Tychy: Chmielem i słodem. Nowy lokal w stylu lat 90.
Chmielem i Słodem w tyskiej dzielnicy Mąkołowiec to w sumie nie całkiem taki nowy lokal, bo w tym miejscu istniała pierogarnia, ale jej właściciele postanowili sami sobie urządzić kuchenne rewolucje. Wymyślili pub i bistro w jednym, z klimatem lat 90 i odpowiednimi ku temu akcesoriami – komputerem Amigą 500 i odpowiednimi dla niej grami (na dyskietkach!), prasą z lat 90 (w tym numerami „Bravo”), komiksami, muzyką z tych lat, grami planszowymi, piłkarzykami, a nawet z fotelem do bujania i walkmanami na kasety. Ze wszystkiego można korzystać za darmo.
W piętrowym lokalu wystrój jest bardziej niż swojski, przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji z rodzicami w Brennej, w brdzie. Może miejsca jest tu więcej, ale za to boazeria – podobna:-) Na parterze jest bar i dobrze wyposażona bawialnia dla dzieci pod schodami (w toalecie damskiej jest też przewijak oraz nakładka dla dzieci na muszlę), za to na górze – piłkarzyki, bujak i komputer. Wszędzie na ścianach wiszą plakaty z idolami z tamtych lat albo z… Myszką Miki.
Chmielem i słodem to rodzinny biznes, prowadzą go Marcin, Barbara i Jarosław Kołodziejowie, Ślązacy z Tychów i okolic. Zresztą przepisy na niektóre dania, w tym specjalność zakładu, czyli pierogi, to rodzinna tajemnica pani domu.
Nazwa Chmielem i Słodem nie jest przypadkowa, bo nie dość, że Tychy od wieków stoją browarnictwem, to w lokalu można wybierać spośród prawie 50 piw z regionalnych browarów, w tym śląskich, np. Redena czy Hajera, w wielu stylach, od lagera przez stout po smakowe. Ceny niewygórowane – od 6 zł za butelkę. Właściciele chcą, by lokal wieczorami funkcjonował jako pub, dlatego organizują tematyczne (oczywiście nawiązujące do lat 90. imprezy).
W menu, które mieści się na jednej kartce ( – Proponujemy codziennie świeże, nieprzetworzone jedzenie – mówi właściciel), znajdziemy klasyki polskiej kuchni, na czele z pierogami, które tu sprzedaje się na sztuki!
W kuchni rządzą doświadczone panie kucharki, które gotują po domowemu. Codziennie można tu zjeść danie dnia za 10 zł i zupę dnia za 3 zł (np. w niedzielę rosół). Z dań stałych jest np. rolada wołowa z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi za 18 zł, karminadle z ziemniakami puree i buraczkami za 12 zł, schab z kością z ziemniakami puree i kapustą zasmażaną za 14 zł, placek po węgiersku z ogórkiem kwaszonym za 16 zł, filety z kurczaka (13 lub 16 zł).
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem, wytwarzany na robionym na miejscu zakwasie kosztuje 6 zł, a bigos z chlebkiem 9 zł. Można sobie zamówić też nieśmiertelnego krokieta (z mięsem lub z kapustą z grzybami) za 7 zł, a do niego barszcz za 2 zł. Do piwa wieczorową porą też się coś znajdzie (bo dania obiadowe są wydawane do godz. 18.00), np. deska serów i wędlin – duża za 15 zł, mała za 8 zł.
Pierogi w Chmielem i Słodem wymagają osobnego akapitu tekstu, bo są dorodne, pyszne i tanie, no i można je brać na sztuki. 1 sztuka kosztuje 1,25 zł, czyli za 10 sztuk zapłacimy 12,5 zł. Strzeżcie się jednak, bo są olbrzymie i napakowane farszem jak mało które i można przy nich polec (pakują na wynos, gdyby ktoś już nie był w stanie zjeść). To, że są na sztuki sprawia, że można sobie wziąć np. po 2 z każdego rodzaju (z mięsem, farmerskie, ruskie, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z serem na słodko), co my też zrobiliśmy. Po przetestowaniu wszystkich wystawiamy im ocenę 5, oprócz tych z mięsem, bo te zasługują na 6. Są rewelacyjne. Jeszcze teraz cieknie nam ślinka na samą myśl o nich.
Pierogi, jak zresztą wszystko tutaj, można zamówić na wynos, tyle tylko, że porcja pierogów na wynos – 8 sztuk – kosztuje 10 zł. Jest też opcja dowozu na terenie Tychów, za darmo, pod warunkiem, że zamawia się za kwotę od 30 zł.
Rolada, którą jedliśmy, też była bardzo dobra, choć trochę brakowało ciepłej modrej kapusty zamiast surówki z kapusty. Za to wielki plus za cenę – jak na wołową roladę 18 zł to dobra cena. Trzeba tylko wziąć poprawkę na to, że w niedziele rolada jest najbardziej rozchwytywanym daniem.
Z napojów niealko warto spróbować w Chmielem i Słodem herbaty z miodokrzewu (4 zł), która nie zawiera teiny (czyli substancji działającej jak kofeina). Kawa kosztuje tu od 6 zł za klasyczną i espresso.
Wszystkie piwa butelkowe w Chmielem i Słodem można też wziąć na wynos, do domu. A do kompletu – kultową gumę turbo:-)
Chmielem i Słodem,
Tychy, ul. Mąkołowska 64,
czynne: pon.-czw. 11.00-21.00, pt, sob. 11.00-24.00, niedz. 11.00-21.00
Strona internetowa Chmielem i Słodem [KLIKNIJ TUTAJ]
Chmielem i Słodem na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]
Kategorie
KUCHNIA / KUCHNIA / Polska / KUCHNIA / Śląska / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Tychy / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
XTDO:
Lokal do sprzedania