Katowice: A może coś z minigrilla w Okonomiyaki YO!?

Od czerwca w lokalu róg Francuskiej i Staromiejskie, w sąsiedztwie Mariackiej, działa Okonomiyaki YO!,
restauracja specjalizująca się w okonomiyaki w stylu Hiroszimy, powstających na japońskim grillu
teppanyaki. Przypomnijmy, że okonomiyaki znaczy ”smaż, co chcesz”, a YO! to pozdrowienie, jak ”siema” czy
”cześć”.

11949408_1887839888107866_346007301674590955_n

Okonomiyaki YO! działa w Katowicach od czerwca.

 

Razem: Okonomiyaki YO!, czyli chodźmy na okonomiyaki. Ale zjemy tam nie tylko okonomiyaki. Wśród
nowości znalazły się m.in. dania z minigrilla, kurczak i łosoś w glazurze teriyaki podawane z sezonową
sałatką, wegetariańskie harumaki oraz ciekawe desery. Ale zacznijmy od minigrilla…

IMG_20150911_160118

W Okonomiyaki YO! na minigrillu można przygotować m.in. szaszłyk kurczaka.

Rzecz ciekawa, bo pozwalająca przygotować stek z tuńczyka/kurczaka/krewetki dokładnie tak, jak lubimy. Na stolik trafia gliniany kubik z rozżarzonym węglem drzewnym. Na grillu znajduje się ruszt, na którym kładziemy kawałki steka z polędwicy tuńczyka lub szaszłyka z kurczaka zamarynowanego w sosie yakitori czy krewetek.

12004792_1893670544191467_6101200655379764571_n

Stek z polędwicy tuńczyka.

O ile kurczaka trzeba grillować przynajmniej na tyle długo, by nie był surowy, o tyle stek z tuńczyka – ile gości, tyle wymagań co do wysmażenia. Jedni lubią prawie surowego, chwyconego tylko temperaturą z góry i dołu. Inni dobrze wysmażonego, jeszcze inni uchwyconego dokładnie w połowie drogi. I tu grill daje możliwość przygotowania sobie kawałka tuńczyka dokładnie tak, jak lubimy. Bez udziału tłuszczu, no i jest mamy również fajne zajęcie przy stole 🙂

IMG_20150911_154643

Kurczak w glazurze teriyaki podawany z sezonową sałatką.

W nowym menu znajdziemy również Tori Teriyaki – kurczaka w glazurze teriyaki podawany z sezonową sałatką oraz Samon Teriyaki, czyli smażone kawałki łososia, glazurowane sosem teriyaki. Kurczak, łosoś i tuńczyk to ulubieńcy gości, ale znaczną grupę wśród odwiedzających lokal stanowią wegetarianie. Dla nich Okonomiyaki YO! wprowadza do menu coraz to więcej pozycji, wśród nich Harumaki Wege.

IMG_20150911_154507

Harumaki Wege.

W tym przypadku w papier ryżowy zawinięte są warzywa lub warzywa z tofu. Do dania serwowany jest sos, w którym maczamy harumaki. Oprócz wegatariańskich harumaków, dostępne są również te z kurczakiem lub krewetkami. Okonomiyaki YO! urozmaiciło też ofertę pierożków Gyoza. Oprócz warzywnych, z kurczakiem, z wieprzowiną – pojawiły się Gyoza z krewetkami.

DSC_0850

Okonomiyaki możecie teraz zjeść za pomocą łopatki i pałeczek.

Warto wspomnieć jeszcze o samych okonomiyaki. Gdy w czerwcu otwierał się lokal goście jedli je za pomocą widelca i noża. Obecnie dostaniemy do nich specjalną łopatkę i pałeczki. Łopatką odkrawamy sobie kawałek placka i pałeczkami ciach do ust.

IMG_20150917_112509

Lubimy japońskie desery – na zdjęciu: Dango.

W menu pojawiły się także nowe desery np. bardzo ciekawe Dango- tradycyjne japońskie kulki z mąki ryżowej, polane słodkim sosem. Japońskie słodycze mają to coś! Jakąś tajemnicę…

IMG_20150911_170000

Lody z zielonej herbaty oraz białego i czarnego sezamu.

Warto również spróbować japońskich lodów z zielonej herbaty, czarnego i białego sezamu podawanych z pastą z czerownej fasolki adzuki. Lody z białego sezamu to gratka dla wielbicieli chałwy.

IMG_20150911_171508

W Okonomiyaki YO! napijecie się m.in. japońskiego piwa.

I jeszcze słowo o napojach. W Okonomiyaki YO! serwowane są bardzo fajne koktajle. Miła alternatywa dla lemoniad, coli i innych gazowanych. Smakował nam bardzo nowy koktajl – Mukainada – na bazie bananów, zielonej herbaty matcha, białego i czarnego sezamu. Ale napijecie się tu również japońskich piwa i whisky oraz sake.

Okonomiyaki YO, Katowice, Francuska 1a, wejście od ul. Starowiejskiej, czynne pon.-nd. 13-22, płatność
gotówką/kartą.

Komentarze

  • Rafał:

    …i jeszcze adres http://www.okonomiyaki.pl 😉

  • Kucharz:

    Cóż. Byliśmy tam właśnie w czerwcu to powiem że lokal był bardzo słabo wypadł w mojej opini. Jako jedzenie były tylko okonomiyaki i gyoza. Moje okonomiyaki z krewetkami mimo iż smaczne to czekałem na nie godzine dwadziescia ( w lokalu były 2 stoliki już obsłużone ) Miały w sobie dwie krewetki. Pierożki tez smaczne ale to były zwykłe pierogi podpieczone na grillu. Pewnie teraz jest lepiej. Może odwiedzę znowu bo wtedy to była gastronomicza katastrofa

  • Marzena Kowalska:

    Lokal jak lokal, jedzenie ok lecz bardzo długi czas oczekiwania …
    Jedyne co mnie zachwyciło w tym lokalu to panele przesuwne Shoji, są piękne.
    Szkoda, że właściciele lokalu usówają komentarze ze sojego profilu na facebooku, wydaje mi się że w powyższej treści nie ma nic złego …

  • Tosia:

    Fajne pomysły!

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.