Bielsko-Biała: Rucola – włoskie smaki i atmosfera z widokiem na Rynek

Bielsko jest bez wątpienia królestwem włoskiej kuchni, i w ten trend wpisuje się też Restauracja Pizzeria Rucola. Oprócz włoskich potraw, Rucola ma też inny wielki atut – znajduje się w Rynku, w jednej z kamienic z arkadami. Wiosną i w lecie przyjemnie siedzi się przy stoliku pod wielkimi łukami i spogląda na bielski Rynek, i to nawet gdy pada deszcz, bo arkady skutecznie przed nim chronią:-) A gdyby ktoś w ładną pogodę życzył sobie usiąść na płycie Rynku, to jego zachcianka też zostanie spełniona.

Bielsko-Biała: Restauracja Rucola

Bielsko-Biała: Restauracja Rucola. Arkady

 

Bielsko-Biała: Restauracja Rucola

Bielsko-Biała: Restauracja Rucola

Wnętrze lokalu jest urządzone w stylu domu toskańskiego, jest nawet mała fontanna w ścianie. Na poziomie arkad jest restauracja, z położoną z tyłu salą bankietową, mogącą pomieścić 20 osób (w sam raz na niewielkie przyjęcie, np. komunię), w piwnicy – klub, w którym odbywają się wieczorami imprezy (można się tu też napić drinka), a obok restauracji, też z wejściem z arkad – bistro, w którym na wynos można kupić gorące włoskie ciabatty. Na stołach w restauracji pysznią się doniczki z ziołami, bo nazwa Rucola nie jest przypadkowa. Stosuje się tu dużo naturalnych ziół, a jakby komuś jeszcze było mało, to spokojnie może sobie sięgnąć do doniczki na stole. Dla dzieci jest kącik wyposażony nawet w telewizor!

Bielsko-Biała: Bistro Rucola

Bielsko-Biała: Bistro Rucola

W menu Rucoli znajdziemy oczywiście włoskie dania, część z nich dość rzadko jest spotykana w Polsce. Wizyta w Rucoli to świetny początek poznawania kuchni włoskiej innej niż pizza, spaghetti czy tiramisu. – Do przygotowania naszych potraw używamy oryginalnych włoskich produktów – mówi Monika Glucz, menadżer restauracji. W kuchni rządzi tu Sebastian Stwora, który mimo młodego wyglądu, ma 7-letnie doświadczenie. Choć menu wiosenno-letnie zostało wprowadzone niedawno, to i tak co tydzień można się spodziewać nowości w formie wkładki do menu. Również barman co tydzień proponuje tzw. drink barmana. Na życzenie klienta i gdy są składniki „na stanie” kuchnia może przygotować danie spoza menu.

Bielsko-Biała: Restauracja Rucola. Szef kuchni Sebastian Stwora i menadżerka Monika Glucz

Bielsko-Biała: Restauracja Rucola. Szef kuchni Sebastian Stwora i menadżerka Monika Glucz

 

Bielsko-Biała: Restauracja Rucola

Bielsko-Biała: Restauracja Rucola

Jeśli chcemy tylko napić się wina i popatrzeć na Rynek, nie czujemy wielkiego głodu, można zamówić Affettati misti con formaggi all’italiana, czyli po prostu deskę w włoskich wędlin i serów (33 zł), wśród których można posmakować lardo (włoskiej słoniny), salami, szynki parmeńskiej albo focaccię, czyli spód od pizzy posypany różnymi ziołami (12 zł).

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Deska włoskich wędlin i serów

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Deska włoskich wędlin i serów

 

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Foccacia

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Foccacia

Jeśli zaś jesteśmy głodni jak wilki, warto skusić się najpierw na którąś z przystawek. My spróbowaliśmy Controfiletto marinato su un letto di rucola, czyli marynowaną polędwicę wołową z rukolą i karczochami (30 zł), Carpaccio di filetto di manzo e rucola czyli carpaccio z polędwicy wołowej z rukolą, kaparami, serem grana padano i oliwą truflową (30 zł). Zasmakowało nam też Formaggio di capra grigliato con filetto d’oca, czyli ser kozi z wędzoną piersią z gęsi (25 zł).

