Wodna Wieża i Mańana wyróżnione przez przewodnik Gault&Millau

Dwie restauracje z Śląskiego znalazły uznanie w oczach i kubkach smakowych inspektorów przewodnika Gault&Millau. Zacznijmy jednak od tego, że Gault&Millau to jeden z najbardziej prestiżowych i wpływowych na świecie przewodników kulinarnych. Został założony w 1965 r. we Francji przez dwóch znanych krytyków kulinarnych Henri’ego Gault’a i Christian’a Millau. Systemem punktów i czap kucharskich ocenia i honoruje restauracje oraz szefów kuchni.

przewodnik

Pierwsza polska edycja przewodnika Gault&Millau.

Przewodnik jest obecny w dziewięciu krajach świata. Do tego elitarnego grona w 2014 r. dołącza także Polska. Przewodnik rekomenduje 250 restauracji w całej Polsce oraz ponad 90 hoteli, 80 produktów regionalnych i 40 miejsc, gdzie można je kupić.

W pierwszej polskiej edycji mamy tylko jedną restaurację wyróżnioną 4 czapkami kucharskimi – jest nią Atelier Amaro. Po 3 czapki otrzymały tylko trzy restauracje w Polsce: dwie z Warszawy i Wodna Wieża w Pszczynie! Restauracja z kuchnią, której szefuje Dominik Duraj dostała aż 16,5 pkt.!  16,5 punktu, nie 16 
To jedynie o 0,5 pkt mniej niż lider stawki – Atelier Amaro.

wieza 1

Steampunkowa restauracja robi niesamowite wrażenie.

Steampunk Restaurant znajduje się na najwyższym poziomie 40-metrowej Wodnej Wieży. Restauracja wystrojem i aurą przenosi do świata fantastyki naukowej. Jej wnętrza nawiązują do epoki wiktoriańskiej widzianej oczami Juliusza Verne i Herberta George’a Wells’a. Szefem kuchni jest Dominik Duraj. Serwuje dania kuchni europejskiej, przygotowane w oparciu o nowe trendy kulinarne jak np. technika sous vide i akcenty gastronomii molekularnej.

Szynka Serrano reserva, ser Manchego, oliwa Castillo de Canena, grzanka

Szynka Serrano reserva, ser Manchego, oliwa Castillo de Canena, grzanka.

Restauracja to jedyne miejsce, gdzie posmakować można unikalnych gatunków grzybów. Wiele oferowanych potraw uszlachetnianych jest świeżo zebranymi, najrzadszymi gatunkami grzybów własnej hodowli, której tradycja sięga lat 60. Lokal posiada również bogatą ofertę win z Francji, Włoch, Hiszpanii, jak również ciekawe wina z różnych zakątków świata.

wieza 2

Dominik Duraj, szef kuchni Wodna Wieża.

Co ciekawe, załoga Wodnej Wieży pod wodzą Dominika Duraja przygotowuje jedno z dań – danie rybne: policzki z żabnicy – dla gości gali Gault&Millau, która odbędzie 30 listopada w Warszawie.

Chorzowskie bistro Przemka Błaszczyka – Mańana Bistro & Wine Bar otrzymało w przewodniku Gault&Millau 2 czapki kucharskie – 13 pkt. Chef Przemek Błaszczyk, wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podczas podróży po Europie. Jest kulinarnym kosmopolitą rozmiłowanym w tradycji i regionie.

manana 4

Przemek Błaszczyk, chłopak z Sosnowca, obecnie sercem i pracą w Chorzowie.

Błaszczyk był finalistą 2. edycji Top Chef. Dzięki udziałowi w programie autorskie bistro Przemka zyskało sławę. Do Chorzowa przyjeżdżają smakosze nie tylko z regionu, ale i całego kraju. We wrześniu br. bistro obchodziło 5. urodziny. Z tej okazji odmieniono wnętrza lokalu.

manana 1

Odmienione bistro Przemka Błaszczyka.

Mańana określa się jako restaurację ze zdrową żywnością, na pewno liczy się w niej produkt. Goście mogą tam zjeść m.in. znakomitego gravlaxa – filet łososia marynowany 48 godzin, ziemia z pumpernikla, lody chrzanowe; konfitowane udo kaczki; skoki zająca; jelenia duszonego w winie. Jest też wiele świetnych propozycji spoza menu.

Pozostałe lokale z województwa śląskiego, które znalazły się w przewodniku Gault&Millau:
– Patio Park w Katowicach 1 czapka kucharska – 12,5 pkt.;
– Kryształowa w Katowicach 1 czapka kucharska – 12 pkt.;
– Sielanka w Ustroniu 1 czapka kucharska- 12 pkt.;
– Gościniec na rozdrożu w Libiążu 1 czapka kucharska- 12 pkt.;
– BLU w Bielsku-Białej 1 czapka kucharska – 11 pkt.;
– Wine Bar Lofty w Gliwicach 10,5 pkt.;
– Warsztaty smaku w Tychach 10,5 pkt.;
– Złoty Garniec w Częstochowie 10 pkt.;
– Karczma Rogata w Bielsko-Białej 10 pkt.

Konkurs! Do wygrania 5 przewodników Gault&Millau. Aby wziąć udział w losowaniu należy na profilu Silesia Smakuje na Facebook w komentarzu pod postem o sukcesie pszczyńskiej Wodnej Wieży i chorzowskiej Manana napisać, którą z śląskich restauracji wyróżnionych przez Gault&Millau mielibyście ochotę odwiedzić albo którą znacie i polecacie. Na odpowiedzi czekamy do środy (3 grudnia) do g. 20.

Komentarze

  • peter ancypo:

    Krysztalowa w Katowicach

  • Aleksandra Haluch:

    Wodna Wieza

  • teodor:

    podniecanie się upadłym przewodnikiem, który przez 30 lat dorobił się 8000 likeów na faceboku / mówimy o głównej stronie / i 300 wejść miesięcznie na stronę główną jest rzeczywiście rewelacją. Nie pisząc oczywiście o polskiej wersji z kilkoma knajpami, których od roku już nie ma i innymi błędami typu Ostromecko w woj. Pomorskim – KUpujcie!

  • Zbigniew Siwak:

    Wodna Wieża

  • Edward Antonik:

    Kryształowa w Katowicach ? Dziwne. Moje doświadczenie: przychodzę późnym popołudniem chcąc zjeść deser z kawą, podają mi ćwiartkę tortu na talerzu (” nie zje pan ? można zabrać do domu, zapakujemy”). Ordynarne naciąganie. Uwaga – w karcie nie ma cen!

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.