Sosnowiec: Fabryka Kurtosza serwuje wypieki w wersji wytrawnej

Fabryka Kurtosza pokazała, że kurtosz w wersji wytrawnej staje się bardzo ciekawą alternatywą dla kebabów, hot dogów i innych przekąsek na mieście. Kurtosza z kurczakiem i serem zjedliśmy ze smakiem i już myślimy o tym, by spróbować kolejnych wypieków na słono.

DSC09159

Świeżo upieczony kurtosz dymi jak komin.

Jak wyjaśniają nam w sosnowieckiej Fabryce Kurtosza, nazwa ”kurtosz” wywodzi się od słów Kurto, czyli komin i Kalacs, czyli bochenek. Na świecie znane również jako Chimney Cake, Trdelnik, Horn Cake, Stove Cake, Székely Cake, Hungarian Twister.

Po raz pierwszy ciastko zostało wypieczone przez Szeklerów, czyli węgierskojęzyczną grupę etniczną zamieszkałą w środkowej części Transylwanii w Rumunii. Możemy je znać z podróży do Rumunii, Węgier, w ostatnich czasach pojawiło się też w… Zakopanem.

KURT 2

Ciasto na wałek i hop do specjalnego pieca.

Kurtosz to ciasto drożdzowe owinięte na wałek i wypiekane w specjalnym piecu (w wersji oryginalnej nad żywym ogniem), gdzie nabiera rumieńców. W klasycznej wersji serwowane jest na słodko. Gorącego kurtosza otacza się tradycyjnie w cynamonie, cukrze lub orzechach.

KURT 1

Agnieszka Bailau, współwłaściciela Fabryki traktuje kurtosza na słodko.

W Fabryce Kurtosza, która działa w centrum Sosnowca od października 2013 r. na słodko serwuje się je również z tęczową posypką, kokosem, kakao. Na początku roku słodką ofertę poszerzono o kurtosza z nutellą i orzechami. W tym przypadku dodatek nie trafił na zewnątrz a do ciepłego wnętrza ciastka.

Picture 7

Kurtosz z nutellą i orzechami.

Potem właścicielki Fabryki Kurtosza wpadły na pomysł, by serwować kurtosza w wersji wytrawnej  i poszerzyć  w ten sposób grono wielbicieli tego wypieku. Przygotowały ciasto drożdżowe, które zyskało słoną nutę i wypróbowywały różne dodatki.

Ostatecznie w karcie Fabryki znalazły się wytrawne kurtosze: z parmezanem i pestkami dyni, suszonymi pomidorami i oliwkami, pikantnym salami oraz z kurczakiem i serem. Do wytrawnych kurtoszy Fabryka serwuje własnej produkcji sosy: czosnkowy i pomidorowy (1 zł).

Picture 8

Kurtosz z kurczakiem i serem.

Największym uznaniem klientów Fabryki cieszy się kurtosz z kurczakiem i serem. Kawałki wędzonego kuraczaka są zapieczone w delikatnym cieście, a na zewnątrz mamy rumianą skórkę ciasta z przypieczonym serem. Próbowaliśmy – świetne połączenie smaków. Fajna przekąska i bardzo ciekawa alternatywa dla miejskiego fast foodu.

Uwaga, kurtosze przygotowywane są i wypiekane na bieżąco. Proces trwa ok. 15 minut, więc jeśli chcemy złożyć większe zamówienie lub mieć kurtosze na konkretną godzinę, warto zadzwonić do Fabryki i wcześniej złożyć zamówienie. Na zamówienie można teraz poczekać w niewielkim, ale sympatycznym ogródku skrytym pod markizą. Kurtosze można zjeść na ciepło, zaraz po przygotowaniu, lub na zimno, więc można je chwycić w drodze do pracy czy na uczelnię.

KURTOSZ

Ekipa Fabryki zaprasza do centrum Sosnowca na kurtosze.

Słodkie kurtosze kosztują 6 zł, ten z nutellą i orzechami 7 zł, a wytrawne: z parmezanem i pestkami dyni oraz z suszonymi pomidorami i oliwkami – 7 zł, a kurczak z serem i pikantne salami po 7,5 zł.

I jeszcze jedno info: Fabryka Kurtosza będzie serwowała swoje wypieki w czerwcu na Dniach Sosnowca i Dniach Będzina – warto wykorzystać okazję, by zapoznać się z tymi ciekawymi smakołykami.

Picture 6

Fabryka Kurtosza, wejście do ul. Małachowskiego.

Fabryka Kurtosza, Al. Zwycięstwa 1 (wejście do ul. Małachowskiego), tel. 504 504 035, czynne: pn.-pt. 9-18, sb. 10-14.

Tagi

/

Komentarze

  • Tomek Mak:

    Są nadal coraz lepsi !

  • Silesia Smakuje » Katowice: Fabryka Kurtosza – nowy lokal przy Staromiejskiej:

    […] słodkich kurtoszy z posypkami z cynamonu, cukru lub orzechów. Możecie o tym przeczytać tu. Potem wprowadziły kurtosze wytrawne, w tym nasz ulubiony z kurczakiem i serem. Wyszły też z […]