Tychy: Chmielem i słodem. Nowy lokal w stylu lat 90.

Chmielem i Słodem w tyskiej dzielnicy Mąkołowiec to w sumie nie całkiem taki nowy lokal, bo w tym miejscu istniała pierogarnia, ale jej właściciele postanowili sami sobie urządzić kuchenne rewolucje. Wymyślili pub i bistro w jednym, z klimatem lat 90 i odpowiednimi ku temu akcesoriami – komputerem Amigą 500 i odpowiednimi dla niej grami (na dyskietkach!), prasą z lat 90 (w tym numerami „Bravo”), komiksami, muzyką z tych lat, grami planszowymi, piłkarzykami, a nawet z fotelem do bujania i walkmanami na kasety. Ze wszystkiego można korzystać za darmo.

Tychy: Słodem i chmielem

Tychy: Chmielem i słodem

W piętrowym lokalu wystrój jest bardziej niż swojski, przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji z rodzicami w Brennej, w brdzie. Może miejsca jest tu więcej, ale za to boazeria – podobna:-) Na parterze jest bar i dobrze wyposażona bawialnia dla dzieci pod schodami (w toalecie damskiej jest też przewijak oraz nakładka dla dzieci na muszlę), za to na górze – piłkarzyki, bujak i komputer. Wszędzie na ścianach wiszą plakaty z idolami z tamtych lat albo z… Myszką Miki.

Tychy: Chmielem i słodem

Tychy: Chmielem i słodem

Chmielem i słodem to rodzinny biznes, prowadzą go Marcin, Barbara i Jarosław Kołodziejowie, Ślązacy z Tychów i okolic. Zresztą przepisy na niektóre dania, w tym specjalność zakładu, czyli pierogi, to rodzinna tajemnica pani domu.

Tychy: Chmielem i słodem

Tychy: Chmielem i słodem

Nazwa Chmielem i Słodem nie jest przypadkowa, bo nie dość, że Tychy od wieków stoją browarnictwem, to w lokalu można wybierać spośród prawie 50 piw z regionalnych browarów, w tym śląskich, np. Redena czy Hajera, w wielu stylach, od lagera przez stout po smakowe. Ceny niewygórowane – od 6 zł za butelkę. Właściciele chcą, by lokal wieczorami funkcjonował jako pub, dlatego organizują tematyczne (oczywiście nawiązujące do lat 90. imprezy).

Tychy: Chmielem i słodem

Tychy: Chmielem i słodem

W menu, które mieści się na jednej kartce ( – Proponujemy codziennie świeże, nieprzetworzone jedzenie – mówi właściciel), znajdziemy klasyki polskiej kuchni, na czele z pierogami, które tu sprzedaje się na sztuki!

Tychy: Chmielem i słodem

Tychy: Chmielem i słodem

W kuchni rządzą doświadczone panie kucharki, które gotują po domowemu. Codziennie można tu zjeść danie dnia za 10 zł i zupę dnia za 3 zł (np. w niedzielę rosół). Z dań stałych jest np. rolada wołowa z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi za 18 zł, karminadle z ziemniakami puree i buraczkami za 12 zł, schab z kością z ziemniakami puree i kapustą zasmażaną za 14 zł, placek po węgiersku z ogórkiem kwaszonym za 16 zł, filety z kurczaka (13 lub 16 zł).

Tychy: Chmielem i słodem

Tychy: Chmielem i słodem

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem, wytwarzany na robionym na miejscu zakwasie kosztuje 6 zł, a bigos z chlebkiem 9 zł. Można sobie zamówić też nieśmiertelnego krokieta (z mięsem lub z kapustą z grzybami) za 7 zł, a do niego barszcz za 2 zł. Do piwa wieczorową porą też się coś znajdzie (bo dania obiadowe są wydawane do godz. 18.00), np. deska serów i wędlin – duża za 15 zł, mała za 8 zł.

Tychy: Chmielem i słodem

Tychy: Chmielem i słodem

Pierogi w Chmielem i Słodem wymagają osobnego akapitu tekstu, bo są dorodne, pyszne i tanie, no i można je brać na sztuki. 1 sztuka kosztuje 1,25 zł, czyli za 10 sztuk zapłacimy 12,5 zł. Strzeżcie się jednak, bo są olbrzymie i napakowane farszem jak mało które i można przy nich polec (pakują na wynos, gdyby ktoś już nie był w stanie zjeść). To, że są na sztuki sprawia, że można sobie wziąć np. po 2 z każdego rodzaju (z mięsem, farmerskie, ruskie, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, z serem na słodko), co my też zrobiliśmy. Po przetestowaniu wszystkich wystawiamy im ocenę 5, oprócz tych z mięsem, bo te zasługują na 6. Są rewelacyjne. Jeszcze teraz cieknie nam ślinka na samą myśl o nich.

Tychy: Chmielem i słodem

Tychy: Chmielem i słodem. Rosół

Pierogi, jak zresztą wszystko tutaj, można zamówić na wynos, tyle tylko, że porcja pierogów na wynos – 8 sztuk – kosztuje 10 zł. Jest też opcja dowozu na terenie Tychów, za darmo, pod warunkiem, że zamawia się za kwotę od 30 zł.

Tychy: Chmielem i słodem

Tychy: Chmielem i słodem. Rolada z kluskami i modrą kapustą

Rolada, którą jedliśmy, też była bardzo dobra, choć trochę brakowało ciepłej modrej kapusty zamiast surówki z kapusty. Za to wielki plus za cenę – jak na wołową roladę 18 zł to dobra cena. Trzeba tylko wziąć poprawkę na to, że w niedziele rolada jest najbardziej rozchwytywanym daniem.

Tychy: Chmielem i słodem

Tychy: Chmielem i słodem. Pierogi, różne rodzaje

Z napojów niealko warto spróbować w Chmielem i Słodem herbaty z miodokrzewu (4 zł), która nie zawiera teiny (czyli substancji działającej jak kofeina). Kawa kosztuje tu od 6 zł za klasyczną i espresso.

Tychy: Chmielem i słodem

Tychy: Chmielem i słodem. Herbata z miodokrzewu z andrutem domowej produkcji (dodawanym gratis do herbaty)

Wszystkie piwa butelkowe w Chmielem i Słodem można też wziąć na wynos, do domu. A do kompletu – kultową gumę turbo:-)

Tychy: Chmielem i słodem

Tychy: Chmielem i słodem

Chmielem i Słodem,

Tychy, ul. Mąkołowska 64,

czynne: pon.-czw. 11.00-21.00, pt, sob. 11.00-24.00, niedz. 11.00-21.00

Strona internetowa Chmielem i Słodem [KLIKNIJ TUTAJ]

Chmielem i Słodem na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]

 

 

 

 

 

Komentarze

  • XTDO:

    Lokal do sprzedania

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.