Katowice: Restauracja Kryształowa rezygnuje z Magdy Gessler. Nowe menu, niższe ceny

Restauracja Kryształowa od 1 kwietnia będzie już tylko Kryształową, bez Magdy Gessler. Lokal rezygnuje z kurateli znanej restauratorki i jej nazwiska w logo, będzie teraz nawiązywać do tradycji dawnej kawiarni Kryształowa. Restauracja stawia za to na Marię Ożgę, finalistkę II edycji programu Masterchef, która będzie pełnić funkcję gospodyni Kryształowej. Od 1 kwietnia obowiązuje nowe menu, a ceny dań obniżono o 30 proc. Plus Festiwal Żuru od 1 kwietnia przez dwa tygodnie. To tylko niektóre ze zmian szykowanych od 1 kwietnia.

Katowice: Restauracja Kryształowa. Maria Ożga i szef kuchni Adam Naziębło

Katowice: Restauracja Kryształowa. Maria Ożga i szef kuchni Adam Naziębło

Restauracja Kryształowa przy ul. Warszawskiej została otwarta z pompą w listopadzie 2012 roku. Lokal firmowała swoim nazwiskiem Magda Gessler, która również była na otwarciu. Restauracja miała być ekskluzywnym lokalem, takie też były potrawy oraz ceny. Niestety Kryształowa nie przyjęła się wśród mieszkańców Katowic i okolic. Narzekano na obowiązkowy napiwek w wysokości 10 proc. doliczany do rachunku, wyniosłych kelnerów, nierówne dania. Od pół roku Kryształowa przechodzi metamorfozę za sprawą nowego menadżera Kamila Barańskiego. Zmiany wprowadzane od 1 kwietnia to kulminacja walki o powrót Kryształowej do serc katowiczan. – Nadchodzi nowa era Kryształowej – obiecuje Kamil Barański.

Katowice: Restauracja Kryształowa

Katowice: Restauracja Kryształowa

Najważniejsze zmiany w Kryształowej (poniżej zdjęcia potraw):

  1. Rezygnacja z kurateli Magdy Gessler i jej nazwiska w logo.

  2. Nowe menu, w którym na pierwszy plan wysuwa się kuchnia śląska i jej przysmaki takie jak: galert, żur, karminadle, rolada. Będzie ono podzielone na kilka działów, w tym: kuchnia śląska, dania pierwsze, dania drugie i desery. Do menu dodano dania, które zasmakowały gościom, m.in. gołąbki.

  3. Twarzą Kryształowej będzie Maria Ożga z Tarnowskich Gór, księgowa, która była finalistką II edycji programu Masterchef. Do 1 kwietnia pani Maria przygotowywała z kucharzami Kryształowej ślonski łobiod w każdą niedzielę oraz zajmowała się gośćmi. Teraz razem z szefem kuchni Adamem Naziębło ustalała nowe menu, ma być również częściej w Kryształowej niż tylko w niedzielę.

  4. Ceny dań w nowym menu obniżono o ok. 30 proc. Porcja pierogów (ruskich lub z mięsem) kosztuje teraz 19 zł, rostbef z ziemniakami w mundurkach i boczniakami z patelni (wprowadzony zamiast steku, który kosztował ponad 90 zł) – 58 zł, treściwa zupa ogonowa – 14 zł, gołąbki z ziemniakami – 20 zł.

  5. Pierwsza sala Kryształowej ma służyć jako kawiarnia i miejsce spożywania śniadań. Większość wypieków będzie robiona na miejscu, a nie dowożona z Warszawy, jak to było do tej pory. Ceny ciast nie przekroczą 12 zł.

  6. Do menu będą dodawane wkładki, zmieniające się co 2 tygodnie, z daniami sezonowymi. Pierwszą z nich po nowemu jest Festiwal Żuru, w ramach którego można spróbować: staropolskiego żuru na prawdziwkach i białej kiełbasie, żuru śląskiego ze sztomfowanymi kartoflami, żuru żyniatego, żurku na maślance z jajkiem po beskidzku, zalewajki zagłębiowskiej i żuru na wędzonych żeberkach podawanego w chlebie. Zupy te kosztują ok. 14-15 zł. Przed świętami wielkanocnymi będzie też wkładka świąteczna, potem – z daniami ze szparagów.

  7. W Kryształowej od niedawna można zjeść śniadanie. Kawiarnia jest czynna od godz. 9.00, a śniadanie kosztuje 13 zł.

  8. Restauracja wprowadziła również zestawy lunchowe za 28 zł (zupa i drugie danie).

  9. Oferta niedzielnych obiadów pt. Śląska rodzina zostanie rozbudowana. Jak do tej pory w niedziele w godz. 13.00-17.00 można będzie zjeść dwudaniowy obiad (do wyboru są 3 dania) z kompotem i kawą/herbatą za 38 zł lub skusić się na wersję de luxe za 48 lub 58 zł. Teraz co niedzielę z tej oferty korzysta ok. 200 osób.

  10. Stworzono kącik dla dzieci, w którym mogą się pobawić, a w niedziele o godz. 13.00 aktorzy czytają dzieciom bajki. Przed świętami wielkanocnymi w Kryształowej pojawią się… żywe króliki, które będzie można pogłaskać.

  11. Zmieni się również wystrój Kryształowej, dekoracje zostaną „odchudzone”, tak by wnętrze nie przytłaczało i nie onieśmielało.

  12. Wkrótce przed Kryształową pojawią się wiklinowe stoliki i na powietrzu będzie działać minibistro.

  13. Restauracja szykuje również promocję książki kucharskiej Marii Ożgi pt. „Bon żur”, która ukaże się w połowie kwietnia. Książkę będzie można również kupić w Kryształowej.

  14. Co czwartek o godzinie 17.00 aktorzy z Teatru Śląskiego czytają fragment wybranej poezji lub prozy, a co piątek o 18.00 odbywa się tu koncert.
Katowice: Restauracja Kryształowa. Nowość w menu: gołąbki

Katowice: Restauracja Kryształowa. Nowość w menu: gołąbki

 

Katowice: Restauracja Kryształowa. Rosół z domowym makaronem

Katowice: Restauracja Kryształowa. Rosół z domowym makaronem

 

Katowice: Restauracja Kryształowa. Żur śląski

Katowice: Restauracja Kryształowa. Żur śląski

 

Katowice: Restauracja Kryształowa. Pierogi z mięsem

Katowice: Restauracja Kryształowa. Pierogi z mięsem

 

Katowice: Restauracja Kryształowa. Pierogi ruskie

Katowice: Restauracja Kryształowa. Pierogi ruskie

 

 

Restauracja Kryształowa,

Katowice, ul. Warszawska 5,

restauracja czynna: pon-niedz. 12.00-22.00, kawiarnia od godz. 9.00

http://www.Krysztalowa.com.pl

 

Komentarze

  • Przemek:

    szczerze? jestem w szoku, zmiany się przydają ! tak trzymać ! no i buziaki dla Marysi <3

  • Agata:

    Maria wygryzła Magdę 😀 Bossssssssko 😀

    Tylko 5 pierogów na porcję?

  • JACEK LISOWICZ:

    prima aprilis na pewno.ALE TAK NA SERIO TO MATIA OŻGA JEST LEPSZA OD GESNER HA HA.GDY BY NIE TA PANI W TEJ RESTAURACJI TO JUŻ CHYBA BY KRYSZTAŁOWA BYŁA BY ZAMKNIĘTA BO W ŚRODKU BYŁO PUSTO.

  • Tom:

    To nie jest Prima Aprilis…

  • babcia:

    jezeli to nie jest prima aprilis to bardzo dobrze milo wspominam krysztalowa z lat mojej mlodosci zawsze miala klase gdy weszlam tam za patronatu p gessler to wydawalo mi sie wszystko takie kiczowate a ceny z sufitu

  • arte:

    czy zrezygnowano z obowiązkowego napiwku?

  • Silesia Smakuje:

    Arte, z napiwku zrezygnowano już jakiś czas temu. Dużo pozytywnych zmian – warto sprawdzić, czy dają radę np. w niedzielę – obiad Śląska rodzina 38 zł

  • bozena:

    bylam w piatek w poludnie….pustki, jedzenie smaczne, faktycznie 5 pierogow na porcje, deser spory, wlasciwie nie do zjedzienia dla jednej osoby, wystroj wspanialy, klimat fajny, jednak….poplamione obrusy, troche glupio

  • Silesia Smakuje » Święta, sylwester, Nowy Rok, Trzech Króli – sprawdź, jak są czynne lokale:

    […] http://silesiasmakuje.pl/katowice-restauracja-krysztalowa-rezygnuje-z-magdy-gessler-nowe-menu-nizsze&#8230; […]

  • Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.