Czeladź: grudniowy Szafranowy Dwór
W menu restauracji Szafranowy Dwór w Hotel Szafran co miesiąc pojawia się dodatkowa karta z autorskimi daniami szefa kuchni Dawida Pietrasza. W grudniu na przystawkę serwuje on pasztet z grzybów, migdałów i suszonej żurawiny podany na sałatce z jarmużu 22 zł, zupa to barszcz czerwony zabielany z warzywami, pulpeciki z sandacza i kopru 18 zł.
Propozycja dania głównego to filet z karpia pieczony w maśle, kaparach i cytrynie, gołąbek faszerowany kapustą kiszoną i podgrzybkiem, puree ziemniaczane z aromatem trufli 45 zł.
Dzieło wieńczy zimowy deser – śliwka kalifornijska w ciemnym piwie oraz gorzkiej czekoladzie z mrożonym sufletem piernikowym 20 zł (na zdjęciu).
– Nie jesteśmy hotelem sieciowym i to jest nasz atut – podkreśla Dawid Pietrasz.
Właściciele hotelu dali mu wolną rękę w kreowaniu kuchni w restauracji i grill barze. Szef kuchni pracuje teraz nad tym, by restauracyjna karta była coraz krótsza, ale zmieniała się częściej. Stąd pomysł na pojawiającą się co miesiąc wkładkę z daniami, w których wykorzystuje sezonowe produkty. W listopadzie były to m.in. topinambur, figi i dynia. Grudzień to ukłon w stronę świątecznych smaków: karp, grzyby, susz, korzenne aromaty.
Jak informuje Dawid Pietrasz, wkrótce metamorfozę przejdzie grill bar w Hotelu Szafran, który czynny jest od 6 do 24. Lokal będzie miał nową kartę (będziemy o niej pisać na Silesia Smakuje!). Znajdą się w niej zdrowe, nowoczesne dania: sałatki, bagietki, steki – jak najwięcej świeżo wydawanych potraw.
Szef Pietrasz chce w pełni wykorzystać potencjał kuchni w Szafranowym Dworze, która sama produkuje wędliny, pieczywo, pierogi. Zatrudnia też cukiernika, który przygotowuje torty i ciasta. – Nie istnieją u nas polepszacze smaków, kostki i gotowe mieszanki przypraw. Chętnie za to poszukujemy dobrej jakości produktów lokalnych, serwujemy np. pstrąga z siewierskich stawów – mówi.
Kategorie
KUCHNIA / NOWOŚCI / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Sosnowiec / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze