9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. 10 miejsc, gdzie zjesz pizzę zrobioną przez Włocha
Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy (9 lutego) przygotowaliśmy wykaz restauracji w woj. śląskim, gdzie pizzę robią Włosi. Odwiedziliśmy też Ristorante Osteria Le Botti w Tychach, gdzie do kuchni wpuścił nas szef kuchni Nunzio Fontana i zaprezentował, jak się robi prawdziwą włoską pizzę.
Osteria Le Botti znajduje się w biurowcu przy ul. Barona 30, niedaleko tyskiego Rynku. Istnieje od ponad roku. Prowadzi ją polsko-włoskie małżeństwo, Kinga Harężlak-Gonfia i Federico Gonfia. – Choć ani ja, ani mąż nie mamy gastronomicznego wykształcenia, to uwielbiamy gotować. Szczególnie mąż ma ku temu smykałkę, a jego mama i siostra skończyły szkołę gastronomiczną – mówi pani Kinga. Co ciekawe, ona sama jest poznanianką, do Tychów przyjechała za mężem, który tu pracował. Federico pochodzi z Umbrii, z miejscowości niedaleko Perugii.
Od niedawna, bo od grudnia zeszłego roku, Osteria Le Botti ma nowego kucharza, sprowadzonego specjalnie z Włoch. To Nunzio Fontana, urodzony w Neapolu, ojczyźnie pizzy, mieszkający ostatnio w Umbrii kucharz.
Specjalnością Osterii są oryginalne włoskie dania przygotowywane z włoskich produktów, sprowadzanych z Italii. – Mamy świeży makaron, prawdziwą mozarellę – wylicza pani Kinga. Można tu zjeść 13 rodzajów pizzy, zarówno pizze bianca (białe, bez sosu pomidorowego), jak i pizze z sosem pomidorowym. – Najbardziej klasyczne, neapolitańskie pizze to: margherita i marinera. Naszą specjalnością jest za to pizza Le Botti, w której połączyliśmy smaki sycylijskie z tymi z Umbrii. Jest to więc pizza z sosem pomidorowym, mozarellą z bawolego mleka, ale i z cukinią oraz włoskimi kiełbaskami – mówi Nunzio Fontana.
Oprócz pizzy, zjemy tu zarówno zupy, dania mięsne, makarony, jak i owoce morza. Szef kuchni poleca teraz np. włoską zupę z soczewicy (zuppa di lenticchie di Castellucio (12 zł), pierożki z serem ricotta i szpinakiem na puree z brokułów z chrupiącym boczkiem (28 zł), tortellini ze szparagami i truflami (30 zł) czy rostbef wołowy duszony w Sagrantino di Montefalco, 50 zł).
Restauracja proponuje specjalne menu z owocami morza na walentynkowy wieczór. W cenie 250 zł dla pary można tu zjeść np. grzankę z małymi ośmiorniczkami na przystawkę, makaron linguine allo scoglio (z owocami morza) na pierwsze danie, filet z okonia morskiego po śródziemnomorsku na drugie danie, a na deser – gorące czekoladowe serce. Do tego woda, kawa lub herbata oraz butelka białego półwytrawnego wina musującego Torre Ospina. Konieczna rezerwacja stolika do 13 lutego.
