Fattorie del Duca przedstawia nowy asortyment doskonałych włoskich win Prosecco
Fattorie del Duca, firma mająca siedzibę pod Krakowem, zajmująca się importem z Włoch do Polski – dla gastronomii, hoteli i sklepów – i dystrybucją oryginalnych włoskich produktów spożywczych, wprowadziła do swojej bogatej oferty nowość – najlepsze włoskie wina Prosecco – oznaczone skrótem Prosecco DOCG. Co ciekawe, właściciele firmy, pochodzą z miasta Conegliano, z rejonu, gdzie produkuje się właśnie te wina.
Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene to historyczne oznaczenie wina Prosecco, które może poszczycić się certyfikatem pochodzenia DOCG, przyznawanym najwyższej klasy włoskim winom. Prosecco DOCG wytwarzane jest tylko w 15 gminach obszaru Conegliano Valdobbiadene, u stóp Przedgórza Alp Trewizańskich, 50 km od Wenecji. Winnice rodzące najwyższej jakości winogrona Glera, z których powstaje właśnie Prosecco, rozciągają się na malowniczych wzgórzach o łagodnym klimacie, mających szczególne warunki glebowe. Typ podłoża, ekspozycji, nachylenia terenu i wysokości n.p.m. przekłada się na subtelne niuanse w walorach organoleptycznych wina, co widoczne jest zwłaszcza w typologii Rive.
Szczególne miejsce wśród Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene należy się przy tym typologii Cartizze o denominacji cru. Wina Conegliano Valdobbiadene są produkowane prawie wyłącznie w wersji musującej i są naturalnie spumantyzowane, wedle wskazówek opracowanych przez założoną w 1876 roku pierwszą Włoską Szkołę Winiarską, która po dziś dzień działa w miasteczku Conegliano. W ten oto sposób powstają owocowe bąbelki eleganckiego i aromatycznego wina Cartizze.
Konsorcjum Ochrony Conegliano Valdobbiadene (Il Consorzio di Tutela del Conegliano Valdobbiadene) skupia producentów tego wina, reprezentowanych obecnie przez blisko 160 winiarni i 3.000 plantatorów winorośli.
TYPOLOGIE WIN CONEGLIANO VALDOBBIADENE
Lekkość i energię win Conegliano Valdobbiadene najpełniej oddają ich wersje musujące. Wśród nich, w zależności od zawartości cukru resztkowego, możemy wyróżnić: Brut, Extra Dry oraz Dry.
Brut to wersja najnowsza, która trafia najlepiej w międzynarodowy gust. Bogata w aromaty owoców cytrusowych oraz nuty roślinne, z przyjemnymi akcentami skórki chleba podkreślonymi delikatnym perlage, przydającym winu energii i smaku. Brut najlepiej serwować w temperaturze 6-8 °C, z przystawkami rybnymi i warzywnymi, także tymi wyrafinowanymi, makaronami z owocami morza i pieczoną rybą, lub też, jak każe zwyczaj w rejonie produkcji, z całym posiłkiem. Zawartość cukru resztkowego w tym winie waha się w przedziale od 0 do 12 g/l.
Extra Dry to wersja tradycyjna, której bukiet i błyszczący słomkowożółty kolor podkreślony i ożywiony został dodatkowo delikatną perlistością. Świeże i eleganckie, bogate w aromaty owocowe jabłka i gruszki, z nutami owoców cytrusowych, które przechodzą w akcenty kwiatowe. Miękkie, a przy tym wytrawne dzięki żywej kwasowości. Doskonałe w temperaturze 6-8 °C, serwowane jako aperitif lub podawane z zupami z roślin strączkowych i owoców morza, makaronami otulonymi delikatnymi sosami mięsnymi, świeżymi serami i białymi mięsami, złaszcza drobiem. Zawartość cukru resztkowego waha się od 12 do 17 g/l.
