Sosnowiec: Restauracja Warszawska świętuje wyróżnienie Gault&Millau

Restauracja Warszawska, zlokalizowana w podziemiach Hotelu Centrum Sosnowiec, postawiła na klimat oddający ducha Warszawy z lat 20, talent szefa kuchni Bartłomieja Kornackiego oraz staranną obsługę gości. Efekt to m.in. wyróżnienie w postaci czapki kucharskiej w prestiżowym przewodniku kulinarnym Gault&Millau.

_DSC8126

Restauracja Warszawska znajduje się w podziemiach kamienicy u zbiegu ulic Modrzejowskiej i Warszawskiej.

Restauracja mieści się w zabytkowej kamienicy w samym centrum Sosnowca. Wystrojem nawiązuje do okresu międzywojennego. We wnętrzach zachowano ściany z naturalnej cegły z lat 30. Białe obrusy, elegancko wyściełane krzesła i czarno-białe zdjęcia przywołują styl retro. Nazwa Restauracji Warszawskiej odnosi się nie tylko do niegdyś funkcjonującej restauracji, ale także do dawnych kontaktów towarzyskich Sosnowca z Warszawą.

_DSC8143

Wnętrze Restauracji Warszawskiej nawiązuje do lat międzywojennych.

Menu prezentujące sezonowe, regionalne produkty i niezwykłe odsłony tradycyjnych dań w połączeniu z wzorową obsługą zadecydowały o przyznaniu restauracji czapki Gault&Millau, prestiżowej nagrody polskiej edycji francuskiego przewodnika kulinarnego. 

Do przewodnika wpisywane są najlepsze restauracje z całego kraju, na podstawie oceny „tajemniczych” inspektorów odwiedzających bez zapowiedzi wybrane lokale. Restauracja Warszawska zdała ten egzamin otrzymując 12 na 20 punktów. Tym samym z wyróżnieniem w postaci czapki została wpisana do żółtego przewodnika Gault&Millau, jako jedyna w Zagłębiu.

DSC_9737

Wnętrze Restauracji Warszawskiej.

Inspektorzy Gault&Millau docenili atmosferę Restauracji Warszawskiej. Podobał im się klimat sprzed 90 lat. ”Goście mogą odnieść wrażenie, że kiedy znów wyjdą na ulicę, będą po niej jeździły zabytkowe automobile, a nie nowoczesne samochody” – napisali.

Pisząc o menu zwrócili uwagę m.in. na to, że dania mają nowoczesną odsłonę. Jako przykład podali kozi ser w tostowanych migdałach, podawany z sosem winno-wiśniowym na delikatnej sałatce z parmezanem. Smakował im też krem z pieczonych buraków podawany z prażonym bekonem, który dodaje mu dymnego posmaku oraz policzki wołowe duszone w Koźlaku, a serwowane z sosem pieczeniowym, tłuczonymi ziemniakami i selerowym puree.

poliki

Policzki wołowe w Restauracji Warszawskiej zyskały już stałych wielbicieli.

Zaiste znamy te policzki, lubimy i polecamy. Smakował nam też wyborny tatar z polskiej polędwicy wołowej. Jego składniki podane są na talerzu z kamienia łupkowego. Szef kuchni oddaje gościom w ręce składniki świetnej jakości, ale zostawia im swobodę. To jakiego tatara otrzymamy należy od naszych preferencji.

tatar

Tatar w Restauracji Warszawskiej w Sosnowcu.

To co nam się podoba w Restauracji Warszawskiej to serwis. Elegancko ubrani kelnerzy śmigają po sali. Szarmanccy, przewidujący, a jednocześnie sympatyczni i przystępni. Zamówiliśmy tradycyjny rosół z domowym makaronem i gęsimi żołądkami. Kelnerzy serwowali go gorącym taki, jak powinien być rosół – prosto z wazy na talerze gości… 

DSC_0108

Restauracja Warszawska należąca do Hotelu Centrum mieści się w kamienicy w samym centrum miasta.

Restauracja Warszawska, ul. Warszawska 18, Sosnowiec, restauracjawarszawska.com.pl

Komentarze

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.