Katowice: Trzy Stawy – osiedlowe restauracja i bistro z ambicjami
Trzy Stawy, choć znajdują się na parterze jednego z wysokich bloków na osiedlu Paderewskiego, mają większe ambicje niż tylko bycie osiedlowym bistro. Nawet w nazwie mają „restauracja”, choć nie jest tu tak zobowiązująco jak w klasycznej restauracji. – Nie robić tego co wszyscy – tak w skrócie plan na ten lokal określa Wojciech Gębarski, właściciel Trzech Stawów. Stąd krótkie, ale ciekawe menu, a w nim wkładka sezonowa (teraz jesienna – np. tagiatelle z grzybami leśnymi, czosnkiem i tymiankiem – 18 zł, bigos na czerwonym winie z grzybami i wędzonymi śliwkami – 17 zł).
Właściciel Trzech Stawów ma sentyment do osiedla Paderewskiego, bo wychował się tu i mieszkał do 18. roku życia. Później trochę wojażował po świecie, pracował za granicą, m.in. w Australii. Dziś ma 25 lat i postanowił otworzyć coś swojego. Sam jednak nie gotuje, do tego zatrudnił profesjonalnego szefa kuchni, który wcześniej pracował w Hotelu Podkowa w Siewierzu (dziś Natura Residence), w hotelu Szafran w Czeladzi czy Restauracji Czerwona w Chorzowie.
Restauracja i bistro w jednym (- Bo do bistro bym raczej dziewczyny na randkę nie zabrał, a do restauracji – takiej jak nasza – jak najbardziej – mówi właściciel) istnieje od lipca 2014 r. Trzy Stawy oczywiście nawiązują nazwą do pobliskiej Doliny Trzech Stawów (z centrum handlowym nie mają nic wspólnego;-).
To nieduży, ale przestronny (dzięki temu, że nie ma tu za dużo stolików i jasnym ścianom) lokal ze stolikami również na zewnątrz, w podcieniach bloku. Rządzą tu biała cegła, rośliny i IKEA;-) W przyszłości na ścianach mają sie pojawić obrazy, ale na razie uwagę skupiamy tylko na jedzeniu.
Nowoczesna kuchnia europejska – tak jednym zdaniem możnaby określić propozycje Trzech Stawów. Dodajmy – w stylu slow food, bo na próżno szukać w kuchni veget czy innych kucharków i polepszaczy. Kucharze wszystko robią sami, na miejscu, łącznie z deserami, sosami. To autorska kuchnia szefa kuchni, jego przepisy, starannie dopracowywane.
W oczekiwaniu na zamówione dania dostajemy niedużą, ale sympatyczną przekąskę. Chwilę później na stole pojawiają się zupy. Zamówiliśmy dwie z jesiennej wkładki do menu: zupę krem z dyni z groszkiem ptysiowym i oliwą imbirową (9 zł) i czeską zupę czosnkową z maasdamerem, żółtkiem i grzankami (10 zł). Pierwsza okazała się niezwykle sycącym musem z lekką nutą imbiru, druga – czosnkową, ale nie aż tak bardzo jak w Czechach czy na Słowacji, zupką podaną w bulionetce. Trochę nas rozczarowała wielkość czosnkowej, zwłaszcza w porównaniu z kremem z dyni, choć smakowi nie można było nic zarzucić.
Na drugie danie również zamówiliśmy danie z wkładki sezonowej – filet z kurczaka zawijany w szynce suszonej z rozmarynem, kaszą jaglaną i warzywami smażonymi na maśle (21 zł) oraz już z karty głównej – filet z łososia norweskiego smażony na maśle z czosnkiem i ziołami, ryż, ratatouille z cukinii, papryki i bakłażana (33 zł). Po tych daniach widać, ze kucharz lubi piętrowe kompozycje;-) Zadrżeliśmy, gdy zobaczyliśmy na talerzu solidnej grubości filet z kurczaka, ale w środku był idealnie dopieczony:-) W ogóle kurczak tu wymiata. Łosoś też niczego sobie:-)
We wkładce sezonowej zwróciliśmy również uwagę na stek z polędwicy wołowej z sosem z zielonego pieprzu, podawany z ziemniakami grillowanymi i fasolką szparagową zawijaną w bekonie (59 zł), soczystą pieczeń z szynki wieprzowej w sosie chrzanowym lub pieczeniowym z kaszą gryczaną plus buraki z jabłkiem (23 zł). W zwykłym menu nasze oko przyciągnęła rolada śląska wołowa z kluskami i modrą kapustą (25 zł), polędwiczka wieprzowa z szynką szwarcwaldzką, ziemniaki z serem ziołowym, warzywne ratatouille (24 zł), golonka wieprzowa w glazurze z piwa i miodu, ziemniakami puree i kapustą zasmażaną (24 zł).
Są też dania dla juniorów, np. spaghetti z sosem bolońskim (9 zł), filet z kurczaka z frytkami i sałatką (11 zł), czy naleśniki (9 zł).
My na deser zamówiliśmy sernik na kruchym spodzie z polewą z białej czekolady i nutką cytryny (9 zł). Okazał się tyle pyszny, co malutki:-( Ludzie za to chwalą tutejszą waniliową panna cottę z musem malinowym (10 zł).
Na koniec zostawiamy coś, czego nie mogliśmy sobie odmówić – tackę degustacyjną piwa Grimbergen, czyli trzy pucharki z różnymi rodzajami (Blanche, Blonde, Double) tego lanego belgijskiego piwa, warzonego od 1128 roku! Zresztą to opłaca się bardziej niż duży kufelek jedego z nich (tacka 0,45 l – 11 zł, 0,33 ml jednego rodzaju – 10 zł). W ogóle w Trzech Stawach można się napić różnych ciekawych piw, np. amerykańskie cytrynowe albo cydru. Inne napoje – kawa (5-12 zł), kompot 2,5 zł, sok owocowy 4 zł, sok ze świeżych jabłek 7 zł, wino stołowe 8 zł.
Jest tu WiFi, można płacić kartą, lokal jest dostępny dla osób na wózkach.
Trzy Stawy – restauracja&bistro
Katowice, ul. Sikorskiego 42,
czynne: pon.-sob. 11.00-22.00, niedz. do 21.00,
https://www.facebook.com/pages/TRZY-STAWY-Restauracja-Bistro/1523941131157208?fref=ts
Kategorie
UGRYŹ KATOWICE / Bistro / KUCHNIA / NOWOŚCI / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ KATOWICE / Restauracja / KUCHNIA / Slow Food / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Silesia Smakuje » Święta, sylwester, Nowy Rok, Trzech Króli – sprawdź, jak są czynne lokale:
[…] http://silesiasmakuje.pl/katowice-trzy-stawy-osiedlowe-restauracja-i-bistro-z-ambicjami/ […]
hans:
życzę powodzenia . ja nie skorzystam