Tarnowskie Góry: Ristorante i pizzeria Va Bene. Od śniadań przez makarony, pizzę, owoce morza po bardzo późną kolację

Va Bene – tak może się nazywać tylko włoska restauracja:-) A jeśli właścicielem jest człowiek, który zjadł zęby na włoskiej kuchni, to może być tylko „w porządku”:-) Lokal pod takim szyldem działa w Tarnowskich Górach od kwietnia 2017 r. Specjalizuje się w daniach kuchni włoskiej, ale zjemy tu nie tylko pizzę i makarony (niektóre ręcznie robione), ale również secondi piatti – potrawy mięsne oraz rybne. Plus całkiem spory wybór dań z owocami morza. Do tego Va Bene ma duży kącik dla dzieci, a właściwie cały pokoik dziecięcy (i dziecięce menu). No i jest czynna do późna, aż do 23.00.

Tarnowskie Góry: Restauracja Va Bene

Restauracja znajduje się w samym centrum Tarnowskich Gór, przy ul. Sienkiewicza 1, niedaleko Rynku, tuż obok Urzędu Stanu Cywilnego oraz niedużego parku. Ulokowano ją w pawilonach, ale ma swój nieduży parking przed lokalem.

Tarnowskie Góry: Restauracja Va Bene

Va Bene jest urządzona w ciepłym, lekko nawiązującym do Włoch stylu. Dużo tu cegły, przeplatanej elegancką bielą ścian. Do tego powiększające przestrzeń lustra na ścianach, obrusy w kratkę i obite kolorowym materiałem krzesła oraz niebieskie jak Morze Tyrreńskie kanapy. Va Bene to w sumie jedno duże pomieszczenie plus pokoik dla dzieci. Na raz zmieści się tu ok. 60 osób, a w ciepłe miesiące działa przy restauracji ogródek, gdzie może usiąść na raz 30 osób.

Tarnowskie Góry: Restauracja Va Bene. Kącik dla dzieci

Restauracja jest czynna od rana do nocy, od 10.00 do 12.00 w dni robocze można tu zjeść colazione, czyli śniadanie – np. jajecznicę (od 10 zł), pannini na różne sposoby (12-14 zł) czy fritatę (14 zł).Od 12.00 do 15.00 – od poniedziałku do piątku – Va Bene ma ofertę na lunch, który kosztuje ok. 22 zł za dwudaniowy zestaw. A w soboty i niedziele, oprócz karty menu, szefowie kuchni proponują specjalne, dostępne tylko w dany weekend, dania. Zresztą w weekend warto zrobić rezerwację, bo lokal jest oblegany przez rodziny i inne duże grupy.

Tarnowskie Góry: Restauracja Va Bene. Bruschetta di Caponata (14 zł)

Właścicielami Va Bene są Anna i Krzysztof Kmietowiczowie. Pan Krzysztof był kiedyś piłkarzem, grał m.in. w GKS-ie Katowice, po zakończeniu sportowej kariery przez 15 lat pracował w firmie prowadzącej włoskie restauracje w Katowicach – Sicilia. Był m.in. generalnym menadżerem restauracji i o kuchni włoskiej wie wszystko.

Tarnowskie Góry: Restauracja Va Bene. Gamberi saltati in padella (29 zł) – krewetki smażone na maśle z dodatkiem czosnku, podane z sałatką z rukoli

Kiedy zdecydował się na otwarcie własnej restauracji, nie było mowy o innej niż włoska kuchni. Choć Kmietowiczowie mieszkają w Piekarach Śląskich, restaurację ulokowali w zabytkowych Tarnowskich Górach, wierząc w potencjał tego miasta. Jako szefów kuchni (bo Va Bene ma ich dwóch) zatrudnił znanych sobie kucharzy – Aleksandrę Marchewicz i Rafała Machulskiego, ludzi z doświadczeniem we włoskiej kuchni.

Tarnowskie Góry: Restauracja Va Bene. Melanzane alla pamigiana (20 zł) – zapiekane bakłażany z Mozzarellą di Bufala w sosie pomidorowym z bazylią

Menu Va Bene jest dość długie, jest w czym wybierać. Kartę można przejrzeć jeszcze przed wizytą w restauracji, bo jest dostępna na stronie internetowej Va Bene (link w stopce pod tekstem). Nazwy dań są w języku włoskim, ale ich objaśnienie – po polsku. Z przystawek polecamy Bruschettę di Caponata (14 zł), czyli bardziej wypasioną wersję klasycznej bruschetty, bo z dodatkiem caponaty, czyli czegoś w rodzaju bakłażanowego gulaszu z innymi sezonowymi warzywami, wywodzącego się z Sycylii. Z antipasti próbowaliśmy też Gamberi Saltati in Padella (29 zł) – to krewetki smażone na maśle z dodatkiem czosnku, podane z sałatką z rukoli, mango i pomidorków sherry oraz ciepłą bułeczką oraz zapiekanych w sosie pomidorowym bakłażanów z Mozarellą di Bufala (tu uwaga, bo danie, jak na przystawkę, jest dość sycące).

Tarnowskie Góry: Restauracja Va Bene. Brodo di pollo – bulion z kurczaka z mięsnymi pierożkami (12 zł)

Jeśli chodzi o zupy, to oczywiście nie mogło zabraknąć czegoś na kształt polskiego rosołu, tu nazwanego Brodo di pollo, czyli bulionu z kurczaka, podawanego z robionymi na miejscu mięsnymi pierożkami (12 zł). Intensywnie pomarańczowy krem z pomidorów, serwowany z mascarpone i świeżą bazylią oraz opiekanymi kromkami chleba (10 zł) przywodzi na myśl smak pomidorów wygrzanych we włoskim słońcu.

Tarnowskie Góry: Restauracja Va Bene. Crema di pomodoro – krem z pomidorów (10 zł)

Sekcja „Primi plati”, czyli dania pierwsze w menu obejmuje makarony, gnocchi i risotto. Sporo tu pozycji, na czele z klasyką – Spaghetti alla Carbonara (19 zł) czy Spaghetti alla Bolognese (22 zł), ale można też zjeść coś bardziej wyszukanego, np. Tagiatelle con Carne, czyli makaron wstążki z polędwicą wołową, cukinią, papryczką chili w sosie z oliwy z oliwek z serem Grana Padano (28 zł).

 

Tarnowskie Góry: Restauracja Va Bene. Makaron ręcznie robiony na miejscu – Fagottini Formaggio e Pere (29 zł) – makaron faszerowany szynką parmeńską, gruszką i serem Ricotta w sosie na bazie wina Marsala (29 zł)

Fanom makaronów polecamy Pasta Fresca, czyli świeży, robiony na miejscu makaron faszerowany (każdy kosztuje 29 zł): grzybami i serem Ricotta podany w sosie śmietanowym ze świeżym tymiankiem i płatkami Parmezanu, szynką parmeńską, gruszką i serem Ricotta w sosie na bazie wina Marsala lub kurczakiem i serem Ricotta w sosie śmietanowym z pomidorkami cherry, rucolą i płatkami Parmezanu. Wygląda jak naleśnik, ale zamiast ciasta jest mięsisty, konkretny makaron.

Tarnowskie Góry: Restauracja Va Bene. Orata al Forno (36 zł) – dorada zapiekana w piecu z ziemniaczkami i rozmarynem, podana z kompozycją zielonych sałat

Jak Włochy, to oczywiście ryby i owoce morza. Fani ryb i frutti di mare nie mają co narzekać w Va Bene, bo mogą zjeść i doradę zapiekaną w piecu (w całości) z ziemniaczkami i rozmarynem (36 zł), i filet z łososia podany na zielonym ryżu pesto z warzywami z pieca (36 zł) oraz krewetki i kalmary panierowane i opiekane (34 zł), małże w sosie śmietanowym i w białym winie (28 zł) czy makaron z owocami morza (32 zł) oraz pizzę z frutti di mare (28 lub 32 zł, dostępna wyłącznie od czwartku do niedzieli).

Tarnowskie Góry: Restauracja Va Bene. Risotto di Pollo (24 zł) – risotto z kurczakiem, szpinakiem, brokułami, w sosie śmietanowym z pietruszką

Dla tradycjonalistów Va Bene ma takie drugie dania jak polędwiczka wieprzowa w sosie z grzybów leśnych podana z gnocchi i płatkami parmezanu (34 zł), grillowany filet z kurczaka z bukietem sałat w sosie vinaigrette (do wyboru dodatek w cenie: frytki, ryż, zapiekane ziemniaczki z rozmarynem, 29 zł) czy polędwicę wołową serwowaną w dwóch wersjach (56 lub 59 zł).

Tarnowskie Góry: Restauracja Va Bene. Pizza Salmone, duża (31 zł)  – obwoluta nadziewana szpinakiem i serem Mozzarella, sos pomidorowy, ser Mozzarella, łosoś, czerwona cebula, kapary, pietruszka

Va Bene to nie tylko ristorante, ale i pizzeria. Pizzę (od 16 zł za Margheritę do 32 za pizzę z owocami morza) wypieka się tu w piecu elektrycznym z ciasta własnej receptury, wyrabianego na miejscu, a składniki to oryginalne włoskie produkty. To klasyczna włoska pizza, na cienkim cieście, dostępna w dwóch rozmiarach – 26 lub 32 cm. Największym powodzeniem cieszy się Parma (28/32 zł) z szynką parmeńską, ale popularna jest też bezmięsna Va Bene (25/29 zł), w której skład wchodzą pieczarki, grillowany bakłażan, ser Gorgonzola, rukola, pomidorki cherry, oliwa z oliwek oraz pikantna Diavola (24/28 zł) z salami Picante i papryką pepperoni. Do pizzy można sobie zażyczyć sos (2 zł) – pomidorowy z czosnkiem lub jogurtowo-czosnkowy.

Tarnowskie Góry: Restauracja Va Bene. Gelato Va Bene (14 zł) – lody waniliowo-czekoladowo-truskawkowe ze świeżymi owocami, własną bitą śmietaną i polewą

Włoską biesiadę można zakończyć deserem, w tym tradycyjnymi tiramisu (14 zł) i panna cottą (10 zł) albo deserem lodowym (14 zł) lub tartą jabłkową z bezą podana z gałką lodów waniliowych (12 zł). Plus kawa (od 5 zł za espresso piccolo) albo bardzo dobre sycylijskie wino domowe (8 zł kieliszek).

Tarnowskie Góry: Restauracja Va Bene. Panna Cotta (10 zł) – deser waniliowy z musem malinowym

Va Bene w sumie to dobre miejsce na rodzinny obiad przy okazji zwiedzania Tarnowskich Gór, miasta na szlaku UNESCO, ale też na bardziej kameralne spotkania, np. randkę późnym wieczorem albo biznesowe śniadanie o 11.00.

Listopad 2017 r.

Restauracja Va Bene,

Tarnowskie Góry, ul. Sienkiewicza 1

czynne: pon.-pt. 10.00-23.00, sob. i niedz. 12.00-23.00,

płatność kartą: tak, kącik dziecięcy: tak

Strona internetowa restauracji Va Bene [KLIKNIJ TUTAJ]

Profil restauracji Va Bene na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]

Komentarze

  • Silesia Smakuje » Godziny otwarcia restauracji w Wigilię, Święta Bożego Narodzenia, sylwestra, Nowy Rok i Trzech Króli 2017/2018:

    […] Tarnowskie Góry: Ristorante i pizzeria Va Bene. Od śniadań przez makarony, pizzę, owoce morza po… […]