Mniej znaną typologią, o eleganckiej nucie półwytrawnej, jest Dry. Miękkie i świeże na podniebieniu, o delikatnym zapachu, zgaszonym kolorze żółtosłomkowym i przyjemnych aromatach owocowo-kwiatowych, wśród których wyczuwalny jest posmak owoców cytrusowych, białej brzoskiwini i zielonego jabłka. To wino powinno być podawane w temperaturze 6-8 °C. Komponuje się dobrze z nietypowymi potrawami, pikantnymi daniami i ciastami o suchej konsystencji. Zawartość cukru resztkowego w Dry wynosi od 17 do 32 g/l.
Rive, produkowane z winogron pochodzących z winnic położonych w obrębie jednej gminy lub jej części, zamyka w sobie esencję specyfiki obszaru, na którym powstaje. Rive pozwala poznać rejon Conegliano Valdobbiadene we wszystkich jego odsłonach, przekazując smaki i aromaty właściwe poszczególnym miejscom jego wytwarzania. Nazwa Rive w lokalnym dialekcie oznacza wysoko położone winnice usytuowane na stromych, trudnych w uprawie stokach.
Superiore Cartizze to tzw. Cru, pochodzące ze ściśle określonej winnicy mieszczącej się na obszarze obejmującym zaledwie 106 hektarów, położonym na najbardziej stromych stokach San Pietro di Barbozza, Santo Stefano i Saccol, w gminie Valdobbiadene. Powstaje z perfekcyjnej kombinacji łagodnego mikroklimatu ze zróżnicowanymi warunkami glebowymi. Teren morenowy, gliniasty i piaskowiec pozwalają na łatwy drenaż wód opadowych, a równocześnie zapewniają stałą rezerwę wody, dzięki której winorośl może rozwijać się w sposób zrównoważony. Cartizze to luksusowe wino musujące o intensywnym kolorze, bogatym i przyjemnym bukiecie o aromatach jabłka, gruszki, moreli, owoców cytrusowych i róży, z aksamitnym akcentem lukrowanych migdałów na wykończeniu. Przyjemnie pełny smak, z miękką nutą mineralną podkreślony zostaje delikatnym perlage, który dodaje winu wigoru. W wersji klasycznej, Dry, posiada zawartość cukrów resztkowych do 32 g/l, łączy się dobrze z tradycyjnymi włoskimi słodkościami, kruchym ciastem, tartami owocowymi i focaccią. Serwować go należy najlepiej w temperaturze 6-8 °C.
Risotto al prosecco e prosciutto crudo (Risotto z winem prosecco i szynką parmeńską)
-
Czas przygotowania: 30-60 minut
-
Stopień trudności: łatwe
-
415 kcal/porcja
składniki dla 4 osób:
ryż – 320 g
szynka prosciutto crudo – 100 g
ser grana – 30 g
cebulka szalotka – 2 sztuki
bulion- 1 litr
wino prosecco – 1 kieliszek
masło – 60 g
szczypiorek – 2 pędy
oliwa extravergine – 2 łyżki
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Obrać i pokroić szalotkę, po czym zeszklić ją w rondlu z 30 g masła na małym ogniu. Do rondla z szalotką dodać ryż i prażyć go przez 2 minuty, po czym dodać prosecco. Kontynuować gotowanie, dodając wrzący bulion w miarę jak zostaje wchłonięty przez ryż. Posolić według uznania i doprawić mielonym pieprzem. W międzyczasie pokroić plasterki prosciutto w paseczki i zrumienić na patelni z dodatkiem oliwy extravergine tak, aby stały się chrupiące. Zdjąć risotto z ognia i ciągle mieszając dodać pozostałe masło i ser grana, a następnie dodać posiekany szczypiorek. Przełożyć risotto na talerze, udekorować środek risotto wcześniej przygotowanymi paseczkami chrupiącej szynki i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Artykuł sponsorowany
Fattorie del Duca,
ul. Ekranowa, 2
32-085 Modlniczka, Kraków,
tel. 12 2851640
adres mailowy: biuro@delduca.pl
strona internetowa w języku polskim i włoskim: www.delduca.pl
profil na Facebooku: https://www.facebook.com/FattorieDelDuca
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze