Lodomania. Firma spod Bielska-Białej. Tradycyjne lody, ciasta, gofry belgijskie i kawa Lamborghini

Czy można wytwarzać tradycyjne, rzemieślnicze lody na dużą skalę? Oczywiście! Udowadnia to Lodomania, firma produkująca lody w zakładzie w Jasienicy koło Bielska-Białej oraz w niektórych swoich lokalach, prowadząca lodziarnie i kawiarnie w centrach handlowych w woj. śląskim oraz poza nim. Własne lokale ma Lodomania m.in. w Katowicach (Galeria Katowicka, Supersam, CH 3 Stawy), Bielsku-Białej (Galeria Sfera, Gemini Park), Jaworznie, Żywcu, franczyzowe – w Radomiu, Krakowie i Łodzi. W sumie 12 lodziarni w południowej i centralnej Polsce.

Lodomania

Lodomania w Galerii Katowickiej

olsce.

Ostatnio tradycyjne lodziarnie przeżywają oblężenie. We Wrocławiu, Poznaniu czy w Warszawie małe zakłady lodziarskie wyrastają jak grzyby po deszczu. Nie inaczej jest w Katowicach. Tymczasem Lodomania, choć kojarzona z dużymi lodziarniami w centrach handlowych, takie lody wytwarza od wielu lat.

Lodomania

Lodomania

Firma Izabeli i Tomasza Galusków ma już 27 lat. Choć dziś główna siedziba firmy znajduje się w Jasienicy, to państwo Galuskowie, Ślązacy (ona z Mikołowa, on z Katowic), zaczynali od małej budki z lodami w Katowicach, na Zawodziu pod koniec lat 80. Jednak rozwój Lodomanii na dużą skalę zaczął się w 2004 r., z chwilą powstania pierwszej lodziarni z prawdziwego zdarzenia w Galerii Sfera w Bielsku-Białej. – Do dzisiaj koncentrujemy się na galeriach handlowych – mówi Izabela Galusek, współwłaścicielka Lodomanii. – Nie dążymy do rozwoju za wszelką cenę. Lodomania to rodzinna firma, a wszystkie nasze miejsca chcemy doglądać osobiście – mówi pani Izabela.

Lodomania

Lodomania

Lodomania wytwarza tradycyjne lody w nowym zakładzie w Jasienicy lub – jak to ma miejsce w Galerii Katowickiej – na miejscu, w lodziarni. – Lody produkujemy na bieżąco, w sezonie nasz zakład pracuje na trzy zmiany, nie składujemy ich, bo najbardziej zależy nam by ich jakość nie ucierpiała – mówi Izabela Galusek. – Nasze lody wytwarzamy tylko z naturalnych składników. Podstawą większości smaków są lody śmietanowe, robione ze świeżej, prawdziwej śmietany, mleka, cukru, z dodatkiem naturalnego oleju kokosowego, który podnosi walory smakowe naszych lodów i jest bardzo zdrowy – dodaje właścicielka Lodomanii.

Lodomania

Lodomania w Galerii Sfera w Bielsku-Białej

Jeśli Lodomania proponuje lody o smaku waniliowym, to smak ten pochodzi od wcześniej moczonych lasek wanilii. Jeśli bakaliowe – to pięć dni wcześniej rodzynki lądują w rumie, by stały się miękkie. Lody czekoladowe powstają z roztapiania belgijskiej czekolady, miętowe mają w sobie prawdziwe listki mięty, a kokosowe – starty owoc kokosa. Do lodów owocowych Lodomania latem używa owoców z lokalnego rynku, zimą – wyselekcjonowanych, dostarczanych z giełdy w Wiedniu, bo przecież również zimą Polacy najbardziej kochają lody truskawkowe:-)

Lodomania

Lodomania w Galerii Sfera w Bielsku-Białej

Witryny lodowe Lodomanii zachwycają kolorami lodów, od fioletu mocno kwaśnej jagody przez róż dojrzałej truskawki, zieleń pistacji czy żółć cytryny. Są tradycyjne lody, ale i lody sorbetowe, lekkie, w sam raz na gorące dni, np. arbuzowe. Co sezon firma proponuje nowe, oryginalne smaki, np. w zimie śliwkę w ciemnej czekoladzie, a na lato 2016 r. – lody o smaku czerwonej pomarańczy. Ekipa Lodomanii zdobyła w 2011 r. lodziarskie mistrzostwo Polski na Expo Sweet lodami… oscypkowymi z żurawiną.

Lodomania

Lodomania w CH Sfera w Bielsku-Białej

W każdej lodziarni Lodomanii jest co najmniej kilkanaście smaków lodów na gałki. Jednak to nie wszystko, bo firma spod Bielska ma też bardzo bogate menu deserów lodowych – jest ich ponad 50! (menu Lodomanii można podejrzeć na jej stronie internetowej www.lodomania.com).

Szczególnym powodzeniem cieszą się desery owocowe, z dodatkiem świeżych owoców, np. Tesoro di Bosco (wszystkie desery mają włoskie nazwy) czy Festa di Fragola z truskawkami, ale wśród tak dużej liczby deserów każdy znajdzie coś dla siebie. Oczywiście nie zapomniano o dzieciach, dla nich są bajecznie kolorowe desery  złożone z 2 gałek lodów i rozmaitych dodatków.

Lodomania

Lodomania w CH Gemini Park w Bielsku-Białej

Większość lodziarni Lodomanii to właściwie kawiarnie pełną gębą, bo oprócz lodów na gałki i deserów lodowych można tu zjeść też ciasta czy gofry oraz napić się dobrej kawy. Np. w Lodomanii w Galerii Katowickiej ciasta, podobnie jak lody, wyrabia się na miejscu. Triumfy (całkiem słusznie) święci szarlotka z bezą, podawana z gałką lodów, ale warto też spróbować cudownie lekkiego i puszystego sernika, którego recepturą Izabela Galusek najpierw zachwyciła się w Szwecji.

Lodomania

Lodomania w CH Gemini Park w Bielsku-Białej

Jeśli nie na ciasto, to warto się wybrać do Lodomanii na gofry belgijskie. Można sobie zamówić gofra z robioną na miejscu bitą śmietaną (ma świeży śmietanowy smak, a nie okrutnie słodki), bakaliami i świeżymi owocami.

Lodomania

Lodomania w CH w Supersamie w Katowicach

Dla trzymających linię Lodomania poleca swoje sałatki owocowe, czy to złożone z różnych owoców, czy też jednorodne, np. z samych zielonych owoców.

Lodomania ma też świetną, ekskluzywną kawę włoskiej marki Lamborghini, bardzo rzadko spotykaną w Polsce, a to dlatego, że Włosi starannie dobierają miejsca na świecie, gdzie jest ona serwowana.

Lodomania

Lodomania. Zakład produkcyjny w Jasienicy

Szczególnie gwarnie jest w Lodomaniach w weekend, bo te lodziarnie naprawdę łączą pokolenia. Przy jednym stoliku nierzadko siadają 3-pokoleniowe rodziny. – Kocham tę weekendową atmosferę u nas – mówi Izabela Galusek.

Lodomania

Lodomania w CH Gemini Park w Bielsku-Białej

Artykuł sponsorowany

Lodomania

Zakład Produkcyjny „Lodomania”
43-385 Jasienica 768

Strona internetowa Lodomanii [KLIKNIJ TUTAJ]

Profil Lodomanii na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]

Lodziarnie:

Katowice

Galeria Katowicka, ul. 3 Maja 30, telefon: 605-467-767. Liczba miejsc: 90. Godziny otwarcia: poniedziałek – sobota 9:00 – 21:00, niedziela 10:00 – 20:00.

DH Supersam, ul. Piotra Skargi 6, telefon: 724-540-115. Liczba miejsc: 60. Godziny otwarcia: poniedziałek – sobota 9:00 – 21:00, niedziela 10:00 – 20:00.

CH 3 Stawy (wyspa), ul. Pułaskiego 60

Bielsko-Biała

Galeria SFERA, ul. Mostowa 5, telefon: 33 822-54-26. Liczba miejsc: 120. Godziny otwarcia: poniedziałek – czwartek 9:00 – 21:00, piątek – sobota 9:00 – 22:00, niedziela 10:00 – 21:00.

C.H. Gemini Park, ul. Leszczyńska 20, telefon: 33 486-18-38. Liczba miejsc: 90. Godziny otwarcia: poniedziałek – sobota 9:00 – 21:00, niedziela 10:00 – 20:00.

Jaworzno

Galeria GALENA, ul. Grunwaldzka 59, telefon: 885-405-010. Liczba miejsc: 135. Godziny otwarcia: poniedziałek – sobota 9:00 – 21:00, niedziela 10:00 – 20:00.

Żywiec

Galeria LIDER, ul. Zielona 3, telefon: 603-551-288. Liczba miejsc: 60. Godziny otwarcia: poniedziałek – sobota 9:00 – 20:00, niedziela 10:00 – 18:00.

Tychy

CH REAL (wyspa), al. Bielska 107

Opole

CH REAL (wyspa), ul. Sosnkowskiego 16

Lodziarnie franczyzowe:

Radom – Galeria Słoneczna

Kraków – CH Factory Kraków

Łódź – Galeria Manufaktura

Komentarze

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.