Katowice: Restauracja C’est si bon. Kąsek Francji w centrum miasta
Omamieni nowościami troszkę zapomnieliśmy o tym, że w centrum Katowic jest świetna francuska (a właściwie prowansalska) restauracja. C’est si bon przy ul. Ligonia to jedna z pierwszych katowickich restauracji z prawdziwego zdarzenia, w tym roku obchodzi 15-lecie! Kiedyś w miasto poszła fama, że to droga restauracja. Tymczasem wcale nie odbiega cenami od innych katowickich dobrych restauracji, a przy tym w cenie ma prowansalski charme:-) My spróbowaliśmy potraw z wiosennej wkładki do menu C’est si bon.
Restauracja znajduje się w ciekawym, niższym niż okoliczne kamienice, budyneczku, co dodaje jej uroku. Jakimś cudem dobrze się wpasowała w okolicę, jest cudownie oddalona od ruchu i zgiełku dużego miasta. Na dole ma salę restauracyjną, salę bankietową i małe patio, a po schodach na górze – większą salę, gdzie można na przykład urządzić przyjęcie.
C’est si bon było ukochanym miejscem Ewy Budzińskiej, śląskiej restauratorki, która zarządzała też katowickim Marchołtem czy Divertimento w Mysłowicach. Dzięki C’est si bon chciała przekonać katowiczan do prawdziwej kuchni francuskiej. Niestety nie zdążyła, zmarła przed otwarciem, a lokalem zajęła się jej córka, Agata Januszek, która do dziś prowadzi restaurację C’est si bon.
Na parterze są cztery stoliki i sala bankietowa. Siadamy przy dużym stole z rozczulającym białym koronkowym obrusem. Przeglądamy menu, w którym w oczy rzucają się dania, których nie może zabraknąć w żadnej szanującej się restauracji francuskiej: francuskiej zupy cebulowej z grzankami i serem Gruyerre (9 zł), ślimaków w maśle czosnkowym (31 zł), chrupiących żabich udek w kremie szalotki (32 zł), piersi kaczej w sosie gruszkowo-imbirowym (36 zł). Menu z cenami można znaleźć na stronie internetowej C’est si bon.
Szczególnie bogaty jest dział „ryby i owoce morza”, a w dodatku co piątek w C’est si bon są serwowane świeże owoce morza. Można tu zjeść np. (przez cały tydzień): doradę i solę z grilla (18 zł za 100 g), pierścienie kalmarów z sosem Aurora/ (100g) – 24 zł, filet z karmazyna w ostrym Pistou 32 zł, łososia w muślinowej pierzynce 36 zł, mule po marynarsku 48 zł, krewetki w sosie czosnkowym 59 zł czy ogon langusty zapiekany z białym winem i masłem czosnkowym 135 zł.
Szefem kuchni C’est si bon jest Andrzej Nosal. W kuchni nie stosuje się tu półproduktów, wszystko jest robione na miejscu, łącznie z pieczywem oraz deserami. Swoją drogą, ciasta z C’est si bon zyskały już wiernych fanów, którzy zamawiają je co roku np. na święta.
Wielbiciele mięsiw serwowanych na styl francuski też nie mogą tu narzekać, bo są i polędwiczki wieprzowe w sosie Dijon (38 zł), i kaczka na sposób wsi francuskiej (42 zł), eskalopki cielęce podawane z foie gras (56 zł), ale też stek wołowy w zielonym pieprzu z odrobiną soku ze świeżej pomarańczy (42 zł) czy pieczeń z udźca jagnięcego podawana z sosem z czarnej porzeczki (59 zł).
W C’est si bon często można liczyć na nowości, wkładki do stałej karty. Zmienia się ona co kilka tygodni, wraz z dostępnością produktów sezonowych.
My skusiliśmy się na dania z wiosennej wkładki do menu. Najpierw dostajemy sympatyczne czekadełko – wypiekane na miejscu bułeczki oraz bagietkę faszerowaną papryką, pomidorem, a do tego do smarowania lekko słone, przepyszne, masełko.
Na pierwsze danie, czyli carpaccio z grillowanej polędwicy z kozim serem i marynowanymi buraczkami (34 zł) nie czekamy za długo. Jest co jeść, bo porcja jest spora, ładnie skomponowana, a samej polędwicy nic nie można zarzucić.
Przy okazji pałaszujemy też krem z modnego ostatnio topinamburu, który w C’est si bon jest podawany z jabłkiem pieczonym oraz chipsem z bekonu, którego słony smak przełamuje słodycz jabłka (14 zł).
Za to aż nie śmieliśmy ruszać pięknej kompozycji sałatki z pieczoną gruszką w towarzystwie sera pleśniowego i prażonych orzechów oraz jadalnymi kwiatami dla ozdoby (26 zł). Przełamaliśmy się jednak, i było warto, bo sałatka nie tylko ładnie wygląda, ale też zaskakuje bogactwem smaków.
W wiosennej wkładce jest też świeże tagiatelle z brokułami i orzechowym kurczakiem (25 zł), danie bardzo aromatyczne, i sycące. Za tę cenę – świetne!
Jako danie główne można zamówić jednego z dwóch steków: New York Steak (55 zł) lub T-bone Steak (90 zł). My decydujemy się na ten pierwszy, dobrze wypieczony. Dostajemy na talerzu coś, w co przypomina małe laboratorium kulinarne, bo jest tu tyle ciekawych składników, są i pieczone ćwiartki buraków, i kwiaty jadalne, i sos w sosjerce. Stek – świetnie wysmażony, soczysty. Buraki – lekko al dente, smaczne. Całość – oryginalnie skomponowana.
Nie mogliśmy sobie odmówić chociażby niedużego deseru. Waniliowy creme brulee – idealny, jak powinien być we francuskiej restauracji (16 zł), a lody waniliowe w puchu malinowym (14 zł) – palce lizać.
W lecie w C’est si bon jest przyjemnie chłodno, z głośników sączy się francuska muzyka, obsługa kelnerska jest bezbłędna. Warto się tu czasami zaszyć na spokojny lunch albo kolację we dwoje, gdy miasto wibruje od gorąca. Nie zapominajcie o C’est si bon.
Restauracja C’est si bon,
Katowice, ul. Ligonia 4,
czynne: pon.-sob. 12.00-22.00, niedz. 12.00-20.00,
płatność kartą: tak, WiFi: tak
Strona internetowa C’est si bon
Restauracja C’est si bon na Facebooku
Kategorie
KUCHNIA / Francuska / KUCHNIA / UGRYŹ KATOWICE / Restauracja / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze