Katowice: Imbir i Ryż świętuje 1. urodziny nowym menu
Sushi club Imbir i Ryż przez rok działalności zapracował na sporą grupę fanów. Jest znany nie tylko ze swojej siedziby przy ul. Plebiscytowej 22, ale i studentom katowickich uczelni, na które dostarcza zestawy sushi, bywalcom Biobazaru, gdzie sprzedaje świeże ryby i owoce morza czy Przystanku Śniadanie, gdzie serwuje m.in. onigiri i miso.
Jednak Imbir i Ryż to przede wszystkim niewielki, klimatyczny lokal na Plebiscytowej. Za sushi odpowiada tan sushi master z wieloletnim doświadczeniem Paweł Piotrowski, za kuchnię ciepłą Japończyk Masahiro. Jak wyjaśnia nam Kuba Zagórski, właściciel Imbir i Ryż, Masahiro – w skrócie Hiro – pracuje w Imbirze od 4 miesięcy. Do Katowic przyjechał prosto z Japonii, zanurzony jeszcze w prawdziwych japońskich smakach.
– Lokale w sushi w Polsce mają w zwyczaju wprowadzać do swojego menu potrawy z innych kuchni azjatyckich albo ”zeuropeizowane” wersje dań kuchni japońskiej. W Imibrze pracujemy nad tym, żeby była to oryginalna kuchnia japońska. Rozmawiając z Hiro, pytamy go zarówno o dania proste codzienne, jak i te odświętne i wprowadzamy je do menu – mówi Kuba Zagórski.
W nowym menu, które startuje w poniedziałek (14.07) znajdziemy np. okonomiyaki – naleśnikowe placki, których głównym składnikiem jest kapusta oraz por. Resztę składników gość wybiera zależnie od upodobań. Mogą to być m.in. kalmary, krewetki, ośmiornice, węgorz, łosoś, warzywa, a nawet mięso.
Całość jest polana specjalnym warzywnym sosem i majonezem (lub serkiem), a na samej górze tańczą – dosłownie! – wiórki suszonych ryb. Placek (2 szt.) kosztuje 12 zł, dodatki od 1 do 8 zł.
– To właśnie jedno z dań, które przywiózł do nas Hiro. Serwowaliśmy je już kiedyś w porze lunchowej i cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Niektórzy klienci wciąż dopytywali, kiedy znów pojawi się w Imbirze. Dlatego wprowadziliśmy je do nowego menu. Nie spróbujemy ich nigdzie w Katowicach – zapewnia Kuba.
Tym, którzy chcą spróbować okonomiyaki, a nie mają jeszcze koncepcji na zestaw dodatków, Kuba poleca okonomiyaki z bakłażanem, kalmarem, krewetkami oraz żółtym serem, dodatkowo posypane zieloną cebulką. My na pewno się na nie wybierzemy, bo jesteśmy ciekawi tego dania.
Inna nowość w menu to podwójne nigiri – podwójne w tym sensie, że na ryżu sushi master umieszcza nie jeden a dwa kawałki ryby czy warzyw. I tak np. mamy nigiri łosoś/tuńczyk, łosoś/krewetka, halibut/tuńczyk, tuńczyk/krewetka, rzepa/ogórek. Zestaw takich 10 nigiri kosztuje 80 zł. Bardzo syta, pełna smaków porcja. Podwójne nigiri to danie, które znajdziemy również jedynie w Imbirze i Ryżu.
Z nowego menu spróbowaliśmy też pysznych maków. Naszym faworytem były maki kurczak w panko/rzepa/spice majo, kalmar w tempurze/ogórek/majo oraz podwójna krewetka w tempurze/awokado (panko). 32-elementowy zestaw maków kosztuje 115 zł, naszym zdaniem spokojnie wystarczy na 3 osoby.
Jeszcze słowo o ciepłej kuchni… W nowym menu opierać się ona będzie na okonomiyaki, ale… nie jest to ostatnie słowo właściciela Imbiru i Ryżu. Kuba Zagórski w sierpniu wybiera się w podróż po Japonii, gdzie zamierza używać kulinarnie i przywieźć kilka pomysłów na dania kuchni ciepłej i desery.
Nowości inspirowane podróżą mają szansę pojawić się w menu Imbiru już we wrześniu. Tymczasem można cieszyć się nowym menu. Od poniedziałku (14.07) przez cały tydzień Imbir i Ryż będzie przedstawiał swoim gościom nowe dania. Każdego dnia przy dowolnym zamówieniu w lokalu będą oni częstowani kolejną porcją z nowego menu.
Jeszcze dwie ciekawe rzeczy. Imbir i Ryż serwuje bardzo fajne czekadełko: glony wakame z prażonym sezamem w słodkiej zalewie.
A na deser… Koniecznie zostawcie sobie miejsce, by spróbować sernika z zielonej herbaty (8 zł), który specjalnie dla Imbiru piecze Good Cake. Świetny, lekki, aromatyczny. I ciekawe, czy zgadniecie z czego wykonana jest podstawa sernika… 🙂
Imbir i Ryż, ul. Plebiscytowa 22, czynne pn.-nd. 12-22, Wi-Fi, płatność gotówką.
Kategorie
UGRYŹ KATOWICE / Bistro / KUCHNIA / Japońska / KUCHNIA / UGRYŹ KATOWICE / Lunch / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze