Siemianowice Śląskie: Futer. Pierwsza burgerownia w mieście

Uwaga! Lokal już nie istnieje.

W Katowicach burgerownie już ogorzały, za to w Siemianowicach od kilku tygodni działa pierwszy tego rodzaju lokal o wdzięcznej nazwie Futer (po śląsku jedzenie, karmienie). W dodatku prowadzi go para artystów po Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach: Marta Bacia i Bartek Mysza. Nie dość, że można tu się nieźle nafutrować, to i obejrzeć miniwystawę dzieł Bartka i Marty (a nawet coś kupić, gdyby ktoś miał na zbyciu większą gotówkę;-).

Siemianowice Śląskie: Futer

Siemianowice Śląskie: Futer

Bartka spotkaliśmy na pierwszym Przystanku Śniadanie w Katowicach, tam przygotowywał burgery na świeżym powietrzu. – Na Przystanku na pewno będziemy się pojawiać regularnie – obiecuje. A komu mało jego burgerów, ten może w każdej chwili (oprócz poniedziałków) udać się do Futera do centrum Siemianowic Śląskich. Tam w niedużym (ale z pięterkiem!) lokalu, gdzie kiedyś można było zjeść kebab, jest teraz lokal specjalizujący się w burgerach.

Siemianowice Śląskie: Futer

Siemianowice Śląskie: Futer. Właściciele: Bartek Mysza i Marta Bacia

Menu Futera jest krótkie i na temat. Burgery występują w 4 wersjach: burger wołowy 100% + sałatki, burger wieprzowy 100% + sałatki, burger drobiowy 100% + sałatki i burger wegetariański 100% + sałatki. Wszystkie zestawy kosztują po 15 zł. Same sałatki można kupić za 7 zł, frytki kosztują tyle samo. Z napojów są: kawa (5 zł), herbata (5 zł), Fritz-Cola (7 zł), John Lemon (7 zł), Coca-Cola (5 zł), Oranżada (5 zł), Woda mineralna (5 zł). Za to sposób podania burgerów jest oryginalny. Bo można go sobie zamówić w klasycznym stylu, z bułką, ale można i w placku a la tortilla. Burger drobiowy w takim wydaniu to ciekawie doprawiony filet z kurczaka w takim placku. Przyznajemy, że takiego burgera jedliśmy pierwszy raz:-)

Siemianowice Śląskie: Futer

Siemianowice Śląskie: Futer. Burger drobiowy

Bartek Mysza przywiązuje dużą wagę do jakości mięsa. – Mój dziadek był rzeźnikiem, a ja od zawsze lubiłem gotować – mówi. – Mięso zamawiam u swojego masarza, sam je mielę i doprawiam. Jeśli chodzi o jedzenie, to dla mnie im prościej, tym lepiej. Stąd proste menu i ujednolicona cena – dodaje. Mięso jest tu smażone na grillu węglowym, sałatki są robione na świeżo, z dodatkiem niespotykanego często czosnku niedźwiedziego. Do burgerów można wybrać sobie jeden z czterech sosów.

Siemianowice Śląskie: Futer

Siemianowice Śląskie: Futer. Burger wołowy

 Burgery można wziąć również na wynos, dopłacając 1 zł za opakowanie. Przy zamówieniach powyżej 4 sztuk, możliwy jest też dowóz.

– W planach mamy również inne dania, np. frankfurterki, zastanawiamy się też nad wprowadzeniem burgera jagnięcego – mówi Marta Bacia.

Siemianowice Śląskie: Futer

Siemianowice Śląskie: Futer

Nazwa Futer pochodzi właściwie od imienia jednego z dwóch psów Marty i Bartka, czyli Futera (pełne miano tego sympatycznego psa to Frank Futer). Podobiznę drugiego psa, Zuzi, można obejrzeć na jednym z obrazów Marty w Futerze. Marta stworzyła również identyfikację wizualną Futera, m.in. logo. – Chemy tu organizować wystawy sztuki, koncerty, zapraszamy artystów do współpracy – dodaje Marta.

Siemianowice Śląskie: Futer

Siemianowice Śląskie: Futer. Marta Bacia i Bartek Mysza z psem Futerem

 

Futer,

Siemianowice Śląskie, ul. Świerczewskiego 28,

czynne: wtorek-niedziela 12.00-20.00,

https://www.facebook.com/pages/Futer

 

Komentarze

  • xxx:

    szkoda tylko że link z FB nie działa

    • KasiaH:

      Juz działa:-)

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.