Katowice: Bistro Kofeina – lokal w centrum miasta może tętnić życiem
Do Bistro Kofeina wpadliśmy w środku dnia, w środku tygodnia. Lokal tętnił życiem. Gwar rozmów, odgłosy pracujących żwawo ekspresu do kawy i sokowirówki, do tego dźwięki i zapachy z niewielkiego stanowiska dla kucharza umiejscowionego tuż za barem.
Wnętrze zalane słońcem. Można usiąść na wysokich stołkach przy wielkie witrynie z widokiem na 3 Maja i Galerię Katowicką i obserwować ludzi.
Można schronić się w intymnej sali, odciętej od świata stylową szarą kanapą albo usiąść przy stolikach tuż obok baru i dać się zarazić entuzjazmem załogi.
No właśnie, bo Bistro Kofeina mogłoby się nazywać Endorfina. Gdy inni narzekają na remonty Rynku i 3 Maja, na zgubny wpływ Galerii Katowickiej, pustoszejące centrum miasta – ten lokal w ostatnich miesiącach złapał drugi oddech i rozpoczął nowy, ekscytujący rozdział w swojej historii.
Wcześniej przez 8 lat była tu Caffeine Cafe, która serwowała głównie kawę i desery. Aneta Kołodziejczyk, właścicielka lokalu, postanowiła, że czas na zmiany i rozszerzenie oferty o kuchnię – tak powstało Bistro Kofeina. Od początku lutego w kuchni pracuje Marcin Czubak, młody kucharz z dużym doświadczeniem. Marcin ukończył college kulinarny w Szkocji. Przez 5 lat pracował w hotelowych restauracjach, potem jako… prywatny kucharz u prezydenta w Gabonie (środkowa część Afryki).
Jak mówi nam Marcin, menu bistro powstaje codziennie rano – w zależności od tego, co najświeższego, najciekawszego udało się kupić na giełdzie. Bistro przygotowuje m.in. własny pasztet 12 zł (podawany z tostem, konfiturą z cebuli, syropem balsamicznym), pierogi (m.in. z mięsem, krewetkami i imbirem, z makiem i rodzynkami nasączonymi rumem) 8 szt. – 8 zł, śledzika z buraczkami 12 zł, makarony, risotto… Codziennie w menu dostępne są sałatki i zupy 5-7 zł, świeżo wyciskane soki 5-9 zł.
Swoje gotowanie Marcin Czubak określa jako nowoczesną kuchnię z twistem.
– Klasyczna grochówka jest podkręcona imbirem, zupa pomidorowa – jalapeno, bulion wołowy – sosem sojowym i chilli. Przyjeżdża świeża piękna kalarepa ląduje w soku z limonką i imbirem oraz w bulionie wieprzowym, zielony groszek… robimy z risotto i podajemy z dorszem – wymienia Marcin.
Przebojem bistro Kofeina jest kaszanka z jabłkiem, ziemniakami i puree z selera 12 zł. Polecamy!
Koniecznie należy spróbować zjawiskowego sernika z karmelem oraz rodzynkami i biszkoptami nasączanymi spirytusem. Do tego kawa illy (espresso 4,5 zł) i odlatujemy!
Spodobało się nam też wnętrze bistro w nowoczesnym miejskim stylu, biel, szarości, zielone dodatki. Do tego energetyczny bar pełen świeżych owoców, warzyw, ziół, no i zielona koza Kofeina 🙂
Spytaliśmy Anetę Kołodziejczyk, jak się ma utyskiwanie na tę ”straszną galerię” i remonty do tego, że jej bistro tętni życiem.
– Postawiliśmy na coś innego niż to co jest głównie w Galerii Katowickiej. Na świeżo przygotowane jedzenie, na częste zmiany w menu, na typowe, lubiane dania przygotowane w ciekawy sposób. Nasi klienci to nie tylko przechodnie, to również klienci galerii, którzy przychodzą przed lub po zakupach. Również podróżni z dworca kolejowego. Remonty, budowa na pewno to na pewno miało wpływ na ruch w tej części miasta, ale wciąż przechodzi tędy codziennie kilkadziesiąt tysięcy osób – mówi właścicielka Bistro Kofeina.
Bistro Kofeina, 3 Maja 13, pn.-sb. 8-20, nd. 11-19
Kategorie
UGRYŹ KATOWICE / Bistro / KUCHNIA / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Dzidek:
Moja wczorajsza wizyta w Kofeinie wypadła bardzo słabo. Zamówiłam hamburgera w cenie 20zl, podany bez frytek czy chociażby odrobiny sałatki. Przy zamówieniu obsługa nie pyta o stopień wysmazenia mięsa, co juz mi podpadlo. Mieso suche, niesmaczne, lipa. Dodatki tez słabiutkie, zielony ogórek (wtf?!), najzwyklejszy plaster kiszonego z krauzy byłby sto razy lepszy. Sosu bbq tyle co kot napłakał. Czarę goryczy przelał podany osobno słodko-ostry sos chili. No litości, pasował do hambka niczym świni siodło. Mój mąż równie rozczarowany zażądał dobitki w innym miejscu, bo po konsumpcji dalej był głodny. Generalnie duże rozczarowanie, raczej nie wrócimy 🙁