Chorzów: Pierogarnia pod Beczką kusi pysznymi pierogami, w tym sezonowymi

Pierogarnia Pod Beczką istnieje już dobrych kilkanaście lat, na długo przed tym, zanim modne zaczęły być lokale specjalizujące się w jednym rodzaju potraw. Pyszne pierogi, w których farsz idealnie współgra z ciastem, zapewniły jej wielu stałych kilentów oraz rzesze obcokrajowców, którzy przychodzą tu skosztować „traditional polish food”. Poza tym Pod Beczką to takie miejsce, gdzie można wpaść i samemu na obiad, i ze znajomymi – pojeść i pogadać, a nawet na randkę. Panuje tu luźna atmosfera.

Chorzów: Pierogarnia pod Beczką

Chorzów: Pierogarnia pod Beczką

Kiedy Łukasz i Radek przyjeżdżali tu na ulubione pierogi nie spodziewali się, że kiedyś sami będą właścicielami Pierogarni pod Beczką i „pierogowymi potentatami”. Któregoś dnia w 2003 r. kelnerka powiedziała im, że dziś ostatni dzień Pierogarni. Nie mogli uwierzyć, że miejsce z tak świetnymi pierogami może się zamknąć. Szybka decyzja, i kupili lokal, z ludźmi (w tym panią Ewą, mistrzynią pierogów) i recepturami na pierogi. To był skok na głęboką wodę, bo Radek prowadzi kancelarię prawną, a Łukasz jest anglistą. Jedzenie to ich hobby, uwielbiają też odkrywać nowe smaki (choć teraz coraz bardziej skłaniają się do slow foodu) i restauracje. – Pomalutku zabraliśmy się za poprawianie – wspominają czas sprzed 10 lat. – Pierogi były bardzo dobre w smaku, ale my poszliśmy w lepsze przyprawianie, świeżymi ziołami, oryginalnymi przyprawami – mówią właściciele.

Chorzów: Pierogarnia pod Beczką. Łukasz i Radek, właściciele

Chorzów: Pierogarnia pod Beczką. Łukasz i Radek, właściciele

Dziś Pod Beczką to jeden z jaśniejszych punktów na mapie gastronomicznej Chorzowa. Specjalizuje się oczywiście w pierogach, ale zawsze można tu też zjeść zupę dnia (6 zł), słynny barszczyk (z uszkami – 6 zł, lub w kubku 4,5 zł). Pierogów w karcie jest 27 rodzajów, ale zawsze można liczyć też na coś sezonowego, teraz np. z borówką amerykańską, białą czekoladą i miętą, z malinami oraz z bobem, bekonem i koperkiem. Mała porcja (5 szt.) kosztuje 8 lub 9 zł, duża (10 sztuk) 14 lub 17 zł. W menu są i evergreeny, takie jak pierogi z kapustą i grzybami; ruskie; z pieczarkami; z miesem; z mięsem, kapustą i grzybami; słodkie (z twarogiem), czekoladowe, ale i fani czegoś bardziej oryginalnego też nie odejdą z pustym talerzem. Dla nich są np. toskańskie (mozarella, suszone pomidory, oliwki, kapary), śląskie (z krupniokiem), chłopskie (kapusta kiszona, boczek wędzony, ziemniaki), włoskie (kurczak, twaróg, szpinak), z krewetkami na ostro, bałkańskie (kurczak, ryż Ajwar, ostry sos) czy uwielbiane przez nas czarno-białe na słodko, z czarną i białą czekoladą. Są też większe zestawy złożone z kilku rodzajów pierogów (14 pierogów za 17 zł), do wyboru – Wege Wypas lub Mięsny Żer. Są też pierogi wegetariańskie, np. z soczewicą oraz wegańskie.

Chorzów: Pierogarnia pod Beczką. Pierogi ze szpinakiem

Chorzów: Pierogarnia pod Beczką. Pierogi ze szpinakiem

 

Chorzów: Pierogarnia pod Beczką. Mięsny Żer

Chorzów: Pierogarnia pod Beczką. Mięsny Żer

 

Chorzów: Pierogarnia pod Beczką

Chorzów: Pierogarnia pod Beczką

Nie wszyscy wiedzą, że w Pod Beczką można też zjeść… śniadanie!, i to nie są pierogi:-) Lokal oferuje kilka zestawów, od 6 do 18 zł. Można się napić belgijskiej czekolady, którą Radek i Łukasz podpatrzyli w Belgii. To taki self service czekoladowy, bo dostaje się w pojemniku kawałki czekolady, które samemu rozpuszcza się do pożądanego stopnia nasycenia. Są też soki owocowe świeżo tłoczone, hipsterskie napoje, oraz piwo, wino i… maślanka.

Ostatnio Pierogarnia Pod Beczką przechodzi metamorfozę. Wystrój stał się bardziej przytulny i … kobiecy, może przez czerwone dodatki, m.in. pomalowane na czerwono drzwi wejściowe, zasłony czy durszlaki, służące tu za abażury lamp. Również szyld jest nowy. Odświeżono ściany i oryginalny sufit ze słomy (kamienica jest zabytkowa). Nadal są za to archiwalne zdjęcia Chorzowa na ścianach.

Chorzów: Pierogarnia pod Beczką

Chorzów: Pierogarnia pod Beczką

Radek i Łukasz, właściciele Pod Beczką, od niej rozpoczęli swoją pierogową karierę. Od stycznia 2014 roku mają drugi lokal w Katowicach – Pierogi Raz, urządzony w amerykańskim stylu, a od kilku tygodni oficjalnie zarządzają Pierogarnią na Gliwickiej w Katowicach. Za to w Siemianowicach mają zakład produkcji pierogów. Produkują ręcznie pierogi na sprzedaż, np. do gastronomii czy sklepów. W samym Pod Beczką pierogowe żniwa przychodzą przed Bożym Narodzeniem, gdy ludzie zamawiają pierogi na święta. Pani Ewa, mistrzyni pierogów, raz pobiła rekord, w 1 dzień ulepiła 2700 pierogów!

Chorzów: Pierogarnia pod Beczką. Załoga:-)

Chorzów: Pierogarnia pod Beczką. Załoga:-)

W niedziele Pod Beczką można wynająć na zamknięte imprezy. W lokalu można płacić kartą. Pod Beczką ma też swoją kartę stałego klienta.

Pierogarnia Pod Beczką,

Chorzów, Rynek 1,

czynne: pon.-pt. 9.00-20.00, sob. 12.00-20.00,

http://www.podbeczka.pl

Komentarze

  • Anka:

    Przyjemna domowa atmosfera. Duży wybór PYSZNYCH pierogów!
    Miła obsługa, smaczne soki! POLECAM – najlepsze pierogi w Chorzowie!!!

  • Chorzowianin:

    Lokal godny polecenia. Pierogi 5 gwuiazdek, zawsze dobra zupa dnia. Z pierpogów polecam biało-czarne (biała i czarna czekolada) – mogą być jako deser 🙂 Nie jestem pewien czy jadłem lepsze pierogi gdziekolwiek.

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.