Bytom: Nowa burgerownia VIP Burger przy Rynku
Modne ostatnio burgerownie kojarzą się nam z miejscami hipsterskimi, wiecie – stoły z dykty, krzesła ze sklejki, zero wentylacji. Tymczasem bytomski VIP Burger (działa od grudnia 2014) to inny burgerowy świat. Jest tu elegancko, jak w drink barze, nawet kelnerzy są ubrani w białe koszule. Czarno-biała posadzka jak z Alicji w Krainie Czarów, czerwone loże (w tym trzy duże, nawet na 10 osób) i barowe krzesła (z tych ustawionych blisko okien można obserwować bytomski Rynek). Z sufitu zwisają lampy emitujące różnokolorowe światło, a wielkie zdjęcia drinków sprytnie zasłaniają kaloryfery wiszące na ścianie. Za to w menu króluje wołowina, a szefem wszystkich szefów są burgery.
Lokal założyli i prowadzą młodzi (nawet bardzo:-) ludzie: Łukasz i jego dziewczyna. – Podróżowaliśmy po USA, tam najedliśmy się prawdziwych, dobrych hamburgerów. Takich bezskutecznie szukaliśmy po powrocie do Polski – mówi Łukasz. – Nie znaleźliśmy, dlatego postanowiliśmy założyć własną burgerownię – dodaje. Przepisy na burgery i inne dania są efektem wspólnej pracy właścicieli i kucharzy – Zdzisława i Piotra. Pan Zdzisław wcześniej pracował w katowickim hotelu Qubus. W VIP Burger kuchnia nie jest otwarta na lokal, więc i zapachy smażonego mięsa nie docierają z niej na salę.
Najwięcej miejsca w menu zajmują burgery, które można zamówić solo lub w zestawie. Kosztują od 16 do 38 zł solo i od 20 do 42 zł w zestawie z frytkami i robionymi na miejscu sosami. 6 z 7 burgerów ma 200 g wołowiny, ósmy to VIP Burger, prawdziwe wyzwanie dla wielbicieli wołowiny, bo jest jej w nim aż 400 g, do tego podwójny ser cheddar, rukola, salami, sałata, pomidor, grillowana cebula i japaleno (38 lub 42 zł w zestawie).
Inne, już „normalne” burgery to klasyczny burger z wołowiną, sałatą, pomidorem i cebulą (16 lub 20 zł w zestawie), cheesburger (17 lub 21 zł), chickenburger – uwaga! nie z filetem, a z grillowanym udkiem (17 lub 21 zł). Ciekawy jest szwarcburger z wołowiną, salatą, pomidorem, cebulą, ogórkiem konserwowym i… szynką szwarcwaldzką (19 lub 23 zł). To raczej niespotykane połączenie, ale w sumie daje radę:-) Jeszcze można kąsnąć mexicoburgera z nachos, czerwoną fasolą i papryką pepperoni (24 lub 28 zł), no i vegeburgera z kotletem warzywnym (17 lub 21 zł).
Do burgerów można sobie wybrać sosy: słodko-chilli, czosnkowy, barbecue, curry i sos z … Fanty. Tak, chodzi o tę Fantę, napój. – Ten sos to nasz autorski przepis, powstaje na bazie Fanty – wyjaśnia Łukasz. Spróbowaliśmy go, jest odrobinę słodki, ciekawy jeśli lubi się takie smaki. Oczywiście w VIP Burger są też klasyczne: ketchup, majonez i musztarda.
A jeśli nie burger, to co? Na pewno warto się przyjrzeć stekom, dostępnym tu w opcjach: stek z polędwicy wołowej (52 zł), rib eye – antrykot wołowy (48 zł), stek porterhouse (61 zł) albo stek z łososia (31 zł). Steki są serwowane do wyboru z sosem z zielonego pieprzu lub sosem balsamicznym, masełkiem czosnkowym, frytkami lub talarkami oraz miksem sałat.
Na mniejszy głód są za to zupy: kalabryjska zupa grzybowa z kaszą (10 zł) lub krem pomidorowy z akcentem z koziego sera i grzankami (10 zł) albo sałaty: z marynowanym indykiem (15 zł), tradycyjna grecka (13 zł) lub z grillowaną wołowiną (18 zł). A na koniec – desery: oryginalne włoskie tiramisu (16 zł), sernik podany z gorącym sosem malinowym (17 zł, naprawdę duży kawałek) i fondant czekoladowy podany z gałką lodów waniliowych (18 zł). Kawa kosztuje 5 zł (wszystkie rodzaje), podobnie jak gorąca czekolada. Za to herbata jest o złotówkę droższa.
VIP Burger to też miejsce, gdzie można posiedzieć przy piwie ze znajomymi i pooglądać mecz w telewizji. Do tego przydadzą się przekąski, np. krążki cebulowe podane z sosem czosnkowym (8 zł) czy nachos zapiekane z serem mozarella podane z salsą pomidorową (9 zł) i piwo (już od 5 zł za lane). W ofercie są też mocniejsze alkohole i drinki.
VIP Burger,
Bytom, Rynek 20,
czynne: pon.-czw., niedz. 12.00-22.00, pt. sob. 12.00-1.00
WiFi: tak
Płatność kartą: tak
https://www.facebook.com/VIPBurgerPL?fref=ts
Kategorie
KUCHNIA / Amerykańska / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Bytom / KUCHNIA / NOWOŚCI / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Ola:
Szkoda, że już nieaktualne, obecnie jest tam Bar Polski Tradycyjny https://www.facebook.com/pages/Bar-Polski-Tradycyjny/539037686252297