Katowice: Prosecco Bistro & Wine Bar ma nowego szefa kuchni i menu

Uwaga! Lokal jest już nieczynny.

Krzysztof Mesjasz, nowy szef kuchni Prosecco Bistro & Wine Bar pracował m.in. w Restauracji Mercato w gdańskim Hiltonie i Wodnej Wieży w Pszczynie. Teraz w bistro, w samym centrum Katowic serwuje menu, które oparł na bezpretensjonalnych daniach i dobrych produktach. Weźmy za przykład dorsza atlantyckiego z zielonymi warzywami w białym winie…

IMG_20160604_134859

Polędwica z dorsza antlantyckiego z zielonymi warzywami w białym winie 49 zł

Polędwica z dorsza atlantyckiego z zielonymi warzywami w białym winie 49 zł podbiła nasze podniebienia. Najlepsza recenzja – talerz wyczyszczony do cna pieczywem, tak żeby nie zmarnowała się ani kropla sosu na białym winie. Porcja dorsza słuszna, pełna smaku. Idealne danie na wiosnę. Wrócilibyśmy chętnie na nie, ale słyszeliśmy, że koniecznie należy spróbować perliczki na soczewicy z brukselką 38 zł, więc najpierw perliczka, a potem znów można skusić się na dorsza.

IMG_20160604_142145

Krzysztof Mesjasz, szef kuchni Prosecco Bistro & Wine Bar w Katowicach.

Jak mówi nam Krzysztof Mesjasz, podstawą jego dań są 2-3 świetne produkty. Z patelni, pieca, a nawet sous vide, ale nie przekombinowane – żadnych dekonstrukcji, pian i aerozoli.

IMG_20160604_132443

Tatar wołowy z cebulą i żółtkiem 29 zł.

Z nowego menu Prosecco warto też spróbować tatara wołowego z cebulą i żółtkiem 29 zł. Tatar okazuje się daniem pożądanym w centrum Katowic. W poszukiwaniu swojego faworyta można zaglądnąć i na Mielęckiego.

W menu, które Krzysztof Mesjasz proponuje na wiosnę znajdziecie klasyki jak bouillabaisse – marsylską zupę rybną z owocami morza i szafranem, czy gazpacho – chłodnik z pomidorów i zielonego ogórka. Wśród sałat króluje inny klasyk sałatka Waldorf ze świeżych jabłek, selera naciowego z dodatkiem orzechów włoskich na majonezie. Są też risotta oraz pasty m.in. spaghetti al nero di seppia z mulami i miętą.

IMG_20160604_141617

Mrożony nugat z orzechów laskowych z musem malinowym i rabarbarem 19 zł.

Z deserów spróbowaliśmy bardzo przyjemnego mrożonego nugatu z orzechów laskowych z musem malinowym i rabarbarem 19 zł. Zaś chętnie wrócimy na bezę z hibiskusem, gorzką czekoladą i espresso.

DSC_5861

Bistro mieści się przy Mielęckiego 6, w samym centrum Katowic.

Warto pamiętać, że Prosecco jest wine barem, więc znajdziecie tam znakomite wina do każdego dania, ale wiosną szczególnie polecamy prosecco. Oczywiście prosecco broni się samo podane po prostu w kieliszku, ale warto spróbować słynnych spritzerów z prosecco – Aperol Spritz i Hugo 18 zł.

IMG_20160604_131131

Aperol Spritz 18 zł.

Aperol powstaje na bazie gorzkiej pomarańczy, rabarbau i wyciągu z ziół. W połączeniu z prosecco, cząstkami pomarańczy, wody sodowej i kostkami lodu tworzy jeden z najbardziej znanych na świecie drinków. Świetnie pasuje do wiosenno-letniego słońca. Nie ustępuje mu Hugo – drink z prosecco i syropu z kwiatów bzu.

IMG_20160604_135358

Hugo – drink na bazie prosecco i syropu z kwiatów bzu.

Od poniedziałku do piątku Prosecco Bistro & Wine Bar serwuje trzydaniowe lunche w cenie 39 zł. W poniedziałek na profilu bistro na FB i w samym lokalu pojawia się rozpiska sześciu dań – 2 przystawki, 2 główne, 2 desery – dostępnych w ramach lunchu. Można kombinować sobie różne zestawy, a jest z czego, bo np. w pierwszym tygodniu czerwca w lunchowym menu znalazły się m.in. carpaccio wołowe z rukolą i karczochami, kurczak z soczewicą i kapustą pak-choi czy smoothie arbuzowo – bazyliowe.

13226686_841412735993384_606301596445450295_n

Świeże owoce morza z Adriatyku docierają do Prosecco w czwartek. Na zdjęciu: kalmary z salami piccante, kapustą pak-choi i rzepą marynowaną.

Zaś w czwartek do Prosecco przyjeżdżają prosto z Adriatyku świeże owoce morza. Wtedy możecie tam trafić np. na małże w śmietanie z porami, z dodatkiem białego wina i ziół czy kalmary z salami piccante, kapustą pak-choi i rzepą marynowaną . Na uwagę zasługuje też cześć menu zatytułowana Najlepsi Przyjaciele Naszych Win – tam m.in. grillowane portugalskie sardynki.

Czerwiec 2016 r.

Prosecco Bistro&Wine Bar,
Katowice, Mielęckiego 6,
czynne: pon.-śr. 11-22, czw. 11-23, pt. 11-00, sb. 12-00, nd. 12-20.30
Profil Prosecco na Facebook [KLIKNIJ TUTAJ]

Komentarze

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.