Sosnowiec: Kroyone – nowy lokal z czipsami, spiralkami i frytkami

W pierwszych dniach stycznia 2018 r. w podcieniach Katedry w Sosnowcu otworzył się Kroyone – bar z chipsami i frytkami ze świeżych ziemniaków.
Kroyone to ”najlepsze co może spotkać ziemniaka”! – zapewnia właściciel lokalu.

W Kroyone czipsy, spiralki i frytki powstają ze świeżych ziemniaków na oczach gości.

Inspirację do stworzenia ”czipsiarni” Michał, właściciel Kroyone, czerpał z podróży do USA i Wielkiej Brytanii. Z tego co się orientuje, w Polsce nie ma lokalu, który serwowałby robione ze świeżych ziemniaków czipsy oraz ”ribbon fries”, czyli spiralki.

Co możemy zjeść w Kroyone? Wybieramy spośród czipsów, spiralek i frytek, potem porcję – mała 400 g, duża ponad 500 g.

Świeżo smażone czipsy w Kroyone w Sosnowcu.

Następnie możemy wybrać posypki. Ich smaki będą się zmieniać, są przygotowywane specjalnie dla tego miejsca. W dniu, kiedy odwiedziliśmy Kroyone były to papryka, bekon, ser i cebulka oraz kurczak. Oczywiście są sól i pieprz. Wiele osób wybiera właśnie klasykę, czyli sól lub sól i pieprz. Można też zamówić ketchup i majonez.

Czipsy z posypką kosztują porcja L – 6,5 zł, XL 8 zł; spiralki porcja L – 6,5 zł, porcja XL – 8 zł; frytki porcja L – 7 zł, porcja XL – 9 zł.

Tak w Kroyone powstają spiralki ze specjalnie dobranych do tego rodzaju przekąsek ziemniaków.

Jak wygląda produkcja? Ziemniaki – to polska odmiana, specjalnie dobrana do potrzeb Kroyone i dla niego dostarczana. Surowe ziemniaki czekają na skrojenie na czipsy, frytki lub sprężynki. Co ważne, ziemniak pozostaje w mundurku, bo, jak podkreśla właściciel, zależało mu, żeby nie uronić niczego, co wartościowe w bulwie. Pokrojone ziemniaki trafiają do frytkownicy z olejem roślinnym na podwójną obróbkę, skąd wychodzą chrupiące.

Gotowe czipsy trafiają co metalowej misy, gdzie są starannie mieszane z solą.

Potem czipsy/sprężynki/frytki trafiają do metalowego naczynia, gdzie są mieszane starannie z solą. Jeśli wybierzemy posypkę, jest serwowana bezpośrednio na gotowe spiralki czy czipsy. Ostatecznie trafiają do kartonowego odkrytego pudełka. Właściciel nie chciał, by były to papierowe torebki czy rożki, żeby nie zaparzać ciepłego produktu.

Ribbon fries, czyli spiralki z ziemniaków z posypką w Kroyone w Sosnowcu.

Wszystkie produkty mogą zostać spakowane, ale naszym zdaniem, najlepiej zjeść je ciepłe, tuż po usmażeniu – na miejscu, w lokalu czeka kilka miejsc siedzących albo po drodze.

Najlepiej zjeść na miejscu 🙂 Do ziemniaczanych przekąsek można zamówić meksykańskie napoje Jarritos.

Sąsiadami Kroyone są Talio Pitalio z hot dogami oraz Lodowato, więc podcienia Katedry NMP w Sosnowcu stają się naprawdę wypasioną miejscówką. Właściciel Kroyone planuje też otworzenie punktu w centrum Katowic!

Kroyone zajmują jeden z lokali w podcieniach Katedry w Sosnowcu przy ul. Kościelnej.

Jeszcze słowo o napojach. W Kroyone napijecie się meksykańskich napojów Jarritos 8 zł.

Styczeń 2018 r.

Kroyone
Sosnowiec, Kościelna 1
czynne: pon-sob 11-21
płatność: gotówką, kartą
profil lokalu na Facebook [kliknij tutaj]

Komentarze

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.