Bielsko-Biała: Przecinek – nowoczesny i fajny bar mleczny
Takiego baru mlecznego jak Przecinek zazdroszczą Bielsku-Białej Katowice, o mniejszych miastach nie wspominając. Przecinek wziął to, co najlepsze z tradycji barów mlecznych, czyli prostotę dań, niskie ceny, samoobsługę i niezobowiązującą atmosferę, dodał do tego urzekający wystrój wnętrza, bardzo duży wybór dań, nowoczesną technologię i voila – powstało fajne miejsce na gastronomicznej mapie Bielska.
Najlepsze jest to, że Przecinek przywędrował do Bielska aż z samego mazurskiego Mrągowa. Tam bar mleczny Przecinek istnieje od roku, w Bielsku zaledwie od kilku tygodni. Łączy je nie tylko praktycznie taki sam wystrój, ale również szef kuchni Robert Rząca, który przyjechał do nas z Mrągowa, by pomóc kucharzom na początku działalności baru w Bielsku.
Zobacz krótki film z wnętrza Przecinka: https://www.youtube.com/watch?v=1j-Fp1gI1o4&feature=youtu.be
Jak na prawdziwy bar mleczny przystało, Przecinek specjalizuje się w kuchni polskiej i daniach szybko dostępnych. W ofercie ma potrawy dostępne od razu, np. kilka rodzajów zup (od 4,5 do 6 zł) i rozmaite dania główne np. pulpety drobiowe w sosie warzywnym (8 zł), klopsy w sosie koperkowym (8 zł), gulasz wołowy (11 zł), stek z cebulką (7,5 zł), gołąbki (2 szt, 9 zł). Na dania z karty, a właściwie z tablicy, których jest bez liku (trudno się zdecydować, zwłaszcza że ceny są bardzo przystępne) trzeba czekać do 10 minut, a na dania szefa kuchni – do 12 minut.
Ale zacznijmy od początku, czyli od śniadania. Przecinek jest czynny codziennie (świątek, piątek czy niedziela) od godz. 8.00 rano, więc zjemy tu też śniadania. Zupa mleczna kosztuje 4,5 zł, jajecznica ze sczypiorkiem z dwóch jaj 5,5 zł, na szynce – 5,90 zł, 1 szt. parówki z wody 2,5 zł, zestaw śniadaniowy (pieczywo, masło, ogórek, ser żółty, szynka, pomidor, masło) 5,5 zł.
Na obiad można sobie oczywiście zamówić jedną z zup (np. rosół z makaronem, żurek, gulaszową, ogórkową, rybną) od 4,5 do 7 zł. Dania główne są podzielone na dania z drobiu (8-9,80 zł, np. pieczone udko z kurczaka, wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem, filet duszony ze szpinakiem i mozarellą), dania z wieprzowiny (7,5-10,3 zł), np. kotlet schabowy panierowany, pieczeń w sosie pieczeniowym, żeberka w sosie własnym), dania z wołowiny (tylko dwa – gulasz wołowy 11 zł, pieczeń wołowa w sosie grzybowym 11,5 zł).
Wśród ryb (12,5-15,5 zł) można sobie zamówić filet z sandacza, sandacza zapiekanego w serze z grzybami, sandacza w sosie szpinakowym i okonia. Jak na bar mleczny przystało, Przecinek ma też sporo dań bezmięsnych, np. pierogi ze szpinakiem, kapustą i grzybami (choć są oczywiście też pierogi z mięsem, 7-9 zł porcja), naleśniki (6,5-7,5 zł), kopytka z sosem pieczarkowym (7 zł), makaron z serem i śmietaną (6,90 zł), leniwe z masłem i bułką (6 zł). Pozostałe dania to m.in. placek po cygańsku 13,5 zł, placki ziemniaczane (6,3 zł), jajko sadzone z ziemniakami lub kaszą gryczaną (5,5 zł), ryż z jabłkiem i cynamonem 6,5 zł. Do każdego dania można zamówić surówki (3,5-5,5 zł), dodatki takie jak ziemniaki, frytki, kopytka, pieczywo (3-5 zł).
