Katowice: Sezonowe letnie menu w WunderBAR

WunderBAR ma tylko czy aż 13 lat? Na katowickim rynku gastronomicznym tak wiele się zmienia, że lokal, który jest na nim 13 lat okazuje się jednym z najstarszych. Ale w sumie nie lata są tu najważniejsze… Naszym zdaniem, WunderBAR jest przede wszystkim jednym z najlepszych i najciekawszych w mieście.

DSC00640

WunderBAR – widok na ogródek.

Od wielu lat, w sumie od zawsze kojarzymy WunderBAR z bardzo dobrą kuchnią. Co ciekawe choć kuchnia WundeBARu to potrawy mające rodowód w kuchniach bawarskiej, śląskiej, polskiej – serwują tam najlepsze w mieście… tiramisu.

Znakomite tiramisu i świetny apfelstrudel. Lubimy też zakręconą kiełbaskę na bawarskiej kapuście. To nasze typy. Pytamy Joannę Łukomską, menedżera WunderBAR, o ulubione dania innych gości lokalu. Są nimi m.in. golonka z pieca podlewana piwem – jak opisuje ją Joanna: ”z chrupiącą skórką i dużą ilością chrzanu”, golonka z wody, a do nich np. panczkraut, czyli ziemniaczane puree z kwaśną kapustą i skwarkami z boczku.

Powodzeniem cieszą się również krupnik na gęsich żołądkach – ”30-stopniowy upał, a goście proszą o krupnik”, galaretka z golonek wieprzowych i nóżek oraz Obatzda – bawarski specjał serowy: pasta z
sera, kminku, słodkiej papryki – ”do tego gorący precel, który ułamujemy i smarujemy pastą – pycha!”.

DSC00628

Ciepły precel i pasta serowa.

Jest też danie, które w menu opisane jest jako ”Palce lizać! – ratka wieprzowa z pieca”. Jak wyjaśnia nam Joanna, goście z przyjemnością chwytają ją do ręki i nikt nie patrzy na nich krzywo, gdy obgryzają ją
aż miło. Do ratki podaje się kubełek z wodą i cytryną, w którym mogą obmyć potem dłonie.

– Podobnie sprawa ma się z połową kaczki. Jedzenie ma być przyjemnością, kulinarną zabawą. Jedzenie rękami, obgryzanie i mlaskanie są u nas mile widziane – mówi menedżerka.

Goście WunderBAR chętnie zaglądają tu także na bitki wołowe w sosie własnym z kaszą pęczak, a te serwowane są również w ramach śląskiego obiadu. Niedzielne śląskie obiady ruszą w WunderBAR znów od września (w sierpniu lokal jest nieczynny w sb. i nd.).

W skład rodzinnych obiadów wchodzą rosół, bitki lub rolada/kluski szare lub białe/modra kapusta, domowe ciasto. Co ciekawe, w WunderBAR darmo szukać szefa kuchni, pomocników szefa kuchni itd. Gotują tam dwie kucharki, które sekrety dobrej, sycącej, prawdziwej kuchni mają w małym palcu.

Ale to co przywiodło nas w połowie wakacji do WunderBAR, to jednak nie golonki, a letnie menu lokalu. Zacznijmy o przystawek. Nie… od chłodnika (12 zł). Zjedliśmy naprawdę dobry chłodnik z botwinki z zielonym i kiszonym ogórkiem, rzodkiewką, jogurtem i śmietaną.

chlodnik

Chłodnik to jest to!

Z przystawek ujęła nas zakąska ze śledzia  na pumperniklu, z jajecznicą, gęstą śmietaną, zblanszowaną szalotką i pieprzem (14 zł).

DSC00631

Zakąska ze śledzia.

Druga śledziowa przystawka to matjas holenderski, nazywany też dziewiczym (przed pierwszym tarłem) 23 zł. Ultradelikatne mięso, dosłownie rozpływające się w ustach.

Spróbowaliśmy też pierogów z jagodami (23 zł) – miały obiecane delikatne na całej szerokości ciasto…

DSC00634

Pierogi z jagodami.

…ale nasze kubki smakowe absolutnie podbiły… lody rabarbarowe (14 zł). Oczywiście własnej, ”WunderBARowej” roboty – zajrzycie tam na nie koniecznie!

DSC00636

Znakomite lody rabarbarowe.

Warto tym bardziej, że WunderBAR ma ciekawy, nietypowy ogródek ukwiecony, pełny ciekawych detali i zabytkowych tablic.

DSC00637

Ogródek w WunderBAR.

Sezonowe menu letnie będzie w WunderBAR serwowane będzie do końca września, a ogródek czynny jak długo pogoda na to pozwoli.

DSC00639

Ogródek w WunderBAR.

Natomiast 13-14 września WunderBAR weźmie udział w Koronie Smakosza (planuje 5 dań za połowę ceny), już 20 września lokal rusza z świętowaniem Octoberfest – do WunderBAR przyjedzie 600 litrów oktoberfestbier, czyli piwa ważonego specjalnie na tę okazję, a w listopadzie w lokalu będzie można zjeść gęsinę z gęsi kołudzkich, owsianych, z wolnego wybiegu oraz oczywiście marcińskie rogale z białym makiem.

DSC00645

Główna sala lokalu.

WunderBAR, Plebiscytowa 2, otwarte codziennie od g. 13, płatność kartą. 

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.