Katowice: Sezonowe letnie menu w WunderBAR
WunderBAR ma tylko czy aż 13 lat? Na katowickim rynku gastronomicznym tak wiele się zmienia, że lokal, który jest na nim 13 lat okazuje się jednym z najstarszych. Ale w sumie nie lata są tu najważniejsze… Naszym zdaniem, WunderBAR jest przede wszystkim jednym z najlepszych i najciekawszych w mieście.
Od wielu lat, w sumie od zawsze kojarzymy WunderBAR z bardzo dobrą kuchnią. Co ciekawe choć kuchnia WundeBARu to potrawy mające rodowód w kuchniach bawarskiej, śląskiej, polskiej – serwują tam najlepsze w mieście… tiramisu.
Znakomite tiramisu i świetny apfelstrudel. Lubimy też zakręconą kiełbaskę na bawarskiej kapuście. To nasze typy. Pytamy Joannę Łukomską, menedżera WunderBAR, o ulubione dania innych gości lokalu. Są nimi m.in. golonka z pieca podlewana piwem – jak opisuje ją Joanna: ”z chrupiącą skórką i dużą ilością chrzanu”, golonka z wody, a do nich np. panczkraut, czyli ziemniaczane puree z kwaśną kapustą i skwarkami z boczku.
Powodzeniem cieszą się również krupnik na gęsich żołądkach – ”30-stopniowy upał, a goście proszą o krupnik”, galaretka z golonek wieprzowych i nóżek oraz Obatzda – bawarski specjał serowy: pasta z
sera, kminku, słodkiej papryki – ”do tego gorący precel, który ułamujemy i smarujemy pastą – pycha!”.
Jest też danie, które w menu opisane jest jako ”Palce lizać! – ratka wieprzowa z pieca”. Jak wyjaśnia nam Joanna, goście z przyjemnością chwytają ją do ręki i nikt nie patrzy na nich krzywo, gdy obgryzają ją
aż miło. Do ratki podaje się kubełek z wodą i cytryną, w którym mogą obmyć potem dłonie.
– Podobnie sprawa ma się z połową kaczki. Jedzenie ma być przyjemnością, kulinarną zabawą. Jedzenie rękami, obgryzanie i mlaskanie są u nas mile widziane – mówi menedżerka.
Goście WunderBAR chętnie zaglądają tu także na bitki wołowe w sosie własnym z kaszą pęczak, a te serwowane są również w ramach śląskiego obiadu. Niedzielne śląskie obiady ruszą w WunderBAR znów od września (w sierpniu lokal jest nieczynny w sb. i nd.).
W skład rodzinnych obiadów wchodzą rosół, bitki lub rolada/kluski szare lub białe/modra kapusta, domowe ciasto. Co ciekawe, w WunderBAR darmo szukać szefa kuchni, pomocników szefa kuchni itd. Gotują tam dwie kucharki, które sekrety dobrej, sycącej, prawdziwej kuchni mają w małym palcu.
Ale to co przywiodło nas w połowie wakacji do WunderBAR, to jednak nie golonki, a letnie menu lokalu. Zacznijmy o przystawek. Nie… od chłodnika (12 zł). Zjedliśmy naprawdę dobry chłodnik z botwinki z zielonym i kiszonym ogórkiem, rzodkiewką, jogurtem i śmietaną.
Z przystawek ujęła nas zakąska ze śledzia na pumperniklu, z jajecznicą, gęstą śmietaną, zblanszowaną szalotką i pieprzem (14 zł).
Druga śledziowa przystawka to matjas holenderski, nazywany też dziewiczym (przed pierwszym tarłem) 23 zł. Ultradelikatne mięso, dosłownie rozpływające się w ustach.
Spróbowaliśmy też pierogów z jagodami (23 zł) – miały obiecane delikatne na całej szerokości ciasto…
…ale nasze kubki smakowe absolutnie podbiły… lody rabarbarowe (14 zł). Oczywiście własnej, ”WunderBARowej” roboty – zajrzycie tam na nie koniecznie!
Warto tym bardziej, że WunderBAR ma ciekawy, nietypowy ogródek ukwiecony, pełny ciekawych detali i zabytkowych tablic.
Sezonowe menu letnie będzie w WunderBAR serwowane będzie do końca września, a ogródek czynny jak długo pogoda na to pozwoli.
Natomiast 13-14 września WunderBAR weźmie udział w Koronie Smakosza (planuje 5 dań za połowę ceny), już 20 września lokal rusza z świętowaniem Octoberfest – do WunderBAR przyjedzie 600 litrów oktoberfestbier, czyli piwa ważonego specjalnie na tę okazję, a w listopadzie w lokalu będzie można zjeść gęsinę z gęsi kołudzkich, owsianych, z wolnego wybiegu oraz oczywiście marcińskie rogale z białym makiem.
WunderBAR, Plebiscytowa 2, otwarte codziennie od g. 13, płatność kartą.
Kategorie
KUCHNIA / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ KATOWICE / Pub / UGRYŹ KATOWICE / Restauracja / KUCHNIA / Śląska / UGRYŹ KATOWICE / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze