Katowice: Sakana Sushi – kawior ze ślimaków i inne nowości

W Sakana Sushi Bar dzieje się wiele nowego i dobrego. Przede wszystkim w niedzielę możecie spotkać Sakanę nie tylko w jej siedzibie przy Mielęckiego, ale i na Przystanku Śniadanie (co niedziela, w godz. 10-14.30). Serwuje tam zestawy po 20, 30 i 45 zł oraz sushi na sztuki – po 3 zł.

Po drugie sushi, specjały i sałatki z Sakany można zamawiać online nie tylko na stronie sakana.pl, ale bezpośrednio z Facebooka lub poprzez aplikację. Pierwsze zamówienie online za co najmniej 50 zł premiowane jest butelką japońskiego śliwkowego wina Choya. Za zamówienie można również zapłacić online. Oferta jest dostępna z odbiorem osobistym oraz z dowozem, który obejmuje prawie całe woj. śląskie.

Po trzecie użytkownicy karty lojalnościowej Sakana Friends w porze lunchu do dwóch zamówionych talerzyków, trzeci dostają gratis. Oferta obowiązuje od 4 maja do 4 czerwca. Przypominamy przy okazji, że Sakana ma świetną ofertę lunchową dostępną w lokalu od poniedziałku do piątku w godz. 12-16. Serwowany jest wtedy m.in. Zestaw Sakana składający się z 2 szt. nigiri, 18 szt. maków oraz dowolnej zupy z karty – za jedyne 49 zł!

lunch sakana 1

Hitowy lunch – zestaw Sakana: zupa, 2 nigiri i 18 maków.

W Sakanie mamy też sporo nowości smakowych. Szef kuchni katowickiej Sakany sushi master Kamil Skalczyński ma ambicję wyszukiwać ciekawe produkty.

sakana 1

Kamil Skalczyński zaprasza do Sakany m.in. na kawior ze ślimaków.

Niedawno sprowadził do Sakany m.in. kawior ślimaka helix aspersa maxima – ze szczęśliwych ślimaków z hodowli na Podbeskidziu. Serwuje go na różne sposoby, np. na cykorii z ananasem, oraz z dressingiem z togarashi, mirinu, limonki i szczypioru czosnkowego – nira (również nowość w Sakanie).

sakana 3

Kawior ze ślimaków.

W maju Sakana proponuje również sezonowe dania ze szparagami. Białe i zielone szparagi pojawią się m.in. w sushi, zupach, a my mieliśmy okazję spróbować ich ze znakomitym delikatnie grillowanym okoniem. Rybie i szparagom towarzyszył słodko-pikatny sos winny miso. Danie to będzie dostępne do końca maja. Warto się na niego skusić.

sakana 4

Delikatnie grillowany okoń na szparagach.

W Sakanie warto dać się zaskoczyć sushi masterom. Dać im wolną rękę. Wtedy możemy zjeść tak ciekawe maki, jak te z mango i bazylią czy konfitowanymi truskawkami.

sakana 5

Bardzo ciekawe maki z mango i bazylią.


sakana 6

Maki z konfitowanymi truksawkami i sezamem.

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.