Katowice: nowy lokal – ToDoJutra
Przy Mariackiej 17 od niedawna działa lokal z zapiekankami o wdzięcznej nazwie TODOJUTRA. Serwuje zapiekanki na jasnym i ciemnym pieczywie, od dziewczyńskich kombinacji smakowych z szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi po coś tylko dla odważnych, jak propozycja z pepperoni i jalapeno czy bekon i kiełbasa swojska.
Zacznijmy jednak od sympatycznej nazwy. Jak wyjaśnia nam Dominika, współwłaścicielka lokalu, nazwa ma zachęcać do kolejnych powrotów do zapiekankarni.
– Tak jak przypuszczaliśmy TODOJUTRA jest lokalem, do którego znajomi chętnie wpadają po uczelni czy imprezie. Coś do jedzenia, to dobry zakończenie spotkania czy wspólnej zabawy, a potem – potem pozostaje tylko rzucić ”to do jutra” i znów przyjść na zapiekankę. I tak to działa – mówi Dominika.
Weekendowi klienci lokalu to głównie osoby, które przychodzą na Mariacką imprezować. W tygodniu w zapiekankach z TODOJUTRA rozsmakowują się pracownicy okolicznych biur, kancelarii i sklepów.
Lokal serwuje zapiekanki w dwóch rozmiarach na dwóch rodzajach pieczywa: jasnym z ziołami śródziemnomorskimi oraz ciemnym. Do wyboru jest 12 kompozycji smakowych. Kobiety najchętniej zamawiają Popeye na Mariackiej z szpinakiem, orzechami włoskimi, feta, gouda czy Osła na polanie z suszonymi pomidorami, salami i rucolą.
Mężczyźni najczęściej wybierają Parzymordę (pepperoni, jalapeno, oliwki zielone, sos, ser) i Dzikiego Drwala (bekon, kiełbasa swojska, cebula, sos, ser).
Spróbowaliśmy dużego Popeye na Mariackiej. Smakowita kompozycja, a rozmiary zapiekanki sprawiły, że mieliśmy obiad z głowy.
Do zapiekanek można zamówić jeden z czterech sosów: ketchup, czosnkowy, meksykański i bazyliowy. Zapiekanki są przygotowywane na świeżo, a czas oczekiwania na nie wynosi średnio 8 minut. Najtańsza zapiekanka kosztuje 6 zł, najdroższa 12 zł. Zapiekanki można zamówić również na wynos – pudełko kosztuje 50 gr. Napoje mają bardzo przyzwoitą cenę 2,5 zł.
Wiosną przed lokalem pojawi się ogródek na 4-5 stolików. TODOJUTRA zapowiada również, że w ofercie pojawiać się będzie również Zapiekanka Tygodnia.
TODOJUTRA, Mariacka 17, czynne: pon.-czw. 12-21, pt.-sb. 12-3, niedziela nieczynne, płatność: gotówka/karta.
Kategorie
UGRYŹ KATOWICE / Bar / KUCHNIA / Fast Food / KUCHNIA / NOWOŚCI / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Karolina:
Czemu mi to wygląda jak kolejny lokal sosnowieckiego Zapiekarnika? Czy to działanie za zgodą właścicieli czy kompletna zżyna z pomysłłw innych ludzi?
Smakosz:
Przepyszne zapiekanki.. jadlem dziesiątke i dwunastke mega fajna sprawa.. napewno zalicze wiecej numerków.. Todojutra tak trzymajcie to czesto bedziemy wpadac na chrupanie.. lepsze jak w sosnowcu .. mniam
WW:
Szkoda, ze nie ma zadnej propozycji dla weganow…
Ewa Ocean:
Karolina a gdzie dopatrujesz sie wielkiej FILOZOFII w zapiekankach?! No rzeczywiscie, jest to tak kulinarna wyzsza szkola jazdy, ze trzeba krasc przepisy;)
Ewa Ocean:
Karolina a gdzie dopatrujesz sie wielkiej filozofii w zapiekankach? No rzeczywiscie, jest to tak wysoka szkola jazdy, ze trzeba krasc przepisy haha
Ewa Ocean:
I rzeczywiscie, skoro nie ma zadnej propozycji wegetarianskiej czy veganskiej to czas to jak najszybciej zmienic!
knurr:
Ciekawe gdzie i kiedy powstała pierwsza knajpa z piwem. Bo chyba każda następna to kompletna zżyna, co nie Karolina? 😛
młoda para:
Karolino, w takim razie, czy Zapiekarnik działa za zgodą krakowskich właścicieli lokali z Kazimierza. Ponieważ to totalna „zżyna” z, w całej Polsce znanego, pomysłu innych ludzi
Ola:
Ochyda. Buly – zapychacze którymi po kilku minutach można
zabić. Wszystkie składniki przykryte taką ilością kiepskiego sera ze nie czuć
ich smaku. Absolutne rozczarowanie.
chętny ale nie skorzystał:
chciałem spróbować, ale jak pan pierw wydał pieniądze i tymi samymi łapami chwycił się za bakietkę to zrezygnowałem