Ruda Śląska: Restauracja włoska i pizzeria Hajcujemy na Halembie. Włosko-śląskie klimaty

Hajcujemy, czyli po śląsku „dajemy do pieca” to (w miarę) nowa pizzeria w Rudzie Śląskiej, a konkretnie w dzielnicy Halemba. Znajduje się w domu jednorodzinnym, tuż przy głównej drodze 1 Maja, i tuż przy innym lokalu gastronomicznym – burgerowni Red Habanero. Kiedyś był tu sklep rowerowy.

Ruda Śląska: Pizzeria Hajcujemy

Nazwa pizzerii nie jest przypadkowa, bo jej sercem jest włoski piec do wypieku pizzy, opalany drewnem dębowym. Pomieszczenie z piecem jest otwarte na lokal, więc można podglądać, jak robi się nasza pizza. W lokalu jest 10 stolików, więc nie za dużo. Lokal urządzono prosto, ale z pomysłem. Sporo tu surowej cegły i elementów z drewna. Uwagę zwraca drzewo, „rosnące” w pierwszej sali. Jest sztuczne, ale i tak robi wrażenie.

Ruda Śląska: Pizzeria Hajcujemy

A pizza w Hajcujemy na ambicje być pizzą neapolitańską, czyli ciut inną niż pizza sycylijska, czy ogólnie mówiąc – włoska. Właściciele opracowali swój własny przepis na ciasto do pizzy neapolitańskiej, choć sami mówią, że nie jest to stricte pizza neapolitańska, a neapolitana made in Silesia:-) Pizza jest wypiekana w dość krótkim czasie, za to w bardzo wysokiej temperaturze. Taka pizza może mieć nieregularne, spieczone brzegi, co jest naturalnym zjawiskiem i nie świadczy o jej defekcie.

Ruda Śląska: Pizzeria Hajcujemy

Do produkcji ciasta na pizzę w Hajcujemy używa się tylko włoskich składników, a na pizzy – większość składników jest z Włoch. Pizza ma tu tylko jeden rozmiar – 32 cm.

Ruda Śląska: Pizzeria Hajcujemy

Na początek zamówiliśmy sobie przystawkę – zapiekany z piecu ser z czerwoną cebulą, oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i oliwą z oliwek, podawany na żeliwnej małej patelni w towarzystwie paluchów, wypiekanych w piecu do pizzy. Całość kosztuje 10 zł.

Ruda Śląska: Pizzeria Hajcujemy

Pizza kosztuje tu od 19 (Margherita) do 28 zł (pizza bazyliowa). Są też pizze sezonowe, w zależności od dostępności sezonowych składników albo fantazji szefa kuchni. Najbardziej popularna wśród gości jest pizza z szynką parmeńską (24 zł).

Ruda Śląska: Pizzeria Hajcujemy. Pizza z szynką parmeńską

W kilku rodzajach pizzy używa się tu mozzarelli di buffala, np. w Marghericie czy pizzy Sama kyjza. W Hajcujemy zjemy też pizzę z salami, z włoską gotowaną szynką cotto, bekonem, salami Spinata, tuńczykiem. Jest też wersja wege. Nam pizza w Hajcujemy bardzo smakowała, ciasto jest dobre, a składniki – wysokiej jakości. Pizza neapolitańska ma prawo być wilgotna w środku, dlatego nie zawsze da się ją jeść rękami. Cóż, taki jej urok…

Ruda Śląska: Pizzeria Hajcujemy. Pizza Margherita

Karta Hajcujemy jest dość krótka, oprócz pizzy można tu zjeść jeszcze sałatkę ze świeżo wypiekanym chlebkiem czosnkowym (15 zł). Niedawno wprowadzono też makarony (19 zł) oraz gnocchi (21 zł). Są też desery – tiramisu (12 zł) i włoskie lody (10 zł). Tiramisu jest podawane w pucharkach, z owocami sezonowymi na górze.

Ruda Śląska: Pizzeria Hajcujemy

W lokalu można napić się włoskiej kawy (7-11 zł), a z napojów alkoholowych – piwa beczkowego, sprowadzanego przez właścicieli Hajcujemy z Czech (6-8 zł), prosecco, Aperol Spritz, wina białego i czerwonego.

Ruda Śląska: Pizzeria Hajcujemy

W pizzerii Hajcujemy znalazło się też miejsce na mały kącik zabaw dla dzieci. Jest też wysokie krzesełko dla dzieci. Przed lokalem jest kilka miejsc parkingowych. W sumie Hajcujemy to całkiem przyjemna pizzeria ze smaczną pizzą. Lokal raczej na szybki obiad niż dłuższą nasiadówkę.

 

Listopad 2019,

Restauracja włoska i pizzeria Hajcujemy,

Ruda Śląska Halemba, ul. 1 Maja 61,

czynne: pon.-pt. 14-22, sob.-niedz. 12.15-22,

Profil Hajcujemy na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]

Komentarze

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.