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Deska włoskich wędlin i serów

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Marynowana polędwica wołowa z karczochami

 

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Deska włoskich wędlin i serów

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Carpaccio z kaparami

 

B ielsko-Biała. Restauracja Rucola. Przystawka - kozi ser, wędzona gęś, rucola

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Przystawka – kozi ser, wędzona gęś, rukola

Wśród głównych dań nie mogło zabraknąć makaronów i risotto. Jest tylko jedno spaghetti (z oliwą, czosnkiem, peperoncino, 20 zł), ale za to można spróbować np. penne z łososiem i suszonymi pomidorami, cannelloni ze szpinakiem i ricottą, parpadelle z pesto bazyliowym i grillowanym kurczakiem oraz ravioli z grzybami lub łososiem, od 25 do 28 zł). My spróbowaliśmy risotto di zucchine e finocchio (ryż arborio, cukinia, koper włoski, grana padano, masło, 25 zł) oraz parpadelle rucola (pappardelle, pomidorki koktajlowe, pesto bazyliowe, grillowany kurczak, grana padano, 28 zł).

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Risotto

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Risotto

 

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Parpadelle

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Parpadelle

 

 Jeśli chodzi o dania główne, jest ich do wyboru 7, i jak na taką liczbę sporo jest ryb –  salmone al forno, czyli łosoś z czosnkiem i olejem chili (26 zł), pesce persico di mare grigliato (grilowany okoń morski, czosnek, rozmaryn, 32 zł, to jedyna ryba podawana w Rucoli w całości, ale dzięki temu, że jej szkielet został wyciągnięty, nie trzeba się z nią za bardzo męczyć), filetto di sgombro (filet z makreli, 20 zł). Dla mięsożerców jest bistecca di manzo con salsa, czyli polędwica wołowa, sos: musztardowy, grzybowy, pieprzowy (50 zł). Można też zamówić filet z kurczaka w dwóch odsłonach (25 zł) i Stinco di vitello in vino biaco e verdure (gicz cielęca, marchew, cebula, seler naciowy, pomidory pelatti, danie przygotowywane w jednym garnku 42 zł).  Do dań głównych można zamówić ciekawe dodatki, np. szpinak z suszonymi pomidorami (12 zł), pieczone sezonowe warzywa (8 zł), marchew z czosnkiem i rozmarynem (6 zł) lub ziemniaki z masłem i rozmarynem (5 zł).

W niedzielę warto skorzystać z oferty rodzinnego obiadu, od 12.00 do 16.00 minimum 2 osoby mogą tu zjeść zupę i drugie danie za 24,80 zł.

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Gicz cielęca

 

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Grillowany okoń morski

Z deserów warto spróbować gruszki na ciepło w czerwonym winie z gałką lodów bazyliowych (15 zł) albo tiramisu all amaretto (20 zł), podawane tu w wysokim pucharku, z likierem amaretto w osobnym kieliszku. Amaretto można więc wlać sobie do środka, albo popijać małymi łyczkami w trakcie jedzenia tiramisu. Tiramisu jest robione z dodatkiem białego wina.

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Tiramisu all amaretto

 

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola. Gruszka w czerwonym winie

W menu Rucoli są oczywiście również zupy (12, 14 zł) oraz włoska pizza (od 18 zł za Margheritę do 30 zł za Rucolę z dowolnie wybranymi 5 składnikami). Do picia w gorące dni polecamy jedną z kilku mrożonych herbat z dodatkiem owoców i ziół, które nie tylko świetnie orzeźwiają, ale i pięknie wyglądają) albo kieliszek wina, oczywiście włoskiego.

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola

Bielsko-Biała. Restauracja Rucola

 

Restauracja Pizzeria Rucola,

Bielsko-Biała, Rynek 2,

czynne: pon.-pt., niedz. 12.00-23.00, sob. 12.00-0.00

http://rucolarestauracja.pl/

Komentarze

  • Judi:

    Przepyszna pizza i te oliwy smakowe. Polecam Naprawdę warto

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.