Katowice: Szynk wraca z niezwykłym piekarniko-wędzarnikiem
Pod koniec listopada w Szynk Old Fashioned, znanym szeroko z kuchni śląskiej, rozpoczął się remont. Przedłużył się jak to z remontami bywa, ale już tę w sobotę (8 lutego) lokal otworzy się i zaskoczy swoich gości daniami z niezwykłego pieca.
Nazwać go tylko piecem to jednak za mało, piekarniko-wędzarnik… brzmi trochę dziwnie. Najlepiej byłoby, gdyby Grzegorz Jędrak, właściciel Szynku, znawca kuchni śląskiej wymyślił dla niego/niej jakieś imię 🙂 To on wszak jest pomysłodawcą tego kombinatu dobrych smaków.
Piec składa się z piekarnika, w którym pan Grzegorz zamierza piec chleby, kaczki i gęsi, grilla – gdzie trafiać będą m.in. szaszłyki i steki oraz wędzarnika, gdzie już dziś dojrzewają w niskich temperaturach wuszty (kiełbasy): śląski z wieprzka i wołowy.
Kilka kwestii technicznych: piec posiada jedno palenisko, do którego najczęściej trafiają akacja i grab, a gdy odbywa się wędzenie m.in. olcha i wiśnia. W piekarniku temperatura sięgać może 300 st. C, natomiast w wędzarni – wędzoku – mięso wisi dwa dni w temp. 16-25 st C. Gospodarz Szynku uważa, że dzięki wędzeniu na zimno mięso jest bardziej soczyste i trwałe. Oczywiście przygotowywane jest bez żadnych sztucznych konserwantów i cwanych dodatków.
Mieliśmy okazję popróbować polędwicy łososiowej, polędwiczki wieprzowej, szynki wieprzowej i wusztów. Okrutnie nam smakowały polędwice i wołowy wuszt. Rozważamy zamówienie go na święta wielkanocne… Będzie taka możliwość. Zamówienia można składać w Szynku do 10 marca, a odbierać wędliny maksymalnie do 18 kwietnia.
Wędliny i mięsa Szynk chce serwować na miejscu i na wynos. Grzegorz Jędrak planuje wprowadzić do menu deskę wędlin. Naszym zdaniem byłaby to świetna propozycja – niespotykana w naszym regionie, bardzo slow foodowa historia. Chce też wyrabiać mięso w krauzach (pasteryzowane, w słoikach), zakwasy do żuru i chleba, wędzić gęsie piersi, przymierza się do przygotowania ossocollo – wędzonego karczku dojrzewającego… Pomysłów ma wiele, na celu prawdziwe dobre produkty i dania. Będziemy mu kibicować.
Uwaga, to że w Szynku rządzi teraz piec nie znaczy, że zniknęły pyszne syte dania kuchni śląskiej: rolady wołowe z kluskami i kapustą, schab od sztygara, żeberka, karminadle z panczkrautem, domowe ciasta…
Szynk Old Fashioned,
ul. Ligonia 16, Katowice,
tel. 511 272 549
Kategorie
KUCHNIA / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ KATOWICE / Pub / UGRYŹ KATOWICE / Restauracja / KUCHNIA / Śląska / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze