Katowice: Restauracja Pod Drewnianym Bocianem powstała przy Gliwickiej
W Chorzowie od wielu lat działa Restauracja i Pizzeria Pod Drewnianym Bocianem. Kilka dni temu przybył jej drugi (po Rudzie Śląskiej) młodszy brat. Przy ul. Gliwickiej, naprzeciwko Punktu 44 i Cinema City, w lokalu po dawnym sklepie z lampami, otwarła się katowicka restauracja Pod Drewnianym Bocianem. Menu jest praktycznie takie same jak w chorzowskiej restauracji, za to wystrój – inny. O ile w Chorzowie jest swojsko, domowo, jak u cioci na imieninach, to w Katowicach – bardziej elegancko.
Wnętrze nowego Bociana jest przestronne, ale podzielone na kilka stref, dzięki czemu jest przytulnie. Dominuje surowa cegła, ale przełamana eleganckim ciemnym drewnem podłogi, drzwi czy wielkiego kredensu we wnęce barowej. Koloru dodają zielone obicia krzeseł oraz fotele i kanapa w zielono-pomarańczową kratkę.
Nam bardzo spodobały się fototapety na ścianach. To powiększone pocztówki ze zbiorów Muzeum Śląskiego z widokiem przedwojennych Katowic, zrobione specjalnie na potrzeby Bociana. W dodatku umiejętnie wmontowano w nie udające latarnię lampy, dzięki czemu wydają się trójwymiarowe.
Zobacz dwa krótkie filmy z wnętrza restauracji
http://www.youtube.com/watch?v=ms-2F74jrK8
http://www.youtube.com/watch?v=7BPhqovom2U
Warto też zwrócić uwagę na jeszcze jeden element wyposażenia wnętrz – również specjalnie zrobione obrazki przedstawiające znaczki z bocianami z różnych stron świata (plus tłumaczenie słowa „bocian” na dany język), do których dołączono ciekawe informacje o życiu bocianów. Świetny pomysł.
Restaurację prowadzi wraz ze wspólniczką Marzena Kaźmierczak, z zawodu pedagog, psycholog i logopeda, wcześniej pracująca w firmie teleinformatycznej. – Własna restauracja zawsze była moim marzeniem – mówi. – Często urządzałam przyjęcia w domu, dla znajomych. A że do chorzowskiego Bociana bardzo lubię chodzić z mężem, to pomyśleliśmy, żeby skorzystać z doświadczenia ekipy chorzowskiej restauracji i otworzyć taki lokal w Katowicach. Ulica Gliwicka to według mnie miejsce ogromnych możliwości, ciągle się rozwijające, powoli robi się tu druga Mariacka. Plusy to sąsiedztwo Cinema City, innych restauracji, dwie duże galerie handlowe w sąsiedztwie, i to, że nie ma tutaj płatnych parkingów – dodaje.
Sama restauracja Pod Drewnianym Bocianem ma własny parking z boku kamienicy, na 20 aut, oraz miejsca od frontu, przy Gliwickiej. Na wiosnę powstanie tu ogródek letni, a jeszcze większy szykuje się od podwórka, będzie miał prawie 500 m2 i będzie urządzony w stylu toskańskim, z placem zabaw dla dzieci.
W menu katowickiego Bociana znajdziemy to, co w chorzowskim: przede wszystkim mnóstwo rodzajów pizzy, zarówno na cienkim, jak i na grubym cieście od 17 do 42 zł, w dwóch rozmiarach). Zupy od 7,5 zł (rosół), włoskie makarony i potrawy z pieca (od 20,90 zł), dania z ryb (np. łosoś na patelni lub na parze z flambirowaną gruszką/ z sałatką ze świeżych warzyw lub sałatką z rukoli – 18,90 zł), steki, mięsiwa, sałatki, naleśniki. Jest też specjalne menu dla dzieci (w restauracji znajduje się też kącik dla dzieci). Z deserów możn się skusić na tiramisu (14,9 zł), szarlotkę z lodami i z bitą śmietaną (13,5 zł). Kucharze katowickiego Bociana szkolili się w chorzowskiej restauracji.
W weekend można zamówić obiad śląski, w Katowicach inaczej niż w Chorzowie w jego skład wchodzi, oprócz rosołu, rolada wołowa, kluski i kapusta czerwona (36 zł).
Od soboty 22 lutego obowiązuje 10-proc. rabat na dania na wynos.
Restauracja Pod Drewnianym Bocianem,
Katowice, ul. Gliwicka 49,
czynne: pon.-czw., niedz. 12.00-22.00, pt.-sob. 12.00-23.00,
http://www.drewnianybocian.com.pl
Kategorie
KUCHNIA / UGRYŹ KATOWICE / Nowe miejsce / NOWOŚCI / KUCHNIA / Polska / UGRYŹ KATOWICE / Restauracja / KUCHNIA / Śląska / UGRYŹ KATOWICE / UGRYŹ SWOJE MIASTO / KUCHNIA / Włoska
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
JACEK I TERESA Z USA:
ADAM, SZCZERZE GRATULUJEMY. KUCHNIA ŚLĄSKA, WŁOSKA A JAPOŃSKA TO CO?
Glodomor:
Zastaw się, a ugryź mnie …
Powiedziała pani Pizza, zarumieniona, aż po brzeg lica 😉