Gliwice: Glorioza zdobyła pierwsze miejsce na Lodziarskich Mistrzostwach Polski
Drużyna Lodziarni Glorioza z Łabęd, w składzie: Krzysztof Klapec i jego córka Sylwia, zwyciężyła 18 lutego w Lodziarskich Mistrzostwach Polski, organizowanych w czasie targów Expo Sweet 2014 w Warszawie. Ich lody w czterech smakach: czekoladowe z tabasco, sorbetowe – bombony o smaku rabarbarowo-truskawkowym, waniliowe na wzór szpajzy cytrynowej oraz autorskie (smak makówek) oraz wykonane z nich deser „Przysmak grubiorza” i koktajl lodowy zachwyciło jury. A jurorami byli nie byle kto, bo m.in. brązowi medaliści Lodowych Mistrzostw Świata, w tym Paweł Małecki.
Tematem polskich mistrzostw było RAZ NA LUDOWO – smaki, wzory i tradycja. Krzysztof i Sylwia, rdzenni gliwiczanie z Łabęd, postawili na śląskie smaki i dekoracje, ale w nowoczesnym wydaniu. Kuwety (bo tak fachowo nazywa się pojemniki z lodami) udekorowali m.in. czapeczkami górniczymi. – Taki konkurs wygląda prawie jak programy kulinarne typu Top Chef w telewizji – opowiada Krzysztof Klapec. – Jest mało czasu, my mieliśmy na przygotowanie wszystkiego od początku do końca 4 godziny, stres, adrenalina, a na końcu wielka radość, aż łza się człowiekowi kręci w oku – mówi właściciel Gloriozy. – Już po raz piąty wzięliśmy udział w tych mistrzostwach – dodaje jego córka Sylwia. – W 2010 r. zdobyliśmy czwarte miejsce, w 2011 i 2012 – trzecie, a w zeszłym roku drugie. Tym razem zwyciężyliśmy – uśmiecha się.
To sukces tym większy, że lodziarnia Glorioza to małe, rodzinne przedsięwzięcie, a nie żadna wielka firma. Lokal mieści się daleko od centrum, bo w gliwickiej dzielnicy Łabędy, niedaleko dworca PKP Gliwice Łabędy, w tym samym budynku co kwiaciarnia Glorioza, również należąca do rodziny Klapec.
Sam pan Krzysztof jest z wykształcenia… mechanikiem samochodowym. Gdy znajomy ojca, prowadzący lodziarnię w Niemczech, zdecydował się ją zamknąć, on kupił od niego maszyny i przejął receptury. Gloriozę założył w 1991 roku, fachu uczył się na kursach cukierniczych. Biznes przerodził się w pasję, którą zaraził też córkę. – Sylwia wychowywała się w lodziarni, teraz jest moim partnerem – z dumą patrzy na 24-letnią córkę.
W Gloriozie od początku bazowano na naturalnych składnikach lodów. – Nie ma u nas żadnych półproduktów ani proszków – mówi Sylwia. – Wszystkie lody, desery oraz ciasta są przygotowywane przez nas, na miejscu – dodaje.
W sumie Glorioza jest w stanie przygotować nawet prawie 100 smaków lodów. Lada chłodnicza mieści ‚”tylko” 24 kuwety z lodami, więc smaki zmieniają się co jakiś czas. Baza – czyli lody waniliowe, czekoladowe, bakaliowe i podobne – jest zawsze. Inne się zmieniają. Teraz np. w ofercie są pistacjowe, czekoladowe z tabasco, o smaku śląskiego kołocza (specjalność pana Krzysztofa), kokosowe, o smaku granatu, orzecha laskowego, cytryny, śliwki, są też sorbety, np. o smaku kiwi czy truskawki. Jedna gałka kosztuje 2,4 zł. W ofercie są rozmaite desery lodowe, słodkości (w tym rurki z kremem, gofry).
Latem Glorioza serwuje też sorbety warzywne, np. buraczano-jabłkowe, selerowo-pietruszkowo-ogórkowe.
Lodziarnia Glorioza,
Gliwice Łabędy, ul. Strzelców Bytomskich 4,
tel. 32 234 27 97,
czynne: pon.-sob. 10-18., niedz. 11-18,
Kategorie
UGRYŹ SWOJE MIASTO / Gliwice / POLECAMY / UGRYŹ SWOJE MIASTO
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
emi:
Byliśmy z rodzinką, fajne miejsce, sympatyczna obsługa i pyszne desery 🙂 Jedyne do czego mogę sie przyczepić to brak jakiegoś czytelnego szyldu (ten co jest, niestety jest mało czytelny, myśleliśmy że to szyld kwiaciarni), potykacza, kierunkowskazu z głównej drogi. Nie wiedzieliśmy, ze lodziarnia znajduje się w budynku dworca tylko znaliśmy adres a GPS nie prowadzi tam poprawnie. Poza tym super miejsce 🙂
Silesia Smakuje » Najlepsze lodziarnie w woj. śląskim wg Czytelników Silesia Smakuje:
[…] Pisaliśmy o nich gdy wygrali mistrzostwa: Artykuł o Gloriozie [KLIKNIJ TUTAJ] […]