Teraz Pascal! Kolejna odsłona Festiwalu Kulinarnego w Galerii Katowickiej

W najbliższy weekend (20-21 czerwca br.) Galerię Katowicką wypełnią aromaty i smaki kuchni śródziemnomorskiej. Popularny kucharz, prezenter telewizyjny i autor książek kucharskich Pascal Brodnicki w trzeciej odsłonie czerwcowego Festiwalu Kulinarnego Galerii Katowickiej udowodni to, o czym mówią Włosi – L’appetito vien mangiando, czyli apetyt pochodzi z jedzenia.

Czy uwierzycie, że sympatycznego Pascala poznaliśmy już 11 lat temu?! To właśnie w 2004 r. TVN zaczął emisję programu „Pascal po prostu gotuj”, a dzięki Pascalowi gotowanie wydało się nam ciekawe, łatwe i przyjemne.

fot. 2

Gwiazdy Festiwalu Kulinarnego.

Kilka słów o samym Pascalu. Brodnicki urodził się w polsko-francuskiej rodzinie w Lille we Francji. Gastronomiczne doświadczenie zdobywał doświadczenie pracując od najmłodszych lat we francuskich, angielskich oraz polskich restauracjach. 

I choć to za promocję kuchni francuskiej został wyróżniony przez francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych nagrodą „Le trophée de l esprit alimentaire”, to w Galerii Katowickiej zaprezentuje specjały kuchni śródziemnomorskiej. Będzie także okazja, aby porozmawiać z gościem, zdobyć jego autograf, czy zrobić wspólne zdjęcie.

fot. 1

Pascal Brodnicki jest gwiazdą trzeciej odsłony Festiwalu Kulinarnego.

Do udziału w kolejnej odsłonie Festiwalu Kulinarnego Galeria Katowicka zaprasza zwolenników i pasjonatów gotowania we włoskim stylu. W sobotę i niedzielę odbędą się liczne pokazy połączone z degustacjami. Nadarza się wspaniała okazja, aby poznać i skosztować jednej z najpopularniejszych na całym świecie kuchni, opartej na owocach morza, rybach i warzywach.

fot. 3

Na pokazach i warsztatach gromadzą się tłumy miłośników kulinariów.

Pokazy i warsztaty odbywają się na poziomie 0 (między sklepami Peek&Cloppenburg oraz RTV Euro AGD). Co ciekawe, gwiazdą kolejnego weekendu (27-28.06) będzie znakomity szef kuchni Kurt Scheller, u którego terminował właśnie Pascal Brodnicki.

Plan Weekendu Śródziemnomorskiego z Pascalem Brodnickim

Sobota (20 czerwca)
– godz. 12:00-13:30: Endorfina Fitness Lunch: jak stworzyć potrawę śródziemnomorską w wersji fitness? Pokaz przygotowania sałatki śródziemnomorskiej fit z krewetkami i degustacja;
– godz. 14:00-16:00: show kulinarne w wykonaniu Pascala Brodnickiego, cz. I: pokaz i degustacja;
– godz. 16:00-16:15: przerwa;
– godz. 16:15-17:00: show kulinarne w wykonaniu Pascala Brodnickiego, cz. II: pokaz i degustacja;
– godz. 17:00-18:00: spotkanie z Pascalem Brodnickim: zdjęcia i autografy.

Niedziela (21 czerwca)
– godz. 12:30-13:30: show kulinarne: pokaz i degustacja;
– godz. 14:00-15:00: przygotowanie pizzy z owocami morza pokaz i degustacja;
– godz. 15:30-17:00: pokaz przygotowania dań kuchni śródziemnomorskiej i degustacja;
– godz. 17:30-18:30: pokaz tworzenia tradycyjnej włoskiej pizzy prowadzony przez rodowitego Włocha i degustacja.

Artykuł promocyjny.

Kategorie

NOWOŚCI / POLECAMY

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.