Bytom: Stacja Bistro. Nowy lokal przy Dworcowej. Burgery, bajgle i pizza
Z pasji do przekąsek – tak reklamuje się nowy lokal w centrum Bytomia, przy Dworcowej – Stacja Bistro. Ale w sumie to da się tam zjeść całkiem konkretnie, a nie tylko coś przekąsić. W menu m.in. pizza (też na kawałki), burgery, buły z mięsnym wkładem, a nawet desery. Lokal nawiązuje nie tylko wielkością (jest mały niczym przedział w pociągu;-), ale i nazwą, wystrojem lokalu i nazwami dań do ulicy, przy której się znajduje.
Stacja Bistro to lokal dobrze znanego w Bytomiu Łukasza vel Stacha. Przy Dworcowej Stach jest wreszcie na swoim, choć oczywiście pomaga mu kreatywna ekipa. Staszek Team zaprojektował wystrój lokalu, dbając o szczegóły (brawa!), wymyślił menu i na co dzień obsługuje gości. Znalazło się też miejse na kącik dla dzieci, a w toalecie – przebieralnia dla niemowląt!
Stacja Bistro jest malutka, w środku są zaledwie dwa 4-osobowe stoliki, będzie też lada do konsumowania na stojąco. Dlatego lokal jest nastawiony głównie na jedzenie na wynos. Pizze w kawałkach i desery są dostępne od ręki, na resztę trzeba poczekać kilka minut. Wszystko jest serwowane na papierowych tackach, jak to w barze szybkiej obsługi;-)
W menu: 10 rodzajów pizzy (wielkość klasyczna, 32 cm), od 14 do 22 zł, m.in. kolejowa – z boczkiem, szynką i kiełbasą czy peronowa z pePERONI:-) My spróbowaliśmy Texas z grillowanym kurczakiem. Była pyszna, nawet dzień później (bo nie zmogliśmy całej od razu). Ciekawie zapowiada się też Meksyk z pikantną wołowiną, grillowaną przed wyłożeniem na pizzę. Zresztą Staszek ma pizze dopracowane w szczegółach, łącznie z ciastem Staszkowego przepisu. Pizze można tu też kupić na kawałki (3 zł) i z nim w ręce ruszyć na miasto.
Stacja Bistro to raj dla mięsożerców, zwłaszcza dla tych lubiących na ostro. Na barze stoją sosy amerykańskich firm, można sobie np. do burgera zażyczyć odpowiedniej ostrości, na czele z megaokrutnieostrym. Są też łagodniejsze;-) Hitem, jak na razie w Stacji Bistro, jest przysmak maszynisty, czyli bułka z modną ostatnio pulled pork, czyli wolno pieczoną szarpaną wieprzowiną, papryką pepperoni, czerwoną cebulą i sosem BBQ (własnej roboty, można kupić w słoiku na wynos). Cena: 10 zł. Nic dziwnego, że schodzi jak szalona.
Burgery to osobny rozdział. Kosztują od 15 do 22 zł. Wołowina do tych wołowych (bo są też wege i z grillowaną piersią kurczaka) jest przyprawiana tylko solą, pieprzem, plus do tego musztarda, i to przyprawiana dopiero na grillu. Królem burgerów w Stacji Bistro jest Burger Towarowy (22 zł), w którym wszystko jest podwójne, na czele z podwójną wołowiną. Można sobie zażyczyć stopień wysmażenia. Nasz był idealnie zrobiony, well done, jak chcieliśmy. Bułki do burgerów według przepisu Staszka piecze zaprzyjaźniona mała bytomska piekarnia.
Pizzę można zamówić sobie z sosem, np. czosnkowym. A oprócz pizzy, na mały głód, polecają się np. bajgle (10-12 zł), w czterech rodzajach, np. klasyk z szynką i serem, wege czy picante ze spianatą i salami.
Do Stacji Bistro można wpaść też na śniadanie. Bruschetta kosztuje 9 zł, ful English breakfast 15 zł (z boczkiem, fasolką i kiełbasą), a tost pulled pork 10 zł. Jest też bagietka z jajem za 12 zł, na ciepło, grillowana.
Hitem w Stacji Bistro jest też tort bezowy, który robi pewna babcia (serio!). Kawałek bezy z owocami kosztuje 13 zł. Nie mogliśmy sobie jej odmówić. Jest przepyszna, lekka, miękka, rozpływająca się w ustach, no i ta mnogość owoców! Do bezy można sobie zapodać kawę (Lavazza) albo herbatę (Dilmah) – 5 zł.
Nowy bytomski lokal ma też ciekawe napoje, na czele z koktajlami mlecznymi (hit to ten o smaku Oreo, 8 zł), owocowo-warzywnymi (7 zł) i świeżo wyciskanymi sokami (6 lub 8 zł).
W zimne dni można się tu napić grzanego wina lub cydru (9 zł) – w oldschoolowym garnuszku. Jest też piwo butelkowe (od 6 zł).
Październik 2015
Stacja Bistro,
Bytom, ul. Dworcowa 29,
czynne: pon.-czw. 9.00-22.00, pt-niedz. 10.00-22.00
Strona internetowa Stacji Bistro
Profil Stacji Bistro na Facebooku
Kategorie
KUCHNIA / Amerykańska / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Bytom / KUCHNIA / NOWOŚCI / UGRYŹ SWOJE MIASTO / KUCHNIA / Włoska
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Mateusz:
Mocno kibicuję, menu zapowiada się super. Przyjdziemy w sobotę sprawdzić!
Ola:
Chwile mnie nie ma w Bytomiu,a tu takie rzeczy! Jutro, kierunek Bytom❤
bytonianin:
Nareszcie mamy w Bytomiu porządne burgery. Panowie wiedzą co robią. Polecam jak chce się zjeść ze smakiem burgera nie padlinę jak gdzie indziej
XTDO:
Lokal do sprzedania