Katowice: Xpress Pizza. Od foodtrucka do stacjonarnej pizzerii

Katowicki foodtruck Xpress Pizza, stojący od lipca 2014 r. na dworcu PKS, zmienił formułę działalności i działa od 1 grudnia 2015 r. jako stacjonarny lokal, włoskie bistro. Miejscówkę ma w niewielkiej odległości od dworca, bo przy ul. Chopina, w lokalu w suterenie. Ale w tym przypadku suterena nie ma negatywnego wydźwięku, bo jest tu zaskakująco przytulnie i ładnie. A w menu to, co uwielbiali klienci foodtrucka, czyli pizza na kawałki, ale też sporo nowości, na czele z pastami.

Katowice: Xpress Pizza

Katowice: Xpress Pizza

Tym samym Xpress Pizza działa tylko stacjonarnie, ale Jacek Spendel, współwłaściciel lokalu, nie wyklucza, że foodtruck powróci na swoje miejsce na dworcu wiosną przyszłego roku.

Katowice: Xpress Pizza

Katowice: Xpress Pizza

Lokal przy Chopina jest malutki, bo Xpress Pizza chce się specjalizować w jedzeniu na wynos (i w dowozie, ale tej opcji na razie jeszcze nie ma). Wchodząc do lokalu, trzeba zejść kilka schodków w dół, do lady, za którą znajduje się też mała kuchnia, za to z dość pokaźnch rozmiarów piecem elektrycznym do wypieku pizzy. Można obserwować na żywo, jak powstają zamówione dania (np. całe pizze), albo kupić sobie coś na szybko, do wzięcia do ręki, z rzeczy wystawionych w ogrzewanej gablocie – na czele z kawałkami pizzy (6 zł) albo przekąskami – takimi jak calzone (również w wersji wege – 6 zł oraz z… nutellą i bananem – 8 zł), mattoni (coś jak włoski hot-dog, czyli parówka z szynki zapieczona w cieście, z mozarellą i pepperoni – 6 zł). Przekąską jest tu też pieczywo czosnkowe, mające ciekawą formę – pizzy (12 zł).

Katowice: Xpress Pizza

Katowice: Xpress Pizza

Po prawej stronie od wejścia jest nieduża sala, z trzema zaledwie stolikami, dwoma 2-osobowymi i jednym 4-osobowym. Na czarnej ścianie naprzeciwko okien można wyczytać: Keep calm & jedz pizzę:-) Jeśli się nam nie spieszy, można tu usiąść i na spokojnie delektować się pizzą, albo tu poczekać na większe zamówienie (zwłaszcza że lokal ma szybkie wi-fi).

Katowice: Xpress Pizza

Katowice: Xpress Pizza

Szefem kuchni w Xpress Pizza jest Mateusz Czapliński, który jest też autorem wszystkich nowości w stacjonarnej Xpress Pizzy. – Wszystko robimy tu sami, od ciasta na pizzę, którego recepturę ściągnęliśmy od zaufanych ziomków spod Palermo, po sosy na spód pizzy. To ciasto olejne, a nie drożdżowe, jak na „polskiej” pizzy – mówi Mateusz. A sosy są ciekawe – np. żurawinowy do pizzy Galicja, pesto bazyliowo-pietruszkowe do Toskanii czy śmietanowo-pietruszkowy do Karelii.

Katowice: Xpress Pizza

Katowice: Xpress Pizza. Mateusz prezentuje pierwszy etap robienia pizzy

W odróżnieniu od foodtrucka, w lokalu można zamówić całą pizzę, i to w dwóch rozmiarach – 32 i 45 cm. Zostały znane z dworca pizze basic (margherita 15/23 zł) i classic (20/27 zł, np. Kato z mozarellą, szynką i pieczarkami), ale przybyło sporo nowych klasyków- np. Normandia z czterema serami, Santorini, Kalifornia czy Bawaria.

W Xpress Pizza są szczególnie dumni z pizz nazywanych tu premium (26/34 zł). – Pizze premium to nasze autorskie kompozycje, których nie zjecie nigdzie indziej – mówi pewnie Mateusz.

Katowice: Xpress Pizza

Katowice: Xpress Pizza. Drugi etap powstawania pizzy

Dla nas Mateusz zrobił dużą pizzę składającą się z 4 smaków: Toskania (pesto, mozarella w kulce, pomidor), Galicja (sos żurawinowy, mozarella, oscypek, kabanos), Karelia (sos śmietanowy, mozarella, borowik, prosciutto, pietruszka) i Kalifornia (to z pizz classic – sos pomidorowy, mozarella, boczek, śliwka kalifornijska). Taką pizzę, nawet przy stoliku, jemy tu za pomocą papierowych tacek na pojedynczy kawałek. Bo prawdziwą włoską pizzę powinno dać się jeść tylko rękami, i nic nie powinno z niej spadać ani zciekać. I w Xpress Pizza tak właśnie jest. Trudno nam się zdecydować, który z czterech smaków jest najlepszy, każdy ma coś ciekawego…

Katowice: Xpress Pizza

Katowice: Xpress Pizza. Pizza o czterech smakach. Rozmiar duży

Nowością w Xpress Pizza są pasty, podawane tu w foremce, na papierze. Są penne (z kurczakiem i szpinakiem 13 zł, z kiełbasą, pieczarkami i cebulą 13 zł, z borowikami i świeżą pietruszką 17 zł) albo tagiatelle (z boczkiem i cebulą 15 zł, z wędzonym łososiem i oliwkami 19 zł).

Katowice: Xpress Pizza

Katowice: Xpress Pizza. Penne z kurczakiem i szpinakiem

Są też trzy sałatki do wyboru: Rzym (m.in. z włoskimi supełkami z pieczywa, które wyglądają jak małe ogonki), Sparta (obie po 7 zł) i Skania (10 zł – z m.in. oscypkiem, żurawiną i czipsami z bekonu). Do sałatek jest robiony na miejscu sos vinegret.

Katowice: Xpress Pizza

Katowice: Xpress Pizza. Tagiatelle z wędzonym łososiem i oliwkami

W sumie to przyjemny lokal z ciekawym, smacznym jedzeniem. Nie zawsze można liczyć na wolne miejsce, ale za to od ręki są dostępne kawałki pizzy o różnych smakach. Można płacić kartą, za opakowania na wynos nie jest pobierana dodatkowa opłata.

Grudzień 2015 r.

Xpress Pizza,

Katowice, ul. Chopina 10,

czynne: pon.-czw. 11.00-23.00, pt., sob. 11.00-01.00, niedz. 11.00-20.00

Strona internetowa Xpress Pizza [KLIKNIJ TUTAJ]

Xpress Pizza na Facebooku [KLIKNIJ TUTAJ]

 

 

Komentarze