Osobną kategorią są dania pt. Szef kuchni poleca. To dania wykraczające poza bar mleczny, wykorzystujące nieco włoskie inspiracje (szef kuchni Przecinka długie lata pracował we Włoszech). To: kociołek ryb mazurskich (3 rodzaje ryb – okoń, sandacz i lin – zapiekane z serem i ziemniakami) za 18 zł, medaliony z kurczaka (makaron tagiatelle zapiekany z pieczarkami i kurczakiem na beszamelu) za 18 zł, medaliony z poledwiczki wieprzowej (makaron tagiatelle zapiekany z polędwiczką wieprzową, pieczarkami i boczkiem w sosie pomidorowo-śmietanowym na beszamelu) za 18 zł, spaghetti bolognese za 14 zł i spaghett alla carbonara za 16 zł. Na deser jest ciasto domowe (3,5 zł), można też zjeść wypiekane na miejscu croissanty. Do picia m.in. kompot firmowy przyrządzany codziennie rano (2,5 zł), kefir/maślanka za 2 zł, koktajl truskawkowy za 5 zł, kakao za 4 zł, kawa zbożowa za 4 zł, kawa z ekspresu (marki Maestro, również sprzedawana na wynos) za 5 zł. Jest też piwo z beczki i butelkowe (4-6,5 zł).
Codziennie są też proponowane dania dnia, również w wersji dietetycznej np. kurczak gotowany na parze z warzywami. Przecinek do godz. 11.00 serwuje raczej śniadania, obiady od godz. 11.00. Zamawiając jedzenie przy barze, płacimy za nie. Napoje dostajemy od razu, wraz z numerkiem zamówienia. Gdy nasza potrawa jest już gotowa, numer jest wyświetlany na ekranie na ścianie. Taka nowoczesność. Ale już zwrotu naczyń dokonujemy jak najbardziej tradycyjnie:-)
W Przecinku są telewizory, ale nastawione na kanały informacyjne, są też gazety do poczytania przy jedzeniu:-)
Przecinek bardzo dba o rodziny z dziećmi, ma wypasiony kącik dla dzieci w sali tuż przy wejściu, gdzie stoją duże, rodzinne stoły. W toalecie damskiej jest specjalne pomieszczenie do przewijania maluchów.
W lokalu można płacić kartą, dowozi jedzenie do firm i gości indywidualnych (minimum 30 zł zamówienie, do 10 km dowóz gratis). Przed Przecinkiem jest mały ogródek letni, można więc zjeść na dworze, jak ktoś bardzo chce.
Bar mleczny Przecinek,
Bielsko-Biała, ul. Barlickiego 13,
czynne codziennie w godz. 8.00-20.00,
tel. 509-995-255
https://www.facebook.com/barprzecinek
Kategorie
UGRYŹ SWOJE MIASTO / Bielsko-Biała / KUCHNIA / NOWOŚCI / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ SWOJE MIASTO / KUCHNIA / Włoska
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
bielszczanin:
Ceny jak na bar mleczy bardzo wysokie. Drugie danie z dodatkami (np. kotlet, frytki, surówki) po doliczeniu cen wychodzi tyle co w restauracji. Dużo taniej jest w innym barze mlecznym na starówce w BB.
Herbata – cena 4.50 to lekka przesada – takie ceny są w schroniskach wysoko w górach, a nie w barach mlecznych.
Jeśli ceny będą aż tak wysokie to ten lokal długo nie utrzyma się.
KOKO:
Beznadziejaaaaaaaaaaa, ziemniaki to nie ziemniaki w wojsku lepiej smakują! pomieszane rozgotowane z niedogotowanymi ! mięso ok. ale bardzo małe porcje, a do tego sałastka z pomidora i cebuli porazka! pokrojone byle jak pomidory i cebula nawet tego nie da sie nabrać ani widelcem ani łyżką. (kapa ogólnie) głównie za ziemniaki.
