Sosnowiec: Zimowe Smakowanie w Maglu Kulinarnym

Menu sezonowe na wiosnę, lato i jesień skrzą się pomysłami i składnikami. Ale co serwować zimą, gdy darmo szukać świeżych, wypieszczonych słońcem warzyw i owoców? Czym przyciągnąć do restauracji, gdy człowiek najchętniej zamawiałby jedynie pizzę z podwójnym serem? Magiel Kulinarny znalazł sposób! Warzywa przetworzył wcześniej i zamknął je w słoikach, a teraz – zimą – wyczarowuje z nich niebanalne dania.

magiel 1

Nowy rok Magiel Kulinarny rozpoczyna sezonową kartą pełną polskich smaków.

 

W karcie Zimowe Smakowanie przy nazwach dań znajdziecie niewielkie symbole słoiczków. To znak, że w daniu zostały wykorzystane przetwory, które powstały w Maglu. Co ciekawe nie są to pospolite konfitury czy grzybki w occie, a rokitnik (superzdrowy i supermodny obecnie), syrop z czarnego bzu, dynia, sos gorczycowy z czarnej gorczycy czy topinambur w postaci spasteryzowanej emulsji. Brawo za pomysł! Miło się robi na sercu, gdy można sobie wyobrazić kucharzy wkładających do słoików te cuda, zamiast zamawiających wiadra sosów i wory mrożonek.

magiel 3

Menu obowiązuje do ostatniego weekendu lutego.

Ale wróćmy do nowej karty… Wojciech Ptak, właściciel restauracji Magiel Kulinarny, układając menu inspirował się kuchniami małopolską i świętokrzyską, starymi przepisami znawców kulinariów Haliny Szymanderskiej i Tadeusza Przypkowskiego. Poproszony o krótki opis karty mówi: – Polska, zimowa, sezonowa.

Poświadczenie tych słów jest m.in. obecność w menu zimowych jabłek – szara reneta, jarmużu, suszonych grzybów, śliwek wędzonych, kaszy pęczak, ryb słodkowodnych, dziczyzny, a nawet wina świętomarcińskiego z winnicy Srebrna Góra.

Kartę Zimowe Smakowanie otwierają dwie przystawki. Pierwsza to wątróbka drobiowa/galaretka z czarnej porzeczki/rokitnik 16 zł. Druga to przegrzebek z topinamburem podanym na trzy sposoby – pieczony, czips, emulsja 21 zł. Ciekawe, różnorodne danie.

magiel 2

Topinambur w tym daniu ma trzy postaci.

 

Zupy to: rybna z borowikami 12 zł – gotowana przez wiele godzin m.in. na sandaczu, karpiu, pstrąg. Uzupełniona grzybami i śmietaną sprawia, że smak rybny odgrywa rolę istotną, ale drugoplanową. Ciekawie zapowiada się zupa cebulowa wg Przypkowskiego 8 zł. Ów Przypkowski to twórca Muzeum Zegarów w Jędrzejowie, którego pasją były zegary słoneczne i kulinaria. Zupa inspirowana jego przepisami powstaje z razowego czerstwego chleba i cebuli. Za korzenne nuty w niej odpowiedzialne są goździki, cynamon, anyż. Ma lekko kwaskowy posmak i podawana jest z obwarzankiem z ciasta francuskiego.

Ciekawym daniem są gołąbki, ale nie tradycyjne, jakie znamy głównie z domowej czy barowej kuchni, a nowoczesne – otwarte gołąbki z jarmużu z pęczakiem, sumem i rodzynkami 23 zł. Warto spróbować też sandacza na ziemniakach z marynowaną dynią i borowikiem 29 zł – przy dyni i borowiku widnieje symbol słoiczka, więc mamy do czynienia z przetworami z kuchni Magla Kulinarnego.

magiel 5

Sandacz na ziemniakach z dynią i borowikami.

Zimę w tym roku mamy łaskawą, ale jeśli ktoś bardzo tęskni za słońcem, pan Wojtek poleca danie: pierś kurczaka z pomarańczami, ptysiowymi kluskami kładzionymi z parmezanem i marchewką w sosie gorczycowym 31 zł. Jak mówi, to danie to radość zimą. Utrzymane jest w słonecznych żółto-pomarańczowych barwach, a kluski z parmezanem wprowadzają w błogostan.

Poleca zwrócić też uwagę na stek wołowy jędrzejowski z bułczanymi knedlami i brukselką z boczkiem. Zapewnia, że brukselka jest przygotowana w taki sposób, że można się w niej zakochać, a przynajmniej do niej przekonać. Zdradza też, że najpopularniejszym z daniem z zimowego menu jest gotowany przez 4 dni bigos z kiszonej kapusty charsznickiej z mięsem z pieczonej kaczki, śliwkami wędzonymi, szarą renetą, suszonym borowikiem i winem świętomarcińskim 23 zł.

W sekcji deserów znajdziemy natomiast krem czekoladowy Cambridge 12 zł. Deser trafia na stół posypany cukrem, który to kelner na oczach gościa traktuje palnikiem aż zmieni się w słodką skorupkę.

magiel 4

Ostatnie muśnięcie deseru czekoladowego Cambridge.

W okresie zimowym w Maglu Kulinarnym można się napić m.in. grzańców z piwa, cydru i wina lub Grzanki sosnowieckiej 250 ml – 29 zł (czekolada, cukier, masło, 170 ml wódka) podawanej w małym termosie. Jest to napitek, który kiedyś spożywało się w sosnowieckich domach z filiżanek na świątecznych śniadaniach i spotkaniach towarzyskich. Były to czasy, kiedy robiło się domowe ajerkoniaki, naleweczki i takie właśnie grzanki.

Menu Zimowe Smakowanie obowiązuje do ostatniego weekendu lutego. Potem przyjdzie czas na niespodzianki z okazji urodzin restauracji.

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.