Katowice: Nowe menu Prosecco Bistro & Wine Bar

Od kwietnia bistro & wine bar przy Mielęckiego ma nowego szefa kuchni. Tomasz Modzelewski przybył do Katowic z Wrocławia, a wraz z nim przyszła nowa jakość i zmiany w menu. I choć Prosecco wciąż słynie z kuchni śródziemnomorskiej, tej wiosny postawiło również na cielęcinę – na którą mamy teraz sezon – i serwuje ją w trzech odsłonach. W Prosecco zjecie też znakomitość z toskańskiej kuchni – stek Bistecca alla fiorentina. Z tego co się orientujemy, w Katowicach podaje go tylko ten lokal.

Zostańmy jednak, jeszcze na chwilę, przy cielęcinie. Trzy odsłony tego znakomitego, ale wcale nie tak popularnego mięsa, to: włoski klasyk – Vitello tonnato, Domowe paparedele z cielęcym ragout z dodatkiem szałwii oraz Udziec cielęcy panierowany w pistacjach podawany z kremowym puree z batatów. Prosecco było jednym z pierwszych lokali, w których pojawiły się policzki wołowe. Teraz chce wypromować cielęcinę – mięso delikatne, chude i zdrowe.

20150514_172934

Vitello Tonnato: cielęcina, tuńczyk, kapary.

Vitello tonnato – cienkie plastry cielęciny pod sosem z tuńczyka – nie przestaje nas zachwycać ciekawym połączeniem smaków. Trudno nam się oprzeć wołowemu carpacccio, ale jak w menu jest vitello tonnato – carpaccio musi ustąpić miejsca. No chyba, że w karcie przystawek są jeszcze przegrzebki…

20150514_171305

Przegrzebki z czipsem z bekonu.

Przegrzebki Prosecco serwowało już wcześniej, ale wraz z pojawieniem się nowej karty na stałe weszły one do menu. Szef kuchni Tomasz serwuje je na musie mango z czipsem z boczku.

glowne

Burrata.

Biesiadując w Prosecco spróbowaliśmy też świetnej jakości Burraty, która absolutnie podbiła nasze serca. Cieszy już jej widok. Na ciemnym talerzu jaśnieje śnieżnobiała sakiewka wypełniona mozzarellą i śmietanką. Do tego konfitowane słodkie pomidorki i bazyliowe pesto. Ma się marzenie, żeby to danie nigdy się nie skończyło.

20150514_165929

Burrata z konfitowanymi pomidorkami.

Znalazł się jednak sposób, by ukoić żal… Gnocchi alla sorentina. Warto podkreślić, że sos był znakomity! Buzie nam się uśmiechały. Możemy też dodać, że byliśmy niedawno w lokalu Gordona Ramsaya – The Narrow w Londynie, gdzie również jedliśmy gnocchi. Były świetne, ale nie wywołały u nas takiej euforii, jak z te z Prosecco.

20150514_170121

Gnocchi alla sorrentina.

Kolejne danie, o którym nie sposób nie wspomnieć to filet z kaczki na sałatach podawany z polentą i brzoskwiniami. Mamy taki prywatny ranking najlepszych kaczek i tam na podium dużo się dzieje. Mieliśmy ostatnio kilka dobrych trafień z kaczką, ale nieoczekiwanie kaczka z Prosecco wskoczyła na pierwsze miejsce. Polecamy spróbować.

prosecco 1

Filet z kaczki na sałatach podawany z polentą i brzoskwiniami.

Pytają nas często czytelnicy Silesia Smakuje, gdzie wybrać się na owoce morza. No właśnie np. w Prosecco. W nowej karcie znajdziecie i Ośmiornicę z cytrusami i kolendrą, i Spaghetti alle vongole, i Tagliatelle al nero di seppia z owocami morza w maślano-winnym sosie. A na tych, którzy chcą popróbować różnych dań czeka Półmisek owoców morza. Bywa, że na weekend wskakuje też homar.

20150514_171837

Ośmiornica z cytrusami i kolendrą.

Podoba nam się również sekcja ”Najlepsi przyjaciele naszych win”. Tytuł mówi sam za siebie, a wśród dań znajdziemy m.in. antipasti italiani, deski serów i wędlin włoskich, foccaccie, bruschetty i oliwki w marynatach ziołowych z pieczywem. No właśnie, warto pamiętać, że Prosecco to wine bar i wokół wina kręci się tu cała filozofia kuchni. Wybór wina doradzi załoga. Na pewno warto sobie pozwolić na kieliszek prosecco.

Bistro przy Mielęckiego ma też w menu pizze, ale tylko trzy rodzaje – prociutto&rucola, spinaci&vongole oraz salame picante&olive nere, bo lokal nastawiony jest jednak na bardziej wyrafinowane dania. Mieliśmy jednak okazję spróbować pizzy (są w poniedziałkowych lunchach) i można ją spokojnie polecić.

Z nowym szefem kuchni Tomaszem Modzelewski, Prosecco zaczęło też oferować wyrabiane na miejscu makarony i pieczywo. To się chwali. Jeśli dodamy do tego jeszcze świetnej jakości oryginalne włoskie składniki, otrzymamy miejsce, do którego z pewnością warto zajrzeć. 

menu_table

Nowe menu będzie obowiązywać do kwietnia.

Nowe menu obowiązuje od drugiej połowy kwietnia do lipca. Od 15 maja bistro serwuje dania ze szparagami. Od poniedziałku do piątku podaje lunche za 20 zł, a w niedzielę brunch za 29 zł.

DSC04120

Prosecco Bistro & Wine Bar.

 

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.