Sosnowiec: Pepe Nero – nowa pizzeria trattoria
Pogoń to klimatyczna dzielnica Sosnowca, którą zna mnóstwo ludzi spoza miasta. Głównie studenci, którzy przyjeżdżają tu na zajęcia na wydziałach Uniwersytetu Śląskiego czy mieszkają w akademikach. Pogoń ma nie tylko ciekawe zabytki poprzemysłowe, ale i fajną ofertę gastronomiczną. Do kilku kultowych już lokali dołączył w sierpniu Pepe Nero – serwujący pizzę i klasyki włoskiej kuchni.
Nie ma co ukrywać, że Polacy jak już wychodzą do restauracji, to najchętniej na pizzę. Dlatego w Pepe Nero (po włosku: czarny pieprz) nie mogło jej zabraknąć. Próbowaliśmy jej i ma bardzo fajne ciasto. Cienkie, ale chrupkie. Lekkie i syte jednocześnie. Kompozycja na zdjęciu powstała specjalnie dla nas, ale na co dzień Pepe Nero serwuje dziesięć rodzajów pizzy. Kosztują od 17 do 29 zł.
Znajdziecie na nich flagowe włoskie produkty: prosciutto cotto, speck, salame spianata, provolone czy gorgonzolę. Podobnie w innych daniach, bo menu w Pepe Nero zbudowane jest na klasykach z kuchni słonecznej Italii.
W karcie makaronów znajdziemy m.in. linguini z prawdziwkami, spaghetti carbonara, penne z kurczakiem i szpinakiem. Za pasty zapłacicie od 14 do 20 zł. W Pepe Nero zjemy też risotto z borowikami 19 zł.
Na koniec posiłku warto się skusić na coś słodkiego. Do wyboru mamy tiramisu 10 zł i figę z ricottą 12 zł. W Pepe Nero napijemy się win włoskich, piw lanych i butelkowych, zimnych napojów.
Jak wyjaśnia nam Marek, szef kuchni i współwłaściciel Pepe Nero, lokal powstał z myślą o wielbicielach kuchni włoskiej, ale nie tylko pizzy i makaronów. Stąd można tam zjeść m.in. saltimbocca czy carpaccio z ośmiornicy. Oprócz stałej karty codziennie na tablicy, tuż przy wejściu lokalu, wypisywane są dania specjalne polecane przez szefa kuchni.
Jeszcze dwa słowa o samym lokalu. Mieści się on na parterze budynku przy Suchej 16. Za sąsiadów Pepe Nero ma studio kulinarne Adriana Feliksa i Wypiekarnię. W miejscu, gdzie teraz jest pizzeria trattoria znajdował się wcześniej Bez Ceregieli. Lokal został nieco zmodernizowany, a wnętrze ocieplone m.in. malunkami, które mają – podobnie jak kuchnia – zabrać gości w podróż do Włoch.
Pepe Nero, Sucha 16, czynne: pn.-czw., nd. 12-22, pt.-sb. 23, płatność gotówką/kartą, Wi-Fi.
Kategorie
KUCHNIA / NOWOŚCI / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Sosnowiec / UGRYŹ SWOJE MIASTO / KUCHNIA / Włoska
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
janna:
Byliśmy dwa razy i powiem szczerze, że mam mieszane uczucia.
Zacznę od pozytywów: fajny kameralny lokal z potencjałem.
Jedzenie niby włoskie, ale niestety bez smaku. Makaron sama potrafię smaczniej przyrządzić. Pizza na fajnym cieniutkim cieście, no ale znowu BRAKUJE SMAKU. Włochy to przyprawy, a w Pepe Nero jakby brakuje odwagi żeby przyprawić.
To naprawdę może być fajne miejsce jeśli w smaku pojawi się więcej Włoch.
Marta:
byliśmy raz w tej pseudo RESTAURACJI i więcej nie zawitamy, obsługa mało profesjonalna ale miła, jedzenie tragedia, a w szczególności pizza ciasto smakuje jak zakalec bez drożdży, mięso suche wyduszone do zera w sosie, nie dziwne że zawsze mają pusty lokal.