Tychy:
Ristorante Osteria Le Botti, ul. Barona 30, tel. 790 771 778, czynne: pon-pt.: 8:30-22:00, sob.: 9:00-22:00, niedz.: 11:00-22:00, pizze od 8 do 28 zł, http://www.osterialebotti.pl
Inne restauracje, w których można zjeść pizzę od Włocha:
Katowice:
Len Arte, ul. Mariacka 25, czynne: wt.-czw. 11.00-22.00, pt. 11.00-0.00, 13.00-0.00, niedz. 13.00-22.00, pizza od 14 do 32 zł, https://www.facebook.com/lenarte
Pizzeria-Ristorante Da Luca, ul. gen. Jankego 195, Piotrowice, tel. 32 202-66-03, czynne: pon.-pt. 14.00-22.00, pizza od 14 do 35 zł, http://www.daluca.pl/
Gliwice:
Ristorante-Pizzeria La Perla, ul. Zygmunta Starego 23, tel. 662-217-000, czynne: wt.-niedz. 12.00-0.00, wymagane wcześniejsze zarezerwowanie stolika, pizza od 15 do 28 zł, http://www.laperla.pl/
Ustroń:
Restauracja-Pizzeria Melissa, ul. Lipowczana 3, tel. 33 854 30 91, czynne: pon.-niedz. 11.30-22.00, http://www.pizzeria-melissa.pl
Bielsko-Biała:
Ristorante Al Caminetto, ul. Kryształowa 75b, obok zajazdu „U Bułgara”, tel. 33 822 21 00, czynne: cały tydzień 11.00-22.00, pizza od 15 do 35 zł, http://www.alcaminetto.pl
Sosnowiec:
Pizzeria u Francesco, ul. Rysia 8a, tel. 32 785 41 41, czynne: pon.-sob. 11.00-22.00, niedz. 12.00-22.00, pizza od 14 do 30 zł, http://www.pizzeriaufrancesco.pl/
Będzin:
Pizzeria Veneto, ul. Wojska Polskiego 39, Grodziec, tel. 667 995 879, czynne wt.-niedz. 12.00-22.00, pizze od 12 do 32 zł, http://pizzeriaveneto.pl/
Żarki:
Pizzeria&Ristorante DelCorso, ul. Częstochowska 24, tel. 34 314-88-00, czynne: wt.: 15:00-21:00, śr., czw.: 14:00-21:00, pt-niedz.: 14:00-22:00, http://www.pizzeriadelcorso.pl/
Częstochowa:
Restauracja i Pizzeria La Gondola, ul. Mazowiecka 18/20, tel. 602 813 000, 34 362-89-72, czynne: wt-niedz. 14.00-22.00, pizze od 18 do 36 zł, http://www.lagondola.com.pl/
Kategorie
UGRYŹ SWOJE MIASTO / Bielsko-Biała / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Częstochowa / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Gliwice / KUCHNIA / UGRYŹ KATOWICE / Pizzeria / POLECAMY / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Sosnowiec / UGRYŹ SWOJE MIASTO / Tychy / UGRYŹ KATOWICE / UGRYŹ SWOJE MIASTO / KUCHNIA / Włoska
Wyszukiwarka
Kategorie wpisów
Wybierz kategorię
- KUCHNIA (338)
- Amerykańska (32)
- Chińska (4)
- Czeska (3)
- Fast Food (25)
- Francuska (12)
- Grecka (1)
- Gruzińska (4)
- Hiszpańska (6)
- Japońska (22)
- Karaibska (1)
- Meksykańska (1)
- Niemiecka (7)
- Orientalna (3)
- Ormiańska (3)
- Polska (173)
- Rosyjska (2)
- Śląska (54)
- Slow Food (35)
- Śródziemnomorska (44)
- Wegańska (11)
- Wegetariańska (24)
- Węgierska (3)
- Włoska (73)
- Meksykańska (1)
- NOWOŚCI (242)
- POLECAMY (85)
- PROMOCJE I KONKURSY (8)
- UGRYŹ KATOWICE (204)
- Bar (34)
- Bistro (66)
- Foodtruck (1)
- Kawiarnia (40)
- Klubokawiarnia (5)
- Lodziarnia (1)
- Lunch (16)
- Nowe miejsce (82)
- Piekarnia (2)
- Pizzeria (12)
- Pub (12)
- Restauracja (68)
- UGRYŹ SWOJE MIASTO (200)
- Będzin (1)
- Beskidy (6)
- Bielsko-Biała (12)
- Bytom (10)
- Chorzów (20)
- Czechowice-Dziedzice (2)
- Czeladź (4)
- Częstochowa (3)
- Dąbrowa Górnicza (8)
- Gliwice (29)
- Jura (2)
- Kobiór (1)
- Lubliniec (1)
- Miasteczko Śląskie (1)
- Mikołów (4)
- Mysłowice (4)
- Okręg Rybnicki (1)
- Piekary Śląskie (1)
- Pszczyna (7)
- Pyskowice (1)
- Radzionków (1)
- Ruda Śląska (9)
- Siemianowice Śląskie (3)
- Sosnowiec (40)
- Świętochłowice (4)
- Tarnowskie Góry (7)
- Tychy (16)
- Zabrze (11)
- Zawiercie (3)
Komentarze
monika:
Byliśmy, sprawdziliśmy, było smacznie:)