Katowice: Menu z gęsi kołudzkich w WunderBAR
Ledwo zaczął się sezon na tę białą ptaszynę, a gęsina już zupełnie zawróciła nam w głowach. Przyczyniła się do tego bez wątpienia wizyta w katowickiej restauracji WunderBAR, która od lat uczestniczy w akcji ”Czas na gęsinę” i od 11 listopada przez kilka tygodni serwuje przysmaki z gęsi białej kołudzkiej.
Co roku do gęsinowego menu WunderBAR wprowadza nowe danie. W tym roku jest to… carpaccio z półgęska z pieczoną dynią, jesienną gruszką i figowym balsamico 24 zł. Półgęsek to najszlachetniejsza potrawa z gęsi. Wytwarza się go z piersi gęsiej, peklowanej i wędzonej. Mięso z piersi jest pełne smaku, ciemnoróżowe, z wianuszkiem wartościowego tłuszczyku wokół. Pociętemu na ultracienkie plasterki półgęskowi towarzyszą jesienne dodatki: dynia, gruszka i balsamico z fig. Świetna przystawka. Zalecamy zwolnienie tempa i delektowanie się dosłownie każdym plasterkiem.
Spróbowaliśmy też gęsich szyjek nadziewanych (34 zł) gęsiną, m.in. wątróbką. Przyznamy się, że obawialiśmy się nieco tych szyjek, wyobrażając sobie tę część ciała gęsi – żywcem prawie od niej pobraną… 🙂 Tymczasem szyjki to fragment skóry z gęsiej szyjki, który nadziewany, a potem smażony w tłuszczu gęsim – nabiera cudownej chrupkości. I tak, z jednej strony mamy trzeszczącą w zębach jak jesienny liść skórkę, z drugiej pełne smaku wnętrze. Szyjek należy spróbować koniecznie.
Głównym punktem gęsinowego menu w WunderBAR jest gęś z pieca. Restauracja piecze ją nadzianą kapustą kiszoną z podgrzybkami, a serwuje z kluskami śląskimi – w wersjach: cała/pół/ćwierć.
Na dnie naczynia mamy cudowny gęsi tłuszcz, który ma te same wartości co oliwa z oliwek, a przypomina płynne złoto. Ach! Mieliśmy okazję zjeść gęsie udko. W tej wersji towarzyszyła mu nie tylko kapusta kiszona z podgrzybkami z pieczenia, ale i modra kapusta. Smak gęsiny i dodatków podbite tym niesamowitym tłuszczem to danie, o którym marzy się, by się nie skończyło.
Jest gęsina, to muszą być i tradycyjne rogale pieczone na św. Marcina. Zostawmy sobie na nie miejsce koniecznie. W WunderBAR odświętny rogal z białym makiem kosztuje 12 zł. Spory rogal wypełniony jest trzykrotnie mielonym biały makiem i bakaliami, polany lukrem i posypany migdałami w płatkach. W lokalu pieką je prawie codziennie, więc na pewno warto ich spróbować.
W gęsinowym menu WunderBAR również: kwaśnica na gęsinie 14 zł, krupnik na gęsich żołądkach 15 zł, gęsi żołądek 18 zł, pierogi z gęsią wątróbką 21 zł, gęsie wątróbki smażone w maladze z bakaliami 34 zł.
Do gęsi restauracja poleca hiszpańskie wytrawne wino Juan Gil Monatrell DO 2012 (w dwóch odsłonach – leżakujące 4 lub 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego), do gęsich wątróbek słodkie francuskie Sauternes Les Grappes D’or AOC 2007 lub wytrawne Gewurztraminer AOC Michel Leon 2013.
Ważne, że w WunderBAR podawana jest Gęś Biała Kołudzka – od 50 lat udoskonalana przez hodowców z Kołudy Wielkiej. Warto wiedzieć, że gęś owsiana jest utrzymywana przez minimum 112 dni. Ptaki wypasane są na pastwiskach, łąkach, w sadach i ogrodach. Nie otrzymują w paszy żadnych leków i chemicznych dodatków. Od pierwszych dni życia dostają za to w paszy zioła i suszone pokrzywy, a 3 tygodnie przed ubojem są karmione całym ziarnem owsa – stąd określenie ”gęś owsiana”.
I pomyślcie sobie, że w WunderBAR czeka na Was ponad 50 takich ślicznotek z Kołudy Wielkiej…
WunderBAR, Plebiscytowa 2, Katowice, czynne: pon.-niedz.: 13-00
Kategorie
KUCHNIA / KUCHNIA / Niemiecka / UGRYŹ KATOWICE / Restauracja / KUCHNIA / Śląska / UGRYŹ KATOWICE
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze