Sosnowiec: Pan Osioł – nowy lokal z tortillami z grilla

Pod koniec sierpnia, po sąsiedzku z Makaronerią i Cogut&Wino, otworzył się Pan Osioł, lokal serwujący tortille i quesadillę. Michał, współwłaściciel lokalu, podróżował po USA i Meksyku, namiętnie testując tamte kuchnie. Gdy w Sosnowcu dojrzał do otwarcia lokalu – postawił właśnie na Tex-Mex, połączenie kuchni meksykańskiej i amerykańskiej.

fot. 9

Pan Osioł czeka na Was przy Małachowskiego 24.

Pan Osioł zajął połowę lokalu przy Małachowskiego 24. Przebudowano antresolę, pobielono ściany. Wnętrze utrzymane jest w stylu industrialnym. Na środku wisi ciekawa lampa z gołych żarówek – produkcja własna Michała. Zasiadamy na wygodnych siedziskach z europalet przy stołach z… wielkich drewnianych przemysłowych puli.

DSC_0723

Pan Osioł – wnętrze lokalu.

Wcześniej jednak zamawiamy tortillę i quesadillę. Zamawiamy ją przy barze. Instrukcja widnieje na tablicy, ale najprościej tortilla czy quesadilla to: placek+ wypełnienie + dodatki+sos salsa. Wystarczą trzy kroki.

DSC_0733

Trzy kroki do tortilli.

Krok 1: wybieramy spomiędzy tortilla średnia 13 zł, tortilla duża 15 zł i quesadilla 12 zł. Krok 2 to wybór wypełnienia – mięsnego: grillowany kurczak, długo duszona szarpana wieprzowina, aromatyczna mielona wołowina lub wegetariański mix. Wypełnienie trafia na placek, na którym czekają już na niego żółty ser, ryż i czerwona fasola. Krok 3 to warzywne uzupełnienie, do wyboru: kukurydza, papryka, pomidor, cebula, fasola, ogórek. Na koniec sos – do wyboru trzy salsy: lekko pikantna, pikantna, bardzo ostra.

DSC_0745

Tortilla trafia do kubeczka. W ten sposób łatwiej ją trzymać.

Potem tortilla/quesadilla trafia do grilla, a następnie do folii i do… kubeczka z logo z sympatycznym osiołkiem. Kubek pozwala pewniej trzymać gorącą torillę. Quesadilla jest podawana w papierowym pudełku. Po kilku dniach działalności Pana Osła załoga mówi, że połowa z zamówionych dań zjadana jest na miejscu, połowa na zabierana na wynos. W tej ostatniej opcji, w zależności od potrzeb, mogą zapakować dania również w papierową torbę.

DSC_0762

Michał zaprasza do Pana Osła.

Dania przygotowywane są od zera na miejscu. Warzywa są świeżo pokrojone, mięsa codzienne przygotowywane. Tortille można skomponować tak, że będą daniem fit. Pan Osioł szybko dorobił się stałych klientów i są to właśnie osoby, które chwalą sobie prawie nieskończone możliwości komponowania dania.

IMG_20150902_153509

Tortilla na miejscu czy na wynos?

W Pan Osioł napijecie się popularnych w Meksyku, USA i Kanadzie – Jarritos, napojów gazowanych na bazie tropikalnych soków owocowych m.in. o smaku Gujawa, Mango, Limonki czy Mexican Cola. Jarritos kosztują 7 zł za butelkę. Natomiast 3 zł zapłacicie za napoje Pierrot. Wśród nich również cola. Załoga Pana Osła poleca spróbować coli obu marek i porównać je ze sobą oraz z ogólnie dostępną coca-colą.

Pan Osioł, Małachowskiego 24, Sosnowiec, czynne: 12-21, płatność gotówką/kartą, Wi-Fi.

Komentarze

  • Michał:

    Zapraszamy na Zagłębie za Pół ceny.
    Coś razem zjemy. O 13 startujemy!

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.