Katowice: Szynk wraca z niezwykłym piekarniko-wędzarnikiem

Pod koniec listopada w Szynk Old Fashioned, znanym szeroko z kuchni śląskiej, rozpoczął się remont. Przedłużył się jak to z remontami bywa, ale już tę w sobotę (8 lutego) lokal otworzy się i zaskoczy swoich gości daniami z niezwykłego pieca.

Nazwać go tylko piecem to jednak za mało, piekarniko-wędzarnik… brzmi trochę dziwnie. Najlepiej byłoby, gdyby Grzegorz Jędrak, właściciel Szynku, znawca kuchni śląskiej wymyślił dla niego/niej jakieś imię 🙂 To on wszak jest pomysłodawcą tego kombinatu dobrych smaków.

Piec składa się z piekarnika, w którym pan Grzegorz zamierza piec chleby, kaczki i gęsi, grilla – gdzie trafiać będą m.in. szaszłyki i steki oraz wędzarnika, gdzie już dziś dojrzewają w niskich temperaturach wuszty (kiełbasy): śląski z wieprzka i wołowy.

Kilka kwestii technicznych: piec posiada jedno palenisko, do którego najczęściej trafiają akacja i grab, a gdy odbywa się wędzenie m.in. olcha i wiśnia. W piekarniku temperatura sięgać może 300 st. C, natomiast w wędzarni – wędzoku – mięso wisi dwa dni w temp. 16-25 st C. Gospodarz Szynku uważa, że dzięki wędzeniu na zimno mięso jest bardziej soczyste i trwałe. Oczywiście przygotowywane jest bez żadnych sztucznych konserwantów i cwanych dodatków.

Mieliśmy okazję popróbować polędwicy łososiowej, polędwiczki wieprzowej, szynki wieprzowej i wusztów. Okrutnie nam smakowały polędwice i wołowy wuszt. Rozważamy zamówienie go na święta wielkanocne… Będzie taka możliwość. Zamówienia można składać w Szynku do 10 marca, a odbierać wędliny maksymalnie do 18 kwietnia.

Wędliny i mięsa Szynk chce serwować na miejscu i na wynos. Grzegorz Jędrak planuje wprowadzić do menu deskę wędlin. Naszym zdaniem byłaby to świetna propozycja – niespotykana w naszym regionie, bardzo slow foodowa historia. Chce też wyrabiać mięso w krauzach (pasteryzowane, w słoikach), zakwasy do żuru i chleba, wędzić gęsie piersi, przymierza się do przygotowania ossocollo – wędzonego karczku dojrzewającego… Pomysłów ma wiele, na celu prawdziwe dobre produkty i dania. Będziemy mu kibicować.

Uwaga, to że w Szynku rządzi teraz piec nie znaczy, że zniknęły pyszne syte dania kuchni śląskiej: rolady wołowe z kluskami i kapustą, schab od sztygara, żeberka, karminadle z panczkrautem, domowe ciasta…

Szynk Old Fashioned,

ul. Ligonia 16, Katowice,

tel. 511 272 549

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.