Chorzów: La Pasion zamiast Chopina
Restauracja Chopin, znajdująca się na rogu chorzowskiego Rynku i głównej ul. Wolności, zmieniła ostatnio nazwę, wystrój, kucharza i menu. Tylko miejsce zostało to samo.
Teraz restauracja nazywa się La Pasion i specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie hiszpańskiej. Szefem kuchni jest Krystian Cieśla, który praktykował za granicą, a konkretnie w Hiszpanii. Zresztą list od szefa kuchni, napisany odręcznie, jest częścią menu w La Pasion (co jest sympatycznym gestem, rzadko spotykanym w naszych restauracjach).
Wystrój lokalu ma przywoływać skojarzenia z Hiszpanią, stąd ciepły burgund na ścianach, ciemnobrązowe, ciężkie meble, ściany gdzieniegdzie wyłożone kamieniem. Ciekawie zaaranżowano sufit w jednej z dwóch sal, w zagłębieniu wieszając abażury od lamp dwóch wielkości. Do tego naklejki z paniami tańczącymi flamenco na ścianach, ażurowe czarne przepierzenia między salami, ciekawie zaaranżowany w bieli i czerni bar. W większej sali znalazło się też miejsce na kredens oraz mały wykusz na jeden stolik, do którego prowadzi kilka stopni schodów. Z głośników sączy się hiszpańska, nienachalna muzyka. Do toalety niestety trzeba się wspinać na pierwsze piętro po krętych schodach.
Menu jest oryginalne, a ceny, trzeba przyznać, umiarkowane. Czekając na zamówione danie, dostajemy dwie ciepłe bułeczki z masłem czosnkowym i bazyliowym do posmarowania (to jest za darmo).
Wśród zakąsek zimnych znajdziemy: ceviche z łososia i sandacza, z pomidorowym kawiorem przy bukiecie sałat (12 zł), tatara tradycyjnego w asyście siekanej cebuli i ogórka podanego z żółtkiem i rozmarynową pianką (17 zł). Zakąski gorące to głównie owoce morza, np. krewetki podane z sałatami i ciepłymi galaretkami, z nutą pietruszki i czosnku, skropione oliwą i sokiem z cytryny (12 zł), mule zapieczone z serem grana padano (19 zł), pil pil z krewetek w aromacie wina (15 zł, pil pil to sos wywodzący się z kraju Basków, zrobiony zwykle z oleju, w którym smażyła się ryba, czosnku i guindillas – małych, ostrych papryczek).
W menu są trzy zupy: krem z borowików podany z grzankami i kwaśną śmietaną (9 zł), bulion wołowo-drobiowy podany z makaronem i marchewką (8 zł) i zupa dnia (np. cebulowa z dwóch rodzajów cebul, 8 zł).
Dania rybne to oczywiście tradycyjna hiszpańska paella (38 zł), ale też łosoś zapiekany z masełkiem estragonowym, podany z puree z selera i sałatami przy sosie szafranowym (25 zł), sandacz z pieca z sosem rybno-pietruszkowym, podany na maślanej fasolce szparagowej z ziemniakami z wody, dekorowany pianką rozmarynową (28 zł).
Dań mięsnych jest więcej, wśród nich m.in. tagiatelle z kurczakiem i warzywami (18 zł), udko z kurczaka (19 zł), galantyna z odrobiną chorizo i serem pleśniowym (20 zł), pierś kurczęcia z sosem winno-maślanym (21 zł), antrykot podany z pomme pont-neuf (frytkami w formie słupków o szer. 1 cm) i pomidorem pieczonym (25 zł), stek ze środka polędwicy na sosie z borowikami (38 zł), polędwiczka wieprzowa posypana orzechami laskowymi (28 zł), kaczka z pieca przy żurawinowo-malinowym jabłku podana z kluskami (30 zł).
Desery to np. tarta owocowa z gałką lodów i sosem czekoladowym (9 zł), pralina z białej czekolady podana z sosem malinowym i cornelą z czekoladowego musu (9 zł).
Kawa espresso kosztuje 5 zł, herbata 4,5 zł, czekolada na gorąco 7 zł, sok Cappy 4 zł, podobnie jak napoje gazowane. Nie brakuje też piw i win (choć karta win jest jeszcze z Chopina).
Tu zamieszczamy całe menu restauracji:
Restauracja La Pasion,
ul. Wolności 1, Chorzów
tel. 32 249 20 88
czynne 11.00-22.00
www.lapasion-chorzow.pl (strona jeszcze nie działa)
Kategorie
UGRYŹ SWOJE MIASTO / Chorzów / KUCHNIA / Hiszpańska / KUCHNIA / NOWOŚCI / KUCHNIA / Śródziemnomorska / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze