Bytom: Węgierskie smaki Pod Czaplą

W Restauracji pod Czaplą w centrum Bytomia niedawno zadebiutowało nowe menu, ze specjalną częścią poświęconą kuchni węgierskiej. To kolejna odsłona znanego klientom Czapli cyklu „kuchnie świata”. W lokalu gotowano już m.in. potrawy włoskie, francuskie, hiszpańskie, greckie, tajlandzkie, meksykańskie, szwajcarskie. Z okazji Euro 2012 w karcie znalazły się dania z wszystkich krajów uczestniczących w rozgrywkach.

Bytom: Restauracja Pod Czaplą

Bytom: Restauracja Pod Czaplą

– Tym razem zdecydowaliśmy się na dania kuchni węgierskiej, bardzo ciekawego kulinarnie rejonu – mówi Beata Winnicka z Restauracji Pod Czaplą. – Wiele węgierskich potraw często gości na naszych stołach. Wszyscy znają np. bogracz czy leczo. Tym razem proponujemy je w wersji oryginalnej, podobnie jak wiele innych w naszym węgierskim menu. P. Dobrowolski (współwłaściciel restauracji) wraz z kucharzem przed wprowadzeniem tego menu odwiedzili Budapeszt i okolice, by na miejscu, w narodowych węgierskich restauracjach, skosztować jedzenia i nawiązać kontakt z dostawcami oryginalnych produktów (np. pikantnej kiełbasy, czyli kolbasza) – dodaje Winnicka.

Bytom: Restauracja Pod Czaplą

Bytom: Restauracja Pod Czaplą

Efektem tych kulinarnych poszukiwań są najbardziej popularne potrawy kuchni węgierskiej np. langosze w kilku wersjach na słono i słodko, czy tradycyjna węgierska zupa z karpiem i słodką papryką oraz desery (somlo – nasączany rumem biszkopt z płynną czekoladą – 12 zł czy gundel palacsinta – naleśniki z orzechami w rumie – 12 zł).

Przystawką jest eggerski pasztecik z gęsiej wątróbki z konfiturą cebulową i keksem z rodzynkami oraz skwarkami z wędzonej słoniny (19 zł).

Bytom: Restauracja Pod Czaplą. Filet z kurczaka z grilla podany na galuszkach ze słodkim twarożkiem i sosem paprykowym

Bytom: Restauracja Pod Czaplą. Filet z kurczaka z grilla podany na galuszkach ze słodkim twarożkiem i sosem paprykowym

Spory jest wybór węgierskich dań jednogarnkowych: zupa węgierska (podawana z pieczywem i bardzo ostrym sosem), halaszle – tradycyjna zupa węgierska, oryginalny bogracz z papryką i warzywami, gulasz wieprzowy z kapustą kiszoną i kolbaszem z nutką creme fraiche czy klasyczne wegetariańskie leczo z warzywami. Zwykły talerz tych zup kosztuje od 10 do 12 zł, a kociołek (0,5 lub 0,7 l) 18 lub 20 zł.

Bytom: Restauracja Pod Czaplą. Zupa węgierska

Bytom: Restauracja Pod Czaplą. Zupa węgierska

Dania główne to: gołąbki węgierskie (2 sztuki 16 zł), naleśniki z farszem warzywno-drobiowym (2 szt. za 18 zł), tornedo z polędwiczki wieprzowej na leczo z plastrami smażonych ziemniaków (35 zł), filet z kuczaka z grilla podany na galuszkach ze słodkim twarożkiem i sosem paprykowym (28 zł), pieczone udo gęsie na paprykowej kiszonej kapuście z kolbaszem z plastrami smażonych ziemniaków (35 zł).

W menu znajdziemy też spory wybór langoszy, czyli placków węgierskich smażonych na głębokim oleju. Można je jeść na słono lub na słodko. Czysty kosztuje 8 zł, z dodatkami (np. z sosem czosnkowym i tartym żółtym serem, z sosem z pieczonych pomidorów, białą mozarellą i bazyliową oliwą, z karmelem, orzechami włoskimi i rodzynkami w rumie) od 10 do 14 zł.

Bytom: Restauracja Pod Czaplą. Stek z polędwicy wołowej

Bytom: Restauracja Pod Czaplą. Stek z polędwicy wołowej

Dni Kuchni Węgierskiej będą trwały prawdopodobnie do kwietnia, kiedy to restauracja zmieni po raz kolejny kartę i zaproponuje klientom coś nowego.

Restauracja Pod Czaplą,

Bytom, ul. Moniuszki 8,

czynne: pon.-czw. 11.00-22.00, pt.-sob. 11.00-23.00, niedz. 11.00-22.00

www.podczapla.pl

Komentarze