Lubliniec: Nowe menu w Hotelu Zamek

Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec została uznana już po raz drugi za jedną ze 100 najlepszych restauracji w Polsce w konkursie Poland 100 Best Restaurants (oprócz niej z naszego województwa wyróżniono Brick Krakowska 18 w Tarnowskich Górach, Astorię
w Częstochowie, Constancję w Częstochowie, Korbasowy Dwór w Cieszynie i Wodną Wieżę w Pszczynie).

Lubliniec: Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec

Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec

Lokal mieści się w pięknie odrestaurowanych wnętrzach zaadoptowanego na hotel
o standardzie czterogwiazdkowym zamku w Lublińcu. Była to kiedyś warownia książąt opolskich.
Z Katowic do Lublińca dojedziemy w około godzinę (60 km), z Częstochowy w 35 minut (36 km).

Lubliniec: Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec

Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec

Lubliniec: Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec

Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec

Restauracja od końca listopada proponuje nowe, jesienno-zimowe menu. Karta powstała na bazie wieloletnich doświadczeń kulinarnych szefa kuchni Michała Jarząbka oraz jego zastępcy Bartosza Otremby (panowie przygotowują potrawy codziennie od 13.00 do 22.00). Wszystkie dania przygotowywane są z produktów pochodzących od miejscowych dostawców, którzy zostali wybrani spośród firm branżowych w naszym regionie. Powstają one częściowo w technologii Slow food, kucharze kładą duży nacisk na jakość serwowanych potraw oraz dbają o ekologię – większość surowców używanych do produkcji dań posiada zielony znak BIO.

Menu Restauracji Zamku Lubliniec to kompozycja dań kuchni polskiej
i śródziemnomorskiej, ale nie brakuje w nim również akcentów np. z Francji.

Kulinarną podróż goście rozpoczynają od Przysmaków Księcia Opolczyka, gdzie królują dania kuchni regionalnej przygotowywane w nowoczesny sposób: Befsztyk tatarski podawany z marynowanymi borowikami (38 zł), Pikantne flaki wołowe po florencku (15 zł), Żur z białą kiełbasą, jajkiem i ziemniakami (12 zł), Pieczona kaczka z jabłkiem i sosem żurawinowym (55 zł), Domowe pierogi z mięsem i okrasą 6 szt (15 zł) oraz Smażony kotlet z karkówki z ziemniakami z wody i ćwikłą (25 zł).

Lubliniec: Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec. Tatar ze śledzia bałtyckiego

Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec. Tatar ze śledzia bałtyckiego

Z przystawek zimnych warto zwrócić uwagę na sztandarowe danie kuchni kaszubskiej, czyli tatar ze śledzia bałtyckiego, który jest podawany z odrobiną sera ricotta i w asyście ogórka, czerwonej cebuli (150 g, 20 zł). W menu znajdziemy również przystawkę, która jest hitem na europejskich i światowych salonach, czyli kawior z jesiotra podawany z maślanymi grzankami (30/60 g, 200 zł). Przystawki gorące to kompozycja kuchni włoskiej i polskiej w postaci figi zapiekanej z szynką parmeńską i gorgonzolą (100 g/50 g, 30 zł), aromatycznych krewetek aglio olio (150 g, 50 zł) czy sałatki z karczochów podawanej
z grillowanym serem wędzonym (250/50 g, 30 zł).

Lubliniec: Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec. Łosoś gravlax podany na rukoli

Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec. Łosoś gravlax podany na rukoli

Spośród zup warto wyróżnić bulion z bażanta, który został okraszony ręcznie lepionymi pierożkami zawierającymi farsz z… bażanta (15 zł). Risotto z borowikami i chipsem parmezanu (430/30 g, 40 zł) oraz stek z tuńczyka podany z dipem kaparowym
i grillowanymi warzywami (150/200 g, 65 zł) to propozycje, które przygotowano w kategoriach makaronów i dań rybnych. Warto też zwrócić uwagę na takie hity światowej kuchni jak pieczony filet z merluzy podawany z konfiturą chilli i makaronem (120/280 g, 40 zł) czy smażona lotta z ryżem jaśminowym i kalafiorem romanesco (120/150/100 g, 70 zł).

Na przebój w kategorii dań mięsnych wyrasta przedstawiciel kuchni francuskiej czyli polędwica Chateaubriand z sosem bernaise, ziemniakami smażonymi i warzywami (300/400/100 g, 170 zł), którego sprzedaż już w pierwszym dniu funkcjonowania nowej karty przerosła oczekiwania pracowników restauracji. Co ważne porcja tego dania przeznaczona jest dla dwóch osób.

Lubliniec: Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec. Pieczona kaczka z jabłkiem i sosem żurawinowym

Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec. Pieczona kaczka z jabłkiem i sosem żurawinowym

Dopełnieniem uczty będzie jeden z deserów, np. Parfait czekoladowy z orzeszkami pistacjowymi i sosem wiśniowym (150 g, 25 zł) lub Praline semifredo z musem brzoskwiniowym i tiulem migdałowym (100 g, 20 zł). Dla wielbicieli lodów przygotowano glazurowane śliwki węgierki z lodami waniliowymi (200 g, 25 zł).

W nowym menu Restauracji Zamek Lubliniec swoje smaki odnajdą również wegetarianie, dla których każde danie jest oznaczone w czytelny i prosty do zrozumienia sposób.

Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec zaprasza także na kolację wigilijną w formie bufetu 24 grudnia od godz. 17.30 (dorośli 100 zł, dzieci 50 zł). Oprócz kulinarnych wrażeń,
na gości czekają tu również inne atrakcje, takie jak: wspólne strojenie choinki, oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę, szukanie prezentów po zamkowych wnętrzach. Całość wieńczy przejście do lublinieckiego kościoła na pasterkę.

Restauracja Hotelu Zamek Lubliniec,

Lubliniec, ul. Grunwaldzka 48,

http://www.zameklubliniec.pl

Komentarze