Chorzów: Bistro w Klubie Studenckim Kocynder
W ubiegłym roku hucznie reaktywowano słynny chorzowski Klub Studencki Kocynder, znajdujący się koło Rynku, przy ul. Powstańców. Niedawno powstało tam również bistro w formule „chleb i wino”. Od rana do późnej nocy można tu zjeść śniadanie, lunch, obiad czy kolację. W czwartki wieczorem można się tu delektować jedzeniem przy muzyce na żywo, organizowane są też degustacje win połączone z kolacją. Codziennie od 20.00 do 22.00 można tu zjeść zestaw z menu dnia za połowę ceny!
Wejście do lokalu jest trochę ukryte, kierujcie się na tablicę (tzw. potykacz), umieszczoną przed drzwiami. Potem dość stromymi schodami w dół i już jesteśmy w bistro. Urządzone w piwnicy, stanowi część klubu studenckiego, ale oprócz kilku wieczorów w tygodniu, kiedy odbywają się tu imprezy, jest dość spokojnie i nastrojowo. W części bistro króluje surowa cegła, połączona z jasnym drewnem i kamieniem. Jest sala ze stołami i krzesłami barowymi, ale i strefa chilloutu z kanapą i – w niedalekiej perspektywie – kominkiem. Lokal został zainspirowany stylem południowej bodegi.
Jak na bistro przystało, codziennie można tu zjeść inny zestaw dań, choć jest też karta, a w niej – klasyki. Dominują dania kuchni włoskiej. Szefem kuchni i pomysłodawcą menu jest jeden z właścicieli Kocyndra, Patryk Martynus, Ślązak, który po latach pracy w warszawskich korporacjach (specjalizuje się w psychologii biznesu oraz zarzadzaniu) powrócił na stare śmieci, by rozkręcić Kocyndra. – W bistro proponuję moje autorskie menu na bazie kuchni międzynarodowej – mówi Martynus. – Wszystko robimy na świeżo. Możemy się pochwalić, że sami na miejscu wypiekamy pieczywo, robimy własne marynaty, własne konfitury. Nic nie smażymy na oleju, za to grillujemy – dodaje.
Lokal jest czynny od 10.00. Patryk Martynus chce rozpropagować na Śląsku coś, co ostatnio zyskuje coraz większą popularność w Warszawie – śniadania biznesowe. – U nas ciągle chodzi się na lunche z klientami, ja namawiam, by umawiać się wcześniej i przy śniadaniu, czy to zwykłym, czy na słodko, rozmawiać o interesach – mówi Martynus. W Kocyndrze można zjeść np. jajka po benedyktyńsku w koszulkach na liściach blanszowanego szpinaku i pieczonej szynce z sosem holenderskim (14 zł). Śniadaniowa klasyka, czyli jajecznica z 3 jajek kosztuje 7 zł, na szynce lub bekonie 9 zł, kiełbaski zapiekane z serem i bekonem 9 zł. Śniadanie hiszpańskie, w którego skład wchodzi omlet z jajek z chorizo, zielonym groszkiem, podawany z pastą z marynowanej papryki kosztuje 14 zł, a śniadanie francuskie na słodko z gorącą bagietką – 11 zł.
Codziennie jest proponowane inne menu dnia, w jego skład wchodzi zupa i drugie danie. Taki zestaw, serwowany od godz. 12.00 kosztuje 18 zł.
Wśród klasycznych dań, dostępnych na co dzień są: czosnkowa topinka z tatarem (12 zł), szynka parmeńska z melonem (14 zł), krem z pomidorów pellati (9 zł), krem cebulowy (9 zł), penne carbonara ze smażoną pancettą i czosnkiem w sosie śmietanowym (16 zł), tagiatelle con spinachi (19 zł).
W Kocyndrze można się również napić dobrego wina, które jest jednym z koników pana Patryka. – Mamy u nas klasykę win włoskich, francuskich i hiszpańskich oraz wybrane wina z Nowego Świata. Doradzamy, jakie wino pasuje do danego posiłku, nawet do śniadania – uśmiecha się Martynus. Jest również rzadko spotykana kawa Caffe Mauro. Piwo też jest oczywiście, i inne napoje.
Kocynder Bistro,
Chorzów, ul. Powstańców 1A/3,
czynne: pon-pt.: 10:00-22:00, sob.: 16:00-22:00,
Kategorie
UGRYŹ SWOJE MIASTO / Chorzów / KUCHNIA / NOWOŚCI / KUCHNIA / Polska / KUCHNIA / Śródziemnomorska / UGRYŹ SWOJE MIASTO / KUCHNIA / Włoska
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze