Katowice: Biobazar w hali Huty Baildon. Tu kupisz certyfikowaną żywność eko
Jedna z założycielek BioBazaru, nowoczesnego targu z certyfikowaną ekologiczną żywnością, który co sobotę (godz. 8-16) odbywa się w hali dawnej Huty Baildon przy ul. Brackiej w Katowicach, zanim osiadła w Warszawie, studiowała na Uniwersytecie Śląskim.
Agnieszka Saternus i Kinga Nowakowska założyły pierwszy BioBazar w Warszawie prawie 4 lata temu. Jednak Agnieszka, która pochodzi z Oświęcimia, zawsze uważała, że doskonałym miejscem na funkcjonowanie bezpośredniej sprzedaży certyfikowanej żywności są właśnie Katowice. Dlaczego?
Bo to region przemysłowy i dalej stąd na wieś niż z innych dużych miast w Polsce. Poza tym ludzie mają coraz mniej czasu na uprawianie własnych działek.
Fascynujący jest też na Śląsku etos pracy i przywiązanie do lokalnej kuchni, niedzielnego obiadu i zwracanie uwagi na jakość potraw i poszczególnych składników. Poza tym Górny Śląsk to duża aglomeracja i świetnie rozwijający się region i do tego dobrze skomunikowany ze stolicą.
Zachęcająco działa też postindustrialna architektura Huty Baildon. Według Agnieszki wszystko przemawiało za tym, że tu musi się udać.
Pierwsze wrażenia z działalności
BioBazar spotkał się z bardzo dobrą reakcją lokalnej społeczności na Facebooku, ale też innych organizacji czy kultowych miejsc tu działających. Przyznanano mu patronat Prezydenta Miasta Katowice.
Na początku zaskakujące było to, że w Katowicach dosyć słabo sprzedają się warzywa i owoce. Tu większym powodzeniem cieszą się ekologiczne certyfikowane mięso, sery, chleb, a także ryby.
Popularność warzyw i owoców zaczęła się wraz z pojawieniem się nowalijek i owoców sezonowych. Na BioBazarze można nabyć trudno dostępne sałaty Lollo, rzymską czy endywię oraz wiele różnych gatunków pomidorów.
Po 4 miesiącach
BioBazar Katowice ma na Facebooku już ponad 5000 fanów i odwiedza go w soboty w Hucie Baildon około 1500 osób, w Warszawie tę liczbę osiągnięto dopiero po 2 latach.
Oczywiście ma na to wpływ także ogólna rosnąca popularność żywności ekologicznej, ale i tak wynik wypada imponująco.
Na Biobazarze widywane są znane osobistości, jak dyrektor Filharmonii Śląskiej czy Artur Rojek i co najbardziej cieszy – blogerzy kulinarni.
Co dalej?
BioBazar się rozwija. Pojawiły się dodatkowe atrakcje, jak giełda starych rowerów, warsztaty dla dzieci, zasiano trawę, ustawiono leżaki, by przyjemnie odpoczywało się po zakupach.
BioBazar wciąż poszukuje nowych wystawców czyli producentów certyfikowanej żywności ekologicznej. A do certyfikatu przywiązuje ogromną wagę, bo nic nie daje większej pewności, że produkt jest ekologiczny.
BioBazar Huta Baildon
ul. Bracka 20, Katowice
Kontakt:
k.borys@myecolife.pl
Kamila Borys 694 44 16 19
facebook.com/BioBazar.Katowice
Artykuł sponsorowany
Kategorie
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze