Sosnowiec: Bistro Je Je Je rozkwita w nowym miejscu
Bistro Je Je Je znajdujące się na sosnowieckiej Pogoni przeprowadziło się zaledwie o 100 metrów, ale jaka zmiana! Piękne, przytulne wnętrze łączące błękit, biel i szarości z ciepłą barwą surowych cegieł szybko zyskało uznanie wśród gości, ale wpłynęło też znakomicie na szefową bistro. Monika Kierzkowska w nowym otoczeniu skrzy pomysłami i przepisami. Widzieliśmy olbrzymi futrzany notes, w którym je chomikuje, a jej lokal będzie się jeszcze rozwijał…
Na początek kilka słów o przeprowadzce. Przez 2 lata, do września 2016 r., bistro Je Je Je działo przy Żeromskiego. W drugiej połowie zeszłego roku przeprowadziło się do świeżo wyremontowanej kamienicy przy Mariackiej 8. To ulica prostopadła do Żeromskiego, leżąca naprzeciw dawnej Szkoły Realnej, w pobliżu liceum katolickiego, niedaleko parku.
Pod nowym adresem bistro zajęło lokal na parterze. We wnętrzu w udany sposób połączono interesujący odcień błękitu, surową cegłę oraz białe meble i dodatki. Wystarczyło miejsca na kilka stolików i kącik dla dzieci. Jest ciekawie, przytulnie i swobodnie. O to właśnie chodziło właścicielce i szefowej kuchni bistro w jednej osobie.
W rozmowie z Silesia Smakuje właścicielka bistro podkreśla, że Je Je Je nie aspiruje do miana restauracji – chce być miejscem, gdzie można wpaść codziennie na śniadanie, lunch czy ciepłą kolację. Bez zastanawiania się nad okazją, strojem czy obawą przed wysokim rachunkiem, bo – jak mówi Monika – ceny mają być ludzkie 🙂
Bistro Je Je Je ma dwa menu: stałe oraz codzienne – lunchowe. Na drukowanym każdego dnia menu znajdziemy jedną lub dwie zupy, dwa/trzy dania obiadowe – mięsne i bezmięsne oraz danie fit. Zupy kosztują 8-9 zł. Zerknięcie na propozycje zup daje już zapowiedź tego, jak działa gastronomiczna wyobraźnia szefowej…
Oto kilka z nich: krem chrzanowy z selerowym chipsem, zupa serowa z czarnuszką oraz oscypkiem i grzankami, wegeflaczki z boczniaka, bulion z ananasa i soczewicy plus buraczek, czy zupa pomarańczowo-marchewkowa z nutą curry. Zaciekawieni? 🙂
Dania główne w cenach 16-18 zł to 2-3 propozycje, w tym jedna zawsze bezmięsna. W dniu naszych odwiedzin gwiazdą menu polędwiczka wieprzowa z puree ziemniaczanym orzechowym, ale w menu z lutego i marca wypatrzyliśmy np. pieczoną łopatkę w sosie chrzanowym z karmelizowanymi gruszkami i pieczonymi ziemniakami, tymiankowy domowy makaron z krótko smażoną wołowiną i krewetkami w słodko-pikantnym sosie czy kurczaka w sosie jabłkowym z porowym chruścikiem i kluseczkami szałwiowymi.
W codziennym menu znajduje się również pozycja Danie Fit. Nie jest to bynajmniej przysłowiowy listek sałaty, a zbilansowane danie przy tworzeniu którego zadbano m.in. o odchudzenie obróbki – jest grillowanie, gotowanie na parze czy pieczenie w piekarniku. Są kasze, chude mięso, masa warzyw, kiełki.
Przykłady: polędwiczka wieprzowa na puree selerowym z pietruszkowymi chipsami w orzechowym sosie, lwie głowy, czyli chude mielone w orientalnych przyprawach gotowane na parze w liściu kapusty, sznycel z szynki z czerwoną cebulą faszerowaną kaszą jaglaną i ziołami czy gratin z batatów z filetem z kurczaka podawane z sałatką z ogórka i imbiru.
Desery codziennie wskakują do witryny, a są to m.in. deser czekoladowy z avocado z nasionami chia, kokosowy deser chia z musem owocowym, mus czekoladowy z avocado, ale też ciasto czekoladowo-kajmakowe z bitą śmietaną czy tiramisu. Kosztują 9 zł. Są też pankejki!
W stałym menu bistro Je Je Je znajdują się śniadania: od owsianek, przez tosty po jajecznice oraz ulubieniec męskiej części gości – ”Brytyjczyk”, czyli fasolka, bekon, jajko sadzone, frankfurterka oraz tost z masłem. Są też sałatki oraz makrony – do wyboru durum, razowy, bezglutenowy.
Karta z napojami: herbata (czarna, zielona, earl grey, owocowe ekspresowe) 3 zł, kawy 4/5 zł, zielona herbata parzona 4 zł, gorąca woda z imbirem, goździkiem oraz pomarańczą 4 zł, zimne napoje (gazowane, niegazowane, soki, woda mineralna, energetyki) 3 zł. Uwaga, dla uczniów, studentów i pracowników uczelni do każdego posiłku kawa i herbata podawane są za 1 grosz!
Podczas wizyty w bistro Je Je Je widzieliśmy wielki futrzany notes szefowej lokalu. Podobno pełen jest dobrych pomysłów. Wiemy już, że lokal w ciepłych miesiącach będzie jeszcze ładniejszy – w witrynach pojawią się siedziska i kwiaty. Być może Je Je Je będzie miało ogródek. Na razie przymierza się do tego, by od kwietnia, na próbę, być otwartym również w weekendy. Jesteśmy na tak!
Bistro Je Je Je,
Sosnowiec, Mariacka 8/1
czynne: pon.-pt. 8-20
profil lokalu na Facebook [kliknij tutaj]
strona internetowa lokalu [kliknij tutaj]
Kategorie
KUCHNIA / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Sosnowiec / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze