Katowice: Sakana Sushi Bar ma nowego (starego) szefa kuchni
Katowicka Sakana istnieje przy Mielęckiego już pięć lat, wciąż wyznaczając standardy pączkującej jak japońska wiśnia konkurencji. O gustach i smakach się nie dyskutuje, ale jak dla nas to absolutny top śląskich „suszarni”.
Jeśli cenicie japoński profesjonalizm i minimalizm odwołujący się do natury i filozofii zen, to jesteście we właściwym miejscu. Uwagę w lokalu zwraca praktycznie „naga” witryna, przez którą świetnie widać wnętrze lokalu, a z wnętrza – ulicę Mielęckiego. W środku za to wzrok przyciąga ściana zieleni. Dotykaliśmy – to wszystko prawdziwe rośliny, nawadniane, pielęgnowane i nawożone. Na ścianach panele z ekologicznej wełny drzewnej. Prosto, ekskluzywnie i ze smakiem.
W niedużym wnętrzu (choć właściciele sieci – Sakana Sushi Bar pod tą marką działają też w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu i Poznaniu – mają pomysł, by Sakanę w Katowicach powiększyć, ale na razie o tym cicho sza…;-) najważniejszy jest owalny bar, wokół którego pływają łódki z sushi, jak na prawdziwy sushi bar przystało. Sala mieści 24 osoby. – To miejsce sprzyja integracji, nawiązywaniu znajomości, także biznesowych. Ludzie „wpadają” rano na buiznes lunch, a wieczorem podyskutować z przyjaciółmi – mówi Tomasz Kordek, menadżer katowickiej Sakany.
Od kilku tygodni za barem rządzi Kamil Skalczyński, nowy szef kuchni Sakany. Dla Kamila był to powrót do Sakany, bo kiedyś już tu pracował jako sushi master. Kamil to młody, ale bardzo ambitny kucharz, został zaproszony na dwa staże w Atelier Amaro w Warszawie, był także u mistrza kuchni molekularnej Jeana Bosa. Współpracują z nim sushimasterzy Leszek, Marcin i Piotr. Stali bywalcy mogą liczyć na nowe pomysły, ale zwolennicy klasycznych dań Sakany nie mają powodów do niepokoju, bo ich ulubione dania oczywiście zostały.
Jak na prawdziwy sushi bar przystało, w Sakanie rządzi sushi, ale można tu zjeść również potrawy bez surowej ryby w składzie:-) Jesteśmy zachwyceni zupami (14-17 zł), które są dobrym preludium do sushi. W ofercie Sakany są też dania z owocami morza (krewetki, przegrzebki,
małże 40-50 zł), ryby na czele z białym tuńczykiem (miecznikiem) macerowanym w dwóch sosach, zapiekany na słodkim sosie węgorz, serwowany z glonami wakame (45 zł) a dla tradycjonalistów np. polędwica cielęca marynowana w bejcy japońskiej, delikatnie zapiekana na słodkim sosie, podawana z glonami wakame (35 zł).
W Sakanie obowiązuje system kolorowych talerzyków. Od barwy talerzyka zależy cena sushi, w skrócie – im ciemniejsza, tym sushi droższe, od białego, zielonego, żółtego, niebieskiego, czarnego i kończąc na czerwonym. Nigiri kosztuje więc od 11 zł za biały talerzyk (tu maki wegetariańskie z jednym składnikiem 6 szt., kalmar 2 szt., omlet 2 szt., ośmiodnica 2 szt.) do 38 zł za czerwony talerzyk (toro tuńczyk 2 szt., gunkan maki – ikura zawijana w łososia z żółtkiem przepiórki 2 szt., maki z sałatką z hotategai 2 szt., maki z satałką hotategai 3 szt., sashimi – jeden gatunek ryby – porcja, sałatka z kraba lub sałatka z krabów i krewetek – porcja, tatar z łososia lub tuńczyka – porcja).
Sakana, choć to mekka fanów sushi, służy pomocą również laikom. – Wszystko wyjaśniamy naszym klientom, jeśli mają taką potrzebę – mówi Kamil Skalczyński. – U nas nie ma dyskryminacji, wszyscy są jednakowo ważni, nawet przygotowaliśmy specjalne pałeczki, którymi je się łatwiej niż tradycyjnymi – dodaje.
Co jest tajemnicą sukcesu Sakany? – U nas nie ma lipy – śmieje się Kamil. – Nie oszczędzamy na składnikach, stawiamy na jakość i świeżość produktów, co jest bardzo ważne w przypadku każdej kuchni, a już w szczególności kuchni japońskiej. Mamy też niespotykane gdzie indziej składniki, np. ryż organiczny, z którym przygotowujemy maki i nigiri jako jedyni w Katowicach. Zamawiają go szczególnie sportowcy ale i osoby dbające o sylwetkę i zdrowie – mówi Tomasz Kordek.
Poza tym w Sakanie menu to tylko początek przygody. Tu można powydziwiać, z czego zadowolony jest również szef kuchni, bo lubi improwizacje i komponowanie autorskiego sushi z takimi ciekawymi dodatkami jak piana miętowo-aloesowa czy teryaki na bazie wiśni.
W Sakanie dzieci są szczególnie mile widziane. Jest dla nich kącik z zabawkami oraz dziecięce menu – szaszłyk z kurczaka w sosie teryaki z ryżem lub danie z łososiem (26 zł).
Inną rzeczą, która wyróżnia Sakanę są… słodkości. Takiego wyboru deserów nie spodziewalibyśmy się w „suszarni”. Sakana ma własnego cukiernika, który na miejscu wytwarza również lody, w tym z zielonej herbaty, sezamowe i imbirowe (w okresie świątecznym piernikowe :), ale też ciasta czy babeczki, np. czekoladowe, jest też galaretka z szampana (pycha!).
W Sakanie są organizowane „Winne Czwartki” podczas których goście degustują dobrane przez someliera wina. Na co dzień można posmakować szerokiej gamy szampanów np. Moet&Chandon serwowanego na kieliszki ( 35 zł), japońskiego sake, wina ślikowego Umeschu czy japońskiej Whisky (Yamazaki 18 Years, Hibiki 12 Years). Karta win zawiera także produkty bio z winorośli wolnych od chemii.
Nowością w Sakanie są bento boxy, czyli specjalnie zbilansowany posiłek, skomponowany z dietetykiem. Do wyboru są 4 zestawy bento, które można zamówić na miejscu, albo na wynos. Cena bardzo atrakcyjna, bo już od 29 zł.
Sakana ma też duże doświadczenie w prowadzeniu i przygotowywaniu imprez cateringowych. Dowozi gotowe zestawy cateringowe (dostępne na stronie www.sakana.pl ) lub przygotowuje sushi na miejscu w oparciu o preferencje gości i zamówione menu. Dowozi jedzenie na terenie Katowic, ale zdarzają się tez kursy do Gliwic i Rybnika. – Nasi goście mówią, że na najlepsze sushi można poczekać – podsumowuje Tomasz Kordek.
Jeżeli chcecie możecie też nauczyć się robić sushi pod okiem masterów z Sakany. Warsztaty sushi prowadzone są na miejscu lub u klienta – cena już od 200 zł.
Sakana Sushi Bar,
ul. Mielęckiego 6,
czynne: pon-sob: 12.00-23.00, niedz: 13.00-22.00
http://sakana.pl/sakana-katowice
https://www.facebook.com/sakanasushibar
Kategorie
UGRYŹ KATOWICE / Bar / KUCHNIA / Japońska / KUCHNIA / POLECAMY / UGRYŹ KATOWICE / Restauracja / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Silesia Smakuje » Święta, sylwester, Nowy Rok, Trzech Króli – sprawdź, jak są czynne lokale:
[…] http://silesiasmakuje.pl/katowice-sakana-sushi-bar-ma-nowego-starego-szefa-kuchni/ […]
Chorzowianin:
Najlepsze sushi na Śląsku bez dwóch zdań.
Silesia Smakuje » Katowice: Sakana Sushi Bar serwuje na lunch superzestaw:
[…] O Sakana Sushi Bar Katowice pisaliśmy też tak: http://silesiasmakuje.pl/katowice-sakana-sushi-bar-ma-nowego-starego-szefa-kuchni/ […]