Sosnowiec: Pepe Nero – nowa pizzeria trattoria

Pogoń to klimatyczna dzielnica Sosnowca, którą zna mnóstwo ludzi spoza miasta. Głównie studenci, którzy przyjeżdżają tu na zajęcia na wydziałach Uniwersytetu Śląskiego czy mieszkają w akademikach. Pogoń ma nie tylko ciekawe zabytki poprzemysłowe, ale i fajną ofertę gastronomiczną. Do kilku kultowych już lokali dołączył w sierpniu Pepe Nero – serwujący pizzę i klasyki włoskiej kuchni.

unnamed-7

Pepe Nero mieści się na Pogoni w pobliżu Wydziału Nauk o Ziemi, czyli tzw. Żylety.

Nie ma co ukrywać, że Polacy jak już wychodzą do restauracji, to najchętniej na pizzę. Dlatego w Pepe Nero (po włosku: czarny pieprz) nie mogło jej zabraknąć. Próbowaliśmy jej i ma bardzo fajne ciasto. Cienkie, ale chrupkie. Lekkie i syte jednocześnie. Kompozycja na zdjęciu powstała specjalnie dla nas, ale na co dzień Pepe Nero serwuje dziesięć rodzajów pizzy. Kosztują od 17 do 29 zł.

unnamed-4

Pizza w Pepe Nero.

 

unnamed-6

Dobre ciasto to podstawa pizzy.

Znajdziecie na nich flagowe włoskie produkty: prosciutto cotto, speck, salame spianata, provolone czy gorgonzolę. Podobnie w innych daniach, bo menu w Pepe Nero zbudowane jest na klasykach z kuchni słonecznej Italii.

unnamed

Pepe Nero bazuje na włoskich produktach.

W przystawkach widnieją m.in. grisini podawane z szynką parmeńską i figą 14 zł oraz carpaccio z polędwicy wołowej 25 zł. Dania główne to np. saltimbocca, czyli rozbity płat cielęciny przyrządzany z szynką na białym winie, a podany z gnocchi 28 zł. Również pierś indyka w parmezanie, stek z antrykotu, czy polędwiczki wieprzowe.

W karcie makaronów znajdziemy m.in. linguini z prawdziwkami, spaghetti carbonara, penne z kurczakiem i szpinakiem. Za pasty zapłacicie od 14 do 20 zł. W Pepe Nero zjemy też risotto z borowikami 19 zł.

Na koniec posiłku warto się skusić na coś słodkiego. Do wyboru mamy tiramisu 10 złfigę z ricottą 12 zł. W Pepe Nero napijemy się win włoskich, piw lanych i butelkowych, zimnych napojów.

osmirni

Carpaccio z ośmiornicy.

Jak wyjaśnia nam Marek, szef kuchni i współwłaściciel Pepe Nero, lokal powstał z myślą o wielbicielach kuchni włoskiej, ale nie tylko pizzy i makaronów. Stąd można tam zjeść m.in. saltimbocca czy carpaccio z ośmiornicy. Oprócz stałej karty codziennie na tablicy, tuż przy wejściu lokalu, wypisywane są dania specjalne polecane przez szefa kuchni.

unnamed-2

Informacji o specjalnościach szefa kuchni szukajcie na tablicy przy wejściu.

Jeszcze dwa słowa o samym lokalu. Mieści się on na parterze budynku przy Suchej 16. Za sąsiadów Pepe Nero ma studio kulinarne Adriana Feliksa i Wypiekarnię. W miejscu, gdzie teraz jest pizzeria trattoria znajdował się wcześniej Bez Ceregieli. Lokal został nieco zmodernizowany, a wnętrze ocieplone m.in. malunkami, które mają – podobnie jak kuchnia – zabrać gości w podróż do Włoch.

widok

Wnętrze Pepe Nero.

 Pepe Nero, Sucha 16, czynne: pn.-czw., nd. 12-22, pt.-sb. 23, płatność gotówką/kartą, Wi-Fi. 

Komentarze

  • janna:

    Byliśmy dwa razy i powiem szczerze, że mam mieszane uczucia.
    Zacznę od pozytywów: fajny kameralny lokal z potencjałem.
    Jedzenie niby włoskie, ale niestety bez smaku. Makaron sama potrafię smaczniej przyrządzić. Pizza na fajnym cieniutkim cieście, no ale znowu BRAKUJE SMAKU. Włochy to przyprawy, a w Pepe Nero jakby brakuje odwagi żeby przyprawić.
    To naprawdę może być fajne miejsce jeśli w smaku pojawi się więcej Włoch.

  • Marta:

    byliśmy raz w tej pseudo RESTAURACJI i więcej nie zawitamy, obsługa mało profesjonalna ale miła, jedzenie tragedia, a w szczególności pizza ciasto smakuje jak zakalec bez drożdży, mięso suche wyduszone do zera w sosie, nie dziwne że zawsze mają pusty lokal.

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.