Bytom: Węgierskie smaki Pod Czaplą
W Restauracji pod Czaplą w centrum Bytomia niedawno zadebiutowało nowe menu, ze specjalną częścią poświęconą kuchni węgierskiej. To kolejna odsłona znanego klientom Czapli cyklu „kuchnie świata”. W lokalu gotowano już m.in. potrawy włoskie, francuskie, hiszpańskie, greckie, tajlandzkie, meksykańskie, szwajcarskie. Z okazji Euro 2012 w karcie znalazły się dania z wszystkich krajów uczestniczących w rozgrywkach.
– Tym razem zdecydowaliśmy się na dania kuchni węgierskiej, bardzo ciekawego kulinarnie rejonu – mówi Beata Winnicka z Restauracji Pod Czaplą. – Wiele węgierskich potraw często gości na naszych stołach. Wszyscy znają np. bogracz czy leczo. Tym razem proponujemy je w wersji oryginalnej, podobnie jak wiele innych w naszym węgierskim menu. P. Dobrowolski (współwłaściciel restauracji) wraz z kucharzem przed wprowadzeniem tego menu odwiedzili Budapeszt i okolice, by na miejscu, w narodowych węgierskich restauracjach, skosztować jedzenia i nawiązać kontakt z dostawcami oryginalnych produktów (np. pikantnej kiełbasy, czyli kolbasza) – dodaje Winnicka.
Efektem tych kulinarnych poszukiwań są najbardziej popularne potrawy kuchni węgierskiej np. langosze w kilku wersjach na słono i słodko, czy tradycyjna węgierska zupa z karpiem i słodką papryką oraz desery (somlo – nasączany rumem biszkopt z płynną czekoladą – 12 zł czy gundel palacsinta – naleśniki z orzechami w rumie – 12 zł).
Przystawką jest eggerski pasztecik z gęsiej wątróbki z konfiturą cebulową i keksem z rodzynkami oraz skwarkami z wędzonej słoniny (19 zł).
Spory jest wybór węgierskich dań jednogarnkowych: zupa węgierska (podawana z pieczywem i bardzo ostrym sosem), halaszle – tradycyjna zupa węgierska, oryginalny bogracz z papryką i warzywami, gulasz wieprzowy z kapustą kiszoną i kolbaszem z nutką creme fraiche czy klasyczne wegetariańskie leczo z warzywami. Zwykły talerz tych zup kosztuje od 10 do 12 zł, a kociołek (0,5 lub 0,7 l) 18 lub 20 zł.
Dania główne to: gołąbki węgierskie (2 sztuki 16 zł), naleśniki z farszem warzywno-drobiowym (2 szt. za 18 zł), tornedo z polędwiczki wieprzowej na leczo z plastrami smażonych ziemniaków (35 zł), filet z kuczaka z grilla podany na galuszkach ze słodkim twarożkiem i sosem paprykowym (28 zł), pieczone udo gęsie na paprykowej kiszonej kapuście z kolbaszem z plastrami smażonych ziemniaków (35 zł).
W menu znajdziemy też spory wybór langoszy, czyli placków węgierskich smażonych na głębokim oleju. Można je jeść na słono lub na słodko. Czysty kosztuje 8 zł, z dodatkami (np. z sosem czosnkowym i tartym żółtym serem, z sosem z pieczonych pomidorów, białą mozarellą i bazyliową oliwą, z karmelem, orzechami włoskimi i rodzynkami w rumie) od 10 do 14 zł.
Dni Kuchni Węgierskiej będą trwały prawdopodobnie do kwietnia, kiedy to restauracja zmieni po raz kolejny kartę i zaproponuje klientom coś nowego.
Restauracja Pod Czaplą,
Bytom, ul. Moniuszki 8,
czynne: pon.-czw. 11.00-22.00, pt.-sob. 11.00-23.00, niedz. 11.00-22.00
www.podczapla.pl
Kategorie
UGRYŹ SWOJE MIASTO / Bytom / KUCHNIA / NOWOŚCI / UGRYŹ SWOJE MIASTO / KUCHNIA / Węgierska
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze