Katowice: Nowe menu w Restauracji SITG na Nikiszowcu
Restauracja SITG (od skrótu: Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Górnictwa) to bodaj najdłużej istniejąca pod tą samą nazwą i tego samego właściciela restauracja w Katowicach. Działa od 1989 roku, prowadzi ją Janusz Zok z rodzicami Reginą i Adamem. Kiedyś była tu stołówka, a nad nią – hotel robotniczy.
Lokal znajduje się na zabytkowym osiedlu Nikiszowiec, i jest w sumie jedyną restauracją na Nikiszu. Specjalizuje się – czemu trudno się dziwić – w kuchni śląskiej oraz w kuchni polskiej. Ponieważ restauracja często organizuje imprezy, również wyjazdowe, najlepiej wcześniej upewnić się telefonicznie (numer telefonu podajemy w stopce pod tekstem), czy jest czynna gdy chcemy się tam udać.
O restauracjach na Nikiszowcu piszemy też tu: http://silesiasmakuje.pl/katowice-gdzie-zjesc-na-nikiszowcu/
W nowym menu wypatrzyliśmy nowe dania: łososia z grilla (100 g – 10 zł), karczek z grilla (150 g – 16 zł), filet z kurczaka z grilla (120 g – 16 zł), udko z kaczki pieczone z jabłkami (2 szt 18 zł), placki ziemniaczane z gulaszem (14 zł). Nowością są też makarony: penne lub spaghetti z sosami do wyboru: boloński, pieczarkowy, z tuńczykiem, szpinakowy (każdy za 14 zł).
Wśród dodatków nowe są: bukiet jarzyn gotowanych (6 zł) i sałata lodowa z vinegrette (10 zł), a wśród deserów: gofry z bitą śmietaną i owocami (10 zł).
Największą popularnością w SITG-u cieszą się jednak śląskie dania, w nowym menu wyróżnione na początku. My spróbowaliśmy żuru z kartoflami (10 zł). Porcja wielka, żur odpowiednio kwaśny, w sam raz na leczenie kaca (nie to żebyśmy sami mieli, ale tak się nam skojarzyło:-). Wodzionka (10 zł) też jest ogromna, w dodatku podawana w kociołku, osobno grzanki, a do tego osobno w korytku przysmażane ziemniaczki.
Hitem w SITG-u są też minigołąbki i miniroladki (6 szt. 10 zł), które widnieją w sekcji przystawki, ale mogą spokojnie służyć jako osobne danie, bo są sycące. Sporo osób, zwłaszcza na spotkania towarzyskie, zamawia koryto hajera, w którym są: golonka, żeberka, miniroladki, minigołąbki, pierogi, krupniok, żymlok, bratkartofle, kapusta zasmażana, chrzan/musztarda. Dla dwóch osób kosztuje ono 70 zł, dla czterech – 130 zł.
Można tu też zjeść oczywiście prawdziwą śląską wołową roladę z czornymi kluskami i modro kapustą (30 zł), krupniok, sztamfkartofle i kiszono kapustę (15 zł), żymlok z chlebym (10 zł), sznita chleba z tustym i łogorkiem (3 zł).
Restauracja SITG,
Katowice, ul. Bernarda Krawczyka 1,
tel. 32 707 59 19,
Kategorie
KUCHNIA / NOWOŚCI / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ KATOWICE / Restauracja / KUCHNIA / Śląska / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze