Katowice: Prosecco Bistro & Wine Bar z nowym menu i pięterkiem

Bistro, bar i sklep z winami Prosecco, otwarty cztery miesiące temu przy ul. Mielęckiego w centrum Katowic, ogorzał już na tyle, by wprowadzić swoje pierwsze stałe menu. Urządzony w prostym, ale eleganckim stylu lokal pyszniący się posiadaniem aż 147 rodzajów wina (każde z nich kosztujące nie więcej niż 100 zł można tu kupić na kieliszki) rozrósł się też w górę. Po schodach ze szklaną balustradą można wejść na pierwsze piętro, gdzie jest bardziej restauracyjnie, przytulnie. Znajduje się tu też wyjście na piękny balkon z widokiem na ulice: Mielęckiego i Staromiejską. Na pięterku jest miejsce na imprezę dla nawet 30 osób (takie też są organizowane przez Prosecco).

Lila Andrzejewska, współwłaścicielka Prosecco, mówi, że lokal powstał z potrzeby serca i podniebienia. – Nie było w Katowicach miejsca, gdzie można i napić się dobrego wina, i dobrze zjeść – twierdzi. – Prosecco nie ma ambicji bycia restauracją. Jesteśmy bistrem, gdzie najważniejsze jest wino, stąd wąska karta dań. Podpatrzyliśmy, co smakowało naszym gościom najbardziej (a codziennie w menu na tablicy mamy nowe potrawy) i te wprowadziliśmy do nowej, stałej karty dań. Jednym z takich bestsellerów są policzki wołowe. Generalnie serwujemy dania z miejsc, skąd pochodzi wino podawane u nas, czyli głównie z Włoch – dodaje.

Katowice: Prosecco Bistro & Wine Bar

Katowice: Prosecco Bistro & Wine Bar

W Prosecco można się oczywiście napić prosecco, czyli włoskiego, białego, lekko musującego wina, i to prosto z kegi, czyli beczki. Wino to jest świetne na upały, ale i zimą można sprawdzić, jak lekko szczypie w język. Wina butelkowe kosztują za kieliszek od 10 zł, za butelkę od 35 zł.

Katowice: Prosecco Bistro & Wine Bar. Piętro

Katowice: Prosecco Bistro & Wine Bar. Piętro

W nowym menu przystawki to: carpaccio z polędwicy wołowej podawane z oliwą truflową, rukolą, kaparami, oliwkami oraz parmezanem (36 zł), wątróbka drobiowa przysmażana z żurawiną, śliwką suszoną, jabłkiem posypana orzeszkami pini (24 zł), krewetki black tiger z chrupiącymi grzankami na salsie z kaparów, oliwek oraz pomidorów, podawane na bukiecie sałat (35 zł).

Katowice: Prosecco Bistro & Wine Bar

Katowice: Prosecco Bistro & Wine Bar

Wśród zup wyróżnia się liguryjska zupa burrida z filetem z labraksa i sosem aioli (26 zł). Coś w sam raz dla wielbicieli owoców morza. Zupa ma niezwykłą, aksamitną konsystencję, a obecność labraksa sprawia, że może być daniem obiadowym na mały głód. Inne zupy to: zupa krem z pomidorów z oliwą z oliwek oraz świeżą bazylią (12 zł) i zupa cebulowa podawana z grzanką i serem gruyere (13 zł).

Katowice: Prosecco Bistro & Wine Bar. Zupa burrida

Katowice: Prosecco Bistro & Wine Bar. Zupa burrida

Można też zjeść jedną z trzech sałatek: wędzony łosoś na bukiecie sałat z awokado, jajkami przepiórczymi i czarnym sezamem (33 zł), Cesar z grillowanym kurczakiem, chrupiącym boczkiem, grzankami oraz płatkami parmezanu (29 zł), Caprese (z pomidorami, serem mozarella i grzankami, 21 zł).

Risotto dla dwóch osób kosztuje 64 zł, pasty: fettuccine alfredo 29 zł, tagiatelle z owocami morza i świeżą kolendrą 31 zł. Wśród dań głównych są: stek z polędwicy wołowej podawany z ziemniaczkami oraz grillowanymi warzywami, z sosem do wyboru (59 zł), policzki wołowe w sosie własnym podawane na puree ziemniaczanym z warzywami sezonowymi (39 zł), filet z kaczki z rozmarynowymi gnocchi oraz czerwoną kapustą (41 zł) i filet z kurczaka w glazurze balsamicznej, na puree z marchwi, z warzywami (27 zł). Dania z ryb to: labraks podawany na kaszy quinoa z warzywami (41 zł) i łosoś z chrupiącą orzechowo-ziołową skorupką na puree ziemniaczanym, z oliwą pietruszkową podawany z chipsami z  marchwi (39 zł).

Na deser Silesia Smakuje poleca bardzo dobrą kawę serwowaną w Prosecco, a do tego deser, np. panna cotta z musem z owoców leśnych (15 zł), tiramisu (14 zł) lub parfait z białej czekolady (14 zł).

Katowice: Prosecco Bistro & Wine Bar. fot. materiały Prosecco

Katowice: Prosecco Bistro & Wine Bar. fot. materiały Prosecco

Są też przystawki z tzw. małego menu, idealne gdy przychodzi się do Prosecco tylko na wino, np. grzanki pate z konfiturą (13 zł), deska wędlin (40 zł), tapas (18 zł), bruschetta prosciutto (18 zł), bruschetta caprese (16 zł), deska serów włoskich (38 zł).

Prosecco codziennie od 12.00 do 16.00 serwuje lunche za 20 zł, złożone z zupy i drugiego dania.

W weekend 17 i 18 stycznia odbywa się tu minifestiwal Frutti di Mare. W specjalnym menu m.in. bruschetta z krewetkami, białą fasolką i oliwą chilli – 18 zł, mouclade, małże duszone w śmietanie – 26 zł, szaszłyki z krewetkami, cukinią i chrupiącą posypką z chleba, pietruszki, mięty i czosnku – 36 zł, mule po prowansalsku – 34 zł,  tagliatelle z krewetkami i świeżą botwinką – 31 zł, krewetki z patelni z grzankami, porcja dla dwóch osób – 32 zł, kalmary faszerowane warzywami i ryżem, ze świeżą kolendrą – 34 zł,  pulpo a la gallega, sałatka z ośmiornicy po galicyjsku – 34 zł. Plus oczywiście wino, które podkreśli smak frutti di mare.

Prosecco Bistro & Wine Bar,

Katowice, ul. Mielęckiego 6,

czynne: pon.-pt. 8.30-23.00, sob. 12.00-0.00, niedz. 13.00-22.00

https://www.facebook.com/proseccokatowice

Komentarze