Tychy: Nowe miejsce – La Fontana Pizza Napoletana
Otworzyli się w październiku. Minęło niewiele czasu, a o La Fontana mówi się nie tylko w Tychach. Powody? Wiele. Na przykład pizza neapolitańska – bo La Fontana to pizzeria, ale nie zwyczajna, a serwująca pizzę rodem z miejsca, gdzie narodziło się to chyba najbardziej lubiane danie na świecie. Do tego otwarta lasagne, arancini, pasta fresca i espresso z stylizowanego na lata 60 włoskiego kultowego ekspresu Faema. Zaciekawieni? 🙂
Sercem lokalu jest piec do wypieku pizzy neapolitańskiej, który został zrobiony we Włoszech na zamówienie właścicieli La Fontana. Pizza neapolitańska, czyli jaka? Oryginalną możecie zjeść w Neapolu, np. w słynnych pizzeriach L’Antica Pizzeria da Michele czy Pizzeria di Matteo. Najproście rzecz ujmując, pizza neapoletana to pizza rzemieślnicza. Wychodzi spod rąk sprawnego pizzaiolo – w La Fontana jest to Kamil Kielesz. Składniki ciasta są proste – mąka, drożdże, woda, sól – ale powstaje ono przez 48 godz.
Brzegi pizzy neapolitańskiej powinny być wysokie i pulchne, środek cienki i wilgotny.
Nie spodziewajcie się, że trójkąt pizzy wzięty do ręki będzie się trzymał wyprostowany.
Nie będzie, bo nie o to chodzi. Najprzyjemniejsze w pizzy neapolitańskiej są te cudownie wypieczone brzegi, ale reszta też jest niczego sobie, bo napoletanie muszą znajdować się najlepsze składniki, wśród nich na pewno pomidory San Marzano DOP i mozzarella di bufala DOP. Oczywiście również dodatkom – szynkom, serom, warzywom, oliwie, ziołom – nie może nic brakować. W La Fontana pilnują tego bezwzględnie nie tylko dla
dobra gości, ale również dlatego, że zamierzają starać się o certyfikat Vera Pizza Napoletana.
Kompozycji pizzy neapolitańskiej w La Fontana jest kilkanaście – od najprostszych: Marinary jedynie z pomidorami, czosnkiem, oregano i oliwą oraz Margherity, czyli pomidory, mozzarella, bazylia, oliwa po np. pizzę Scamorza e pomodori secchi z serem scamorza, spianate picante i pomidorami suszonymi. Ceny od 19 do 36 zł. My jedliśmy świetną Capricciosę z pieczarkami i szynką, czyli to co Polacy lubią najbardziej, ale chętnie wrócimy np. na Biancę bez pomidorów, z mozzarellą, bazylią i oliwą, żeby wychwycić na spokojnie walory tego ciasta.
Co oprócz pizza napoletana serwuje La Fontana? Tu robi się jeszcze ciekawiej. Szefem kuchni w tyskiej restauracji jest Tomasz Sienicki, uczestnik Top Chef Polska, który tworzył kuchnię m.in. w Staromiejskiej 13 wraz z Marcinem Czubakiem. Tomek jest również autorem bloga kulinarnego Kulinarny Splin – zajrzyjcie i zobaczcie jego świetne zdjęcia, a także znakomitym znawcą darów lasów i pól oraz kuchni śródziemnomorskiej.
Jego obecność w La Fontana gwarantuje kuchnię prostą, ale z wysokiej półki, dopieszczoną, tradycyjną, ale z pomysłem. No i cieszącą oko. Weźmy za przykład przystawki: arancini i raviolo. Arancini to stożkowata kula z włoskiego ryżu arborio faszerowana mozzarellą, parmezanem oraz mięsem, a podana na sosie z pomidorów San Marzano.
Jak na stolik trafia takie raviolo, można tylko jęknąć. W środku szpinak i riccotta. Pyszna rzecz. Podobnie przystawka z kulki burraty – wczesną jesienią podawana jeszcze na pomidorach, a teraz np. na pieczonych burakach z pestkami dyni.
Otwarta lasagne – nazywane przez nas odwróconą lazanią – to danie, którego nie widzieliśmy nigdzie indziej. Jak mówi nam właściciel La Fontana, zamysł był taki, żeby goście nasycili się nie tylko smakiem, ale mogli nacieszyć wzrok tym, co w lasagne najfajniejsze – mięsnym farszem w pomidorowym sosie, beszamelem, parmezanem oraz oczywiście warstwami makaronu własnej roboty. Ta lazania smakuje naprawdę dobrze. Chętnie na nią wrócimy.
Zatrzymajmy się przy makaronach. Do La Fontana przybyła niedawno z Włoch klasyczna maszyna do makaronu Ristorantica. Teraz można liczyć na różne kształty pasta fresca.
Na profilu restauracji można zobaczyć pierwsze efekty. Pasty mają szansę stać się w La Fontana poważną konkurencją dla pizzy.
Dotarliśmy do deserów. Warto zostawić sobie na nie miejsce. W menu jest oczywiście włoska klasyka – tiramisu, ale zjemy tu również bombolone – pączki z ziemniaków z kremem cytrynowym. Znakomite. Warto też zapytać o ciasto dnia. W dniu naszej wizyty w La Fontana było to świetne brownie.
Do deseru oczywiście kawa. W La Fontana właściwie biją dwa serca. Jedno to piec do pizzy neapolitańskiej, drugie to włoski kultowy ekspres Faema, stylizowany na lata 50-60.
W młynku kawa z neapolitańskiej palarni Kimbo (6-9 zł). W karcie win: Primitivo do Manduria, Due Uve, Prosecco Valdo, Bertani Valpolicella Ripasso oraz Amarone Bertani 2007 – w cenach od 12 zł za kieliszek.
Jeszcze o samym lokalu. Wnętrze bardzo nam się spodobało. Jest proste, ale wysmakowane. Duże wrażenie robią oparcia ław. Zostały zrobione ze skrzynek na wina. Podobno stolarz płakał rozbijając kolejne skrzynki i dopasowując je do siebie, ale było warto. Bardzo podoba nam się też oświetlenie. Zaprojektował je właściciel, który z projektowaniem nie ma na co dzień nic wspólnego – tym bardziej szacun!
La Fontana to po włosku fontanna. Nazwa wzięła się od fontanny, która znajduje się na ryneczku, parę kroków kamienicy, w której mieści się restauracja. W miesiącach wiosenno-letnio-jesiennych przed La Fontana ma stanąć sporych rozmiarów ogródek. Właściciele planują też serwowanie lodów własnego wyrobu.
Jeśli już teraz, zaledwie kilka tygodni po otwarciu lokal tętni życiem, goszcząc również wiele smakoszy spoza Tychów, można sobie wyobrazić co będzie się działo, gdy dojdzie do tego ogródek… 🙂
Listopad 2016 r.
La Fontana Pizza Napoletana
czynne: wt-czw. 14-21, pt. 14-22, sob. 14-22, niedz. 12-21, poniedziałek: zamknięte
płatność: gotówką, kartą
profil restauracji na Facebook [kliknij tutaj]
Kategorie
KUCHNIA / NOWOŚCI / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Tychy / UGRYŹ SWOJE MIASTO / KUCHNIA / Włoska
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze