Katowice: Fabryka Burgera – nowy lokal, brat Białej Małpy

Na początku lipca w bramie kamienicy przy 3 Maja 38 właściciele pijalni piwa Biała Małpa, mieszczącej się również pod tym adresem, otworzyli – Fabrykę Burgera. Powód był prosty. Goście Białej Małpy wychylali dwa, trzy piwa i uciekali gdzieś przegryźć co nieco. Warto było przedsięwziąć coś, by ich zatrzymać.

– A że do piwa nie ma nic lepszego niż porządny kawał wołowiny, otworzyliśmy burgerownię – mówi nam Piotr, właściciel Fabryki Burgera.

DSC_0742

Kuchenna ekipa Fabryki Burgera: Krzysiek i Piotrek.

Na potrzeby Fabryki zaadoptowano lokal dokładnie naprzeciw Białej Małpy. Pub ma ciemniejsze, klimatyczne wnętrze, a burgerownia jasne ściany, które zdobi świetny mural. Jego autorem jest Adam Wójcicki.

DSC_0723

Wnętrze Fabryki Burgera, na ścianie mural Adama Wójcickiego.

Lokale mają wspólny ogródek na dziedzińcu kamienicy. Można więc wraz z piwem przyjąć solidnego burgera.

DSC_0704

Białą Małpę i Fabrykę Burgera łączą osoby właścicieli i ogródek.

A burgery w Fabryce naprawdę są konkretne. W każdym mieści się 200-gramowy kawałek mięsa. Co wyróżnia Fabrykę Burgera na rynku wołowiny w bułce to fakt, że mięso nie jest doprawione.

– Mamy naprawdę dobre mięso. To najlepsze kawałki wołowiny. Nie musimy i nie chcemy ukrywać tego smaku, gasić go solą i pieprzem. Z tego samego powodu mięso jest też mielone grubiej niż w innych lokalach. Oczywiście, jeśli ktoś chce doprawić burgera, sól i pieprz stoją na stole. O doprawieniu można też wspomnieć wskazując kucharzowi stopień wysmażenia – wyjaśnia właściciel Fabryki.

DSC_0716

Burgerowa uczta w Fabryce Burgera.

Ale generalnie smaki mięsa podbijać mają – dodatki np. salsa z wędzoną papryką, czipsy z bekony czy karmelizowana cebula – oraz własnej roboty sosy przygotowywane według autorskiej receptury: BBQ, pieprzowy, czosnkowo-cytrynowy, miodowo-musztardowy, hot chilli.

DSC_0711

Burgerowe menu Fabryki.

Największe uznanie gości Fabryki dotychczas zyskały burgery: Mexicana – wołowina 200 g/salsa z wędzoną papryką/jalapeno/ser/sos czosnkowo-cytrynowy 27 zł; Boczek BBQ – wołowina 200 g/czipsy z bekonu/karmelizowana cebula/sos BBQ 26 zł; Guacamole – wołowina 200 g/pesto/chilli/guacamole 26 zł. Bardzo dobrze przyjął się też wprowadzony niedawno Grecki – wołowina 200 g/sos tzatziki/feta/suszone pomidory/oliwki 22 zł.

IMG_20150714_160836

Burger BBQ.

Burgery są bardzo syte, więc potrzebne było też coś mniejszego. Stąd przekąski: panierowany ser z sosem wiśniowo-imbirowym 14 zł, pikantne skrzydełka 14 zł, sałatka cezar 14 zł, bagietka – pierś z kurczaka/karmelizowana gruszka/rukola/sos z sera pleśniowego 13 zł. Pojawił się też hot dog z kabanosem lub parówką i Fabrycznymi sosami 6,5 zł.

DSC_0746

Biała Małpa obchodziła niedawno 3. urodziny, w lipcu dołączyła do niej Fabryka Burgera.

Fabryka Burgera, ul. 3 Maja 38, czynne: wt.-czw.: 15-22.30, pt.-sb. 15-23.30, nd. 15-22.30, płatność: gotówką/kartą, WiFi.

Komentarze

  • sunpietro:

    Byłem tam zaraz po otwarciu. Próbowałem ich hamburgera i zupełnie mi nie smakował. Był bez smaku. Taki karton. Do Mad Micka się to wogóle nie umywa.

  • jack:

    ja tam akurat wolę lekko doprawiony ..cena z kosmosu nie zawitam:)

  • johnny:

    Łooo, ale ceny!

  • Piotrek:

    Zabrałem wczoraj znajomych do Białej Małpy na piwko. Po pewnym czasie bardzo zgłodnieliśmy i postanowiliśmy skorzystać z tego, że jest Fabryka Burgera obok. Wystrój ciekawy, dosyć miła obsługa. Na tym się kończy wszystko co miłe. Tak okropnego jedzenia nigdy nie jadłem. Byliśmy na prawdę bardzo głodni a każdy ugryzł po kęsie i zostawiliśmy to. Jedynie frytki smakowały jak w innych takich miejscach. Kanapka smakowała jak kawał papieru oblany okropnym sosem barwy brązowej. Dziś rano odchorowaliśmy tego gryza w łazience. Z całego serca odradzam. Żałujemy tylko, że nie zwróciliśmy uwagi że oprócz nas nikogo tam nie ma, ponieważ zaoszczędzilibyśmy sporo pieniędzy.

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.