Pyskowice: Restauracja Umami proponuje nowoczesną kuchnię polską
To kolejna świetna restauracja na końcu świata, którą recenzujemy. Może nie tak zupełnie na końcu świata, bo w Pyskowicach, ale jednak to obrzeża aglomeracji. Właściciele Umami mogli zrobić tu zwykły lokal na miarę Pyskowic (z całym szacunkiem dla tego małego miasta), ale powołali do życia restaurację, której nie powstydziłoby się żadne wielkie miasto. Nowoczesną, pięknie urządzoną, serwującą dania na wysokim poziomie i ze świetnych składników. W dodatku z pięknymi, wielkimi ogrodem i tarasem, w których panuje spokój (plus małych miast).
Umami Piąty Smak funkcjonuje od trzech lat, to rodzinny biznes. Ostatnio lokal został powiększony i zyskał nową aranżację. Również ogród przeszedł metamorfozę w lecie 2013 roku. I to tak skutecznie, że zdobył II miejsce w konkursie na najpiękniejszy ogródek letni w konkursie organizowanym przez Silesia Smakuje.
Wystrój Umami to elegancja, ale w kobiecym, dekoracyjnym wydaniu, spojrzenie przykuwają szczegóły takie jak piękne lampy, dekoracje stołów oraz fortepian (który bynajmniej nie jest szczegółem;-))
Restauracja ma główną salę, salę barową oraz mniejsze osobne sale w sam raz na przyjęcia. Jedna z nich, urządzona w bieli i szarościach, z belami z drewna u sufitu, szczególnie nam się spodobała.
Kuchnię Umami można określić jednym zdaniem jako nowoczesną polską z ambicjami. Umami nie ma jednego szefa kuchni, rządzą w niej młodzi kucharze Mateusz Bieniek i Robert Biniasz, którzy pracują w tym miejscu od początku, a nawet dłużej, gdy była tu poprzednia restauracja. Właściciele dali im szansę, a oni pięknie się rozwinęli.
Główna karta jest krótka, znajdziemy w niej 5 przystawek, 4 zupy, 8 dań głównych, 3 dania rybne, 3 dania z makaronu oraz sałatki, desery, dodatki. Co ok. 1,5 miesiąca zmienia się za to wkładka sezonowa, obecnie obowiązuje grzybowa, a w niej np. tarta grzybowa z porem i pomidorkami koktajlowymi (16 zł), zupa grzybowa z jajkiem przepiórczym i chipsami ziemniaczanymi (16 zł), kęski cielęciny z plackami szwajcarskimi i sosem z podgrzybków (38 zł), boczek pieczony w sosie musztardowo-piwnym z białą kapustą z koperkiem i ziemniakami pieczonymi z rozmarynem (33 zł), sałatka z melonem, szynką dojrzewającą i serem dor blue (23 zł), panna cotta z zielonego jabłka z sosem truskawkowym (14 zł).
My spróbowaliśmy piersi z perliczki owiniętej speckiem, z puree z topinambura i ziemniaczano-buraczanym gratin w sosie maślanym (41 zł) i steka z polędwicy wołowej wysmażonego wg uznania lub gotowanego metodą sous vide z warzywami z grilla, pęczakiem i wybranym dodatkiem: – masło czosnkowo-ziołowe – sos z kolorowego pieprzu – sos z kurkami – foie gras przygotowane metodą sous vide (51 zł).
Do wyboru wśród dań głównych jest też np. delikatny kotlet schabowy z młodego prosiaka w kruszonce ziołowej, z ziemniakami puree i burakami duszonymi z szalotką i octem balsamicznym (29 zł), tradycyjna śląska rolada wołowa z farszem krojonym, kluskami i modrą kapustą (31 zł).
Na koniec można sobie pozwolić na coś słodkiego, zwłaszcza że desery w Umami cieszą nie tylko podniebienie, ale i wzrok. Suflet czekoladowy z płynną gorącą czekoladą, sosem angielskim, pianką z pomarańczy i lodami śmietankowymi (14 zł), torcik z kremem mango przekładany bezą migdałową i sosem z truskawek (15 zł) czy lody orzechowe własnej produkcji z parfait z mlecznej czekolady skropione sosem jeżynowym (15 zł).
Umami specjalizuje się w niebanalnym cateringu (wśród klientów ma takie firmy jak: Ferrari, Mercedes, BMW, Schenker, ING, Pko BP) oraz w organizacji wesel. W ciągu tygodnia można tu bez problemu znaleźć miejsce (w sumie zmieści się tu ok. 100 osób), za to w weekendy polecamy wcześniejszą rezerwację, bo lokal jest bardzo popularny wśród rodzin z dziećmi (jest tu specjalny kącik dla dzieci, a w toalecie – przewijak) i nie tylko. W restauracji są też organizowane kolacje degustacyjne, które cieszą się dużym powodzeniem (polecamy śledzenie facebookowego profilu Umami). Umami ma spory własny parking na 30 miejsc. Można płacić kartą, jest WiFi.
Restauracja Umami Piąty Smak,
Pyskowice, ul. Sikorskiego 46,
czynne: pon.-sob. 12.00-22.00, niedz. 11.00-21.00
http://www.restauracjaumami.pl/
https://www.facebook.com/UMAMIrestauracja?fref=ts
Kategorie
UGRYŹ SWOJE MIASTO / Gliwice / KUCHNIA / POLECAMY / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Pyskowice / KUCHNIA / Śląska / KUCHNIA / Slow Food / KUCHNIA / Śródziemnomorska / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
Rafał G-ce:
Baaaardzo dobre jedzenie! Restauracja godna polecenia na każdą okazję.
Silesia Smakuje » Święta, sylwester, Nowy Rok, Trzech Króli – sprawdź, jak są czynne lokale:
[…] http://silesiasmakuje.pl/pyskowice-restauracja-umami-proponuje-nowoczesna-kuchnie-polska/ […]