Szychy na Szychcie: charytatywna kolacja dla Domu Aniołów Stróżów

Pod koniec września w BioBazarze w Katowicach miała miejsce kolacja charytatywna wspierająca Dom Aniołów Stróżów. To wspaniałe wydarzenie zjednoczyło najlepszych szefów kuchni w regionie oraz fundatorów wszystkiego, czego potrzeba, by nakarmić 50 osób, które chciały wspomóc działalność Aniołów. Wszyscy działali za darmo, więc na rzecz dzieci przekazano pełną sumę ze sprzedaży biletów na tę kolację!

Szychy na Szychcie – charytatywna kolacja w BioBazarze w Katowicach Fot. Silesia Smakuje

Na początku był pomysł na kolację szefowej kuchni restauracji Cadenza i Amfora Kasi Rogowskiej i Przemka Błaszczyka, szefa kuchni Mañana Bistro & Wine Bar. Do współpracy w ramach inicjatywy Szychy na Szychcie zaprosili najlepszych szefów kuchni.

Szychy na Szychcie – charytatywna kolacja w Biobazarze w Katowicach fot. Przemysław Jendroska

Na ich wezwanie do zespołu dołączyli: Szymon Bracik (Restauracja Wodna Wieża, Pszczyna), Dominik Duraj (Restauracja Villa Gardena, Katowice), Marek Furczyk (Punkt ”G”astronomiczny, Pszczyna), Bartosz Gadzina (Przetwórnia Beksien, Czaniec), Grzegorz Miśta (Restauracja Hotelu Natura Residence, Zawiercie), Janusz Pyzalski (Restauracja Wagon, Bytom) oraz Witold Wróbel (Novo’ Restobar, Katowice).

Szychy na Szychcie – kwiaty i dekoracje na stół użyczył BoConcept. Fot. Silesia Smakuje

Organizację kolacji i jej prowadzenie wzięły na siebie menedżerka restauracji Cadenza i Amfora Justyna Ładzińska oraz Ola Czapla-Oslislo (blog Ostryga).

Szychy na Szychcie – charytatywna kolacja w BioBazarze w Katowicach fot. P. Jendroska

Przestrzeni na kolację nieodpłatnie użyczył Biobazar Katowice. Część stoisk usunięto i tak w poindustrialnym budynku powstało komfortowe, przytulne miejsce na stół dla kilkudziesięciu gości. Co bardzo ważne, wystawcy BioBazaru przekazali produkty na kolację! A więc goście mogli cieszyć się świeżymi, ekologicznymi produktami.

Przygotowania do charytatywnej kolacji w BioBazarze w Katowicach Fot. Silesia Smakuje

Do dekoracji stołów wykorzystano kwiaty i elementy dekoracyjne, które ofiarował na ten wieczór BoConcept, a stoły zaaranżowała Agnieszka Marcińczyk. Naczyń i innych sprzętów kuchennych użyczył Horeca Rental Service. Goście pili napoje ofiarowane przez On Lemon, cieszyli się kawą, która wychodziła z rąk baristów z Coffee-Brothers. Delektowali się też winami z Winkolekcja i Winnica Patria. Warto podkreślić, że wspaniałym gospodarzem sali był Bogusław Łach, menedżer Restauracji Villa Gardena.

Szychy na Szychcie – na zdjęciu od lewej na pierwszym planie: Bartosz Gadzina, Kasia Rogowska, Grzegorz Miśta. Fot. Silesia Smakuje

Charytatywnie pracowali również: graficzka Jadwiga Lemańska, która zaprojektowała logo Szych na Szychcie oraz fotograf Przemek Jendroska, który uwiecznił na zdjęciach nie tylko kolację, ale wcześniejsze spotkania organizacyjne Szych.

Szychy na szychcie – inicjator wydarzenia Przemysław Błaszczyk. Fot. Silesia Smakuje

Szychy na szychcie – Janusz Pyzalski (Restauracja Wagon, Bytom) serwuje wegetariańską zupę z jesiennych warzyw. Fot. Przemysław Jendroska

Szychy na Szychcie – charytatywna kolacja w BioBazarze w Katowicach Fot. Silesia Smakuje

Menu kolacji na rzecz Domu Aniołów Stróżów:
siekana sarnina/ryba z wędzoka/grzyby
zupa z jesiennych warzyw/ostra papryka/czarne nudle
halibut konfitowany/antonówka/pieczona kapusta
burak/ser w cydrze/morwa biała
antrykot z ogniska/ziemniaki spod żaru/marchew zapiekana w jogurcie
panna cotta z pietruszki/gruszka/chałka
petit fours czarna pascha/seler z dynią

Szychy na Szychcie – charytatywna kolacja w BioBazarze w Katowicach Fot. Silesia Smakuje

Szychy na Szychcie – charytatywna kolacja w BioBazarze w Katowicach fot. P. Jendroska

Wspaniałe dnia i magiczna atmosfera tego wieczoru na długo pozostaną z nami. Świetna inicjatywa! Wszyscy – organizatorki, szefowie kuchni, sponsorzy, ludzie z BioBazar – pracowali za darmo. Dzięki temu pełna suma z biletów na kolację, czyli 12 tys. zł, trafiła prosto na potrzeby dzieci z Domu Aniołów Stróżów.

Szychy na Szychcie – organizatorka kolacji Ola Czapla-Oslislo czuwała przez całą kolację. fot. Przemysław Jendroska

Październik 2018 r.

Kategorie

KUCHNIA / POLECAMY / KUCHNIA / Polska

Komentarze

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.