Obywatel:
Obsługa mało profesjonalna. Jedzenie tragiczne, ziemniaki wczorajsze, mięso małe i źle doprawione.. rozgotowane. Żurek natomiast to dwa kawałki kiełbasy, kwas i duża ilość mąki! dramat – odradzam.
Jacek:
Bar Przecinek jest to jeden z najlepszych barów w bielsku nigdzie nie zjesz lepiej:) Mięso rozpływa się w ustach SUPER:) Gratulacje dla szefa za obsługę na Barze zwłaszcza dla P. w długich czarnych włosach zawsze dobrze i pyszne poradzi…. POZDRAWIAM
Iwona:
Obsługa bardzo miła. Jedzenie wyśmienite. Pierogi Bielskie rozpływaja sie w ustach .
kasia:
Wysmienite placki po wegiersku. Polecam niebo w gebie. Rozpuszczaja sie w ustach. Obsluga bardzo mila i przyjazna. Bardzo tanio i smacznie
kasia:
cd
marek:
Witam 🙂 Bardzo polecam Bar Mleczny Przecinek w Bielsku Białej. Pyszne są tam placki po węgiersku. Obsługa bardzo miła i przyjazna. Ceny naprawdę niskie. Wystrój bardzo fajny i można sie tam naprawde zrelaksowac
Mariolka:
polecam jedzenie super i co najważniejsze świeże i nie trzeba długo czekać na wyśmienity, ciepły obiad . pozdrawiam
Mariolka:
Jedzenie tanie i bardzo smaczne, choć porcje mogłyby być trochę większe. Naa jedzenie nie czekaliśmy dłużej jak 15-20 minut (czas tyczy się wszystkich dań, zupy były 3-4 minuty po zamówieniu). Wystrój może prosty, ale za to bardzo schludny i jednolity.
Ogólnie lokal godny polecenia, byliśmy tam dwa razy i mimo tego napewno jak bedziemy zjesc coś na mieście to napewno pojdziemy do Baru Mlecznego Przecinek
hololo:
Witam polecam bardzo ten Bar Mleczny Sa tam bardzo dobre dania jadłam nie raz z tam. Zamawiam sobie do domu obiad i przywożą mi do domu ciepłe i naprawde bardzo smaczne. A co najważniejsze nie drogo . Pozdrawiam
magdabot:
Ceny są nieadekwatne do jakości jedzenia. Rosół, który zamówiliśmy był zimny, pulpety wielkości orzechów włoskich (2 sztuki) za 8 zł… Schabowy twardy jak kamień. Szkoda, bo lokal ładnie urządzony i świetnie zlokalizowany.
wkurzona:
wybrałam się po nowym roku z rodziną na obiad do przcinka,rozczarowanie na na 5 zamówionych dań 3 nie było,wiem,że to bar mleczny,ale by brakło kotleta drobiowego to przesada!!! nie polecam
KOKO:
hujowe wszysto juz tam nie pójdę !!!!!!!!!!!! w wojsk ulepsze ziemniaki miałem , nie chodzi mi o wyrafinowanie ale o smak jest so dupyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!
andreas:
jedzenie w przecinku jest zajefajne polecam wszystkim ,ale brakuje tam tylko mężczyzny kuczharza i b,ędzie oki pozdrawiam świetna obsługa…………………..
bajbus:
Witam serdecznie ostatnio byłem w przecinku jedzenie się poprawiło ,świetne i smaczne są dania dnia ,warte polecenia ,pyszne ciasta i wspaniała pani menager oraz cały personel bar jest warty polecenia kłaniam się całemu szefostwu pozdrawiam ,życzę dużo klientów ………..
Anrzej wolny:
Nie polecam okropne jedzenie pani menadzer wogole nie zna sie na gotowaniu, powinna byc na